Reklama

Reklama

Revue na zakázku

  • Sovětský svaz Ревю по заказу (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Ne každá koprodukce, navíc úředně vynucená, měla divácky vděčné výsledky. V tomto ponejvíce trapném příběhu spatříme, jak se mladí umělci připravovali na krasobruslařské vystoupení v honosné sportovní hale, postavené ve vzdáleném Kazachstánu. A nepomohla ani přítomnost úspěšných tuzemských komiků a zpěváků, ani režijní vedení jindy osvědčeného Zdeňka Podskalského. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Xeelee

Xeelee (hodnocení, recenze)

Big up Primě, že tenhle film odvysílala :-) Její anotace vychází z tý, kterou sepsal JFL pro Festival otrlýho diváka. Ta zdejší anotace je naprosto stupidní a mimo.

 

Prima: Mladí umělci se připravují na krasobruslařské vystoupení v honosné sportovní hale Medeo, postavené ve vzdáleném Kazachstánu… Snová logika a radikálně všemohoucí postavy vypravěčů spřádají příběh, v němž prvky totalitní zábavy a povinné folklorní exkurze po Kazachstánu záměrně odhalují svou strojenost. Poněkud absurdní pohled na Kazachstán, v němž duo Kaiser/Lábus velice netypicky komentuje děj…


FOD 2008 http://www.otrlydivak.cz/film_detail.php?id=337V propadlišti dějin zapomenutý film Zdeňka Podskalského, jednoho z mistrů české totalitní komedie (Světáci, Kulový blesk, Trhák), bývá přehlížen coby na první pohled pochybné dílo. Jeho výroba byla podmíněna koprodukční smlouvou spřátelených komunistických kinematografií, která zavazovala českou stranu k natočení snímku v prostorách sportovního areálu Medeo v Kazachstánu. Na projekt se dále nabalily dobové popové hvězdy Helenka Vondráčková a Karel Černoch a hlavní role převzalo duo Jiří Lábus a Oldřích Kaiser. Jenže za produkcí, která měla pouze dostát požadavkům zdánlivého přátelství a od které diváci očekávají esenciální estrádní zlo přenesené z pozdně normalizační televize na velké plátno, se ve skutečnosti skrývá vpravdě geniální dílo a zapomenutý skvost absurdní kinematografie. Namísto poslušné svazácky lobotomizované poplatnosti film doslova vyrazí dech neskrývanou drzostí a anarchistickým výsměchem všemu od Kazachstánu a socialistické vzájemnosti až po filmové vyprávění a projekt samotný. Snová logika a radikálně všemohoucí postavy vypravěčů spřádají fantasmagorický příběh, v němž prvky totalitní zábavy a povinné folklorní exkurze po Kazachstánu záměrně odhalují svou dementní strojenost a nabývají role nonsensového gagu. Revue na zakázku je film svobodný, až radikální, a náleží do panteonu podvratných sebereflexivních parodií mezi What's Up, Tiger Lily? (1966) Woodyho Allena, Muže z Ria (1964) Philippeho de Brocy a Život Briana (1979) Monty Pythonů. Možná přijde i Jiří Lábus!


Jo a film sem našel na uloz.to, tak pokud někomu tenhle skvost absurdní kinematografie uniknul, tak nemusí smutnit.

Reklama

Reklama