Robert MénardScénář:
Guy BonnierKamera:
Pierre MignotHudba:
Sébastien SouchoisHrají:
Pierre Richard, Sylvie Testud, Rémy Girard, Louise Portal, Jean-Nicolas Verreault, Patrick Drolet, Vincent Bilodeau, Gaston Lepage, Luc Proulx, André LacosteObsahy(1)
Stárnoucí vysokoškolský profesor kvantové fyziky v Paříži, Pierre Martin patří k věčným optimistům a své studenty často zaskočí svým nekonvenčním výkladem na přednáškách. Když nečekaně zdědí po tetičce restauraci v Sainte-Simone-du-Nord, v malé vesnici v kanadském Quebecu, bere tuto zprávu jako možnost pozitivní změny. Příjezd do Kanady je mnohem méně růžovější, než si to s dcerou Catherine představovali. Drsné podmínky zimy je trochu zaskočí a ještě musí bojovat s představami místních obyvatel, kteří se obávají, že cizinec bude vnášet nepříjemnosti do jejich života. Hlavní roli v komedii vytvořil známý francouzský herec Pierre Richard. (oficiální text distributora)
(více)Recenze (22)
Byl jednou jeden Belmondo, který se rozhodl po krátké kariéře ve vážných rolích dlouhou dobu bavit své diváky v šarmantních komediích. Byl jednou jeden Richard, který dlouho bavil své obdivovatele ve ztřeštěných komediích. Pak oba zestárli. Belmondo se vydal cestou moudrého staršího pána a zahrál si v několika bezchybných dramatech. Richard se vydal jinou cestou. A já vlastně ani pořádně nevím jakou. Až odporně optimistický profesor Pierre sice svou trvale dobrou náladou dokáže udolat všechny své protivníky, leč mám neodbytný dojem, že udolává i diváka. ()
....hral tu Pierre Richard to je celé pozitivum filmu.Inak to je nevtipné,kopec dialogov so snahou o humor,ktorý nepríde.Ako bonus si dajte slovenský dabing a je to celé v ....... /Pokus prekonať dvorného dabéra P.Richarda - v podaní P.Olivu- sa nekonal - ani náhodou/ Dve hviezdy dávam len pre hôavného predstaviteľa - inak by to bol odpad. ()
Já jsem za to Pierrovo zestárnutí rád, protože konečně se zbaví nálepky roztržitého smolaře a má šanci i na role ve kterých ukáže, že není jen dobrým komikem ale především dobrým hercem, jako podporu svého tvrzení odkazuju třeba na film Robinson Crusoe s Pierrem v roli Robinsona, vynikající herecká "one man show" , kde po žádný ztřeštěný komice není ani stopy . Tuhle roli věčně šťastného nebo spíše pozitivně uvažujícího člověka jsem Pierrovi věřil a hrozně rád bych si tuhle vlastnost přenes z filmu do svýho života, ale copak to tady v tý zemi jde ? Všechno v životě a tady v tý zemi vnímat pozitivně, když stačí říct slovo "poslanec" a mám náladu jak Rambo při pohledu na Vietnamce. Naštěstí tu máme filmy, který umí svým příběhem dodat alespoň na chvíli patřičný svit a pozitivní energii. ()
Zbytečný film. Francouz, co je za každou cenu vždy šťastný, s dcerou se přestěhují do Kanady a trpí tam ústrky nepřejících sousedů. Ústrky nejsou nijak fikané a proklamovaná filozofie životního štěstí postaršího Francouze nehraje v příběhu žádnou roli, vlastně není ani moc předvedená a tak jediné, co vzbudilo mou pozornost bylo jedno natírání zdi (se šaramantním Kanaďanem) a ztracený pokojový psíček (jehož osud byl až příliš realistický na takový typ filmu). Závěr je klišé jak z učebnice. SHRNUTÍ: V Kanadě je zima. ()
Pierre Richard už ani zdaleka nedosahuje kvalit svých někdejších ztřeštěných komedií a z jeho potrhlých podivínů zbyli jen postarší úsměvní pánové, ale stále se na ně ještě dá koukat a celkem obstojně se při tom bavit, když navíc jako bonus tvůrci své menu okořenili řevnivostí mezi metropolitní Francií a provinčním frankofonním Quebecem. Malý, ale přece milý film... ,,Štěstí není cíl cesty, štěstí je způsob cestování" ()