foto

Milan Mach

  • nar. 5.1.1926
    Žirovnice, Československo
  • zem. 20.5.1995 (69 let)
    Mallorca, Islas Baleares, Španělsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec Milan Mach pocházel z jihočeské Žirovnice, kde jeho otec pracoval jako knihovník. Milan Mach od dětství hrál s žirovnickými ochotníky, mezi nimiž byl mimo jiné místní učitel J. Janžura, otec herečky Ivy Janžurové. Po druhé světové válce vystudoval Mach gymnázium v Jindřichově Hradci, kulturní zájmy ovlivněné rodinným prostředím jej přivedly do Vesnického divadla, kde hrál jednu sezónu (1948-1949). Pak nastoupil na pražskou DAMU, kde absolvoval studium herectví (1953). Ještě jako student se také poprvé objevil před kamerou a v nevelké roli dělníka jej můžeme zaznamenat v budovatelském dramatu VELKÁ PŘÍLEŽITOST (1949). Následovaly další menší herecké úkoly v životopisném snímku MIKOLÁŠ ALEŠ (1951) a kostýmní veselohře DIVOTVORNÝ KLOBOUK (1952).

Po dokončení DAMU nastoupil Milan Mach do Armádního uměleckého divadla, v jehož souboru absolvoval vojenskou službu (1953-1955). Nedlouhá angažmá pak vystřídal v Divadle satiry a v Rokoku, stejně tak se znovu objevoval ve filmu, jako vojáka a důstojníka jsme jej mohli vidět v nadčasových komediích DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK (1956) a POSLUŠNĚ HLÁSÍM (1957). Epizodní role mu připadly i v dalších filmech konce padesátých let, jako TŘI PŘÁNÍ (1958) nebo HLAVNÍ VÝHRA (1959).

Od konce padesátých let neměl Milan Mach stálé divadelní angažmá, nadále ale příležitostně spolupracoval s filmem, od počátku 60. let i s televizí. Za zmínku stojí jeho účast – i když stále v nevelkých úlohách – ve filmech jako ... A PÁTÝ JEZDEC JE STRACH (1965) nebo DÁMA NA KOLEJÍCH (1966), kde jej můžeme vidět jako policistu v civilu, hrál také v dalších snímcích té doby. V roce 1967 přijal nabídku k pohostinskému účinkování ve slavném Krejčově Divadle Za branou, kde působil do roku 1969, stálé angažmá ale nepřijal.

V roce 1969 se Milan Mach stal členem činohry Národního divadla. Podle archívu Národního divadla zde byl ve stálém angažmá jen do roku 1971, jiné prameny uvádějí delší časový úsek. Počet odehraných představení by odpovídal spíše první variantě vycházející z análů Národního divadla, i když Milan Mach hrál na jeho jevišti až do počátku osmdesátých let. Zatímco na přelomu 60. a 70. účinkoval v řadě her, například v letech 1971-1974 se na scéně neobjevil vůbec. Naposledy hrál v Hamletovi v sezóně 1981-1982.

Příležitostně pracoval Milan Mach nadále ve filmu, navázal také kontakty s televizí (KAT NEPOČKÁ, 1971; O CHUDÉM KRÁLOVSTVÍČKU, 1979). V menších rolích jej můžeme zaznamenat v komediích ADÉLA JEŠTĚ NEVEČEŘELA (1977), JÁ UŽ BUDU HODNÝ, DĚDEČKU! (1978) nebo JAK NAPÁLIT ADVOKÁTA (1981). Poslední Machova práce před kamerou je spojena s televizní seriálovou tvorbou (MALÝ PITAVAL Z VELKÉHO MĚSTA, 1986; DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY, 1989; PŘÍSAHÁM A SLIBUJI, 1991).

Kultivovaný hlasový projev předurčil Milana Macha k četné spolupráci s rozhlasem, kde našel pro své exhibice podstatně větší prostor než v divadle nebo filmu. Natočil řadu rozhlasových her, stejně tak se uplatnil v dabingu, jeho hlasem k nám promlouval například Philippe Noiret. Mezi další aktivity Milana Macha patřilo konferování zábavných pořadů, vystupoval také například s Felixem Holzmannem.

Milan Mach zemřel náhle na ostrově Mallorca 20. května 1995 ve věku 69 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1990 Vracenky
1989 Evropa tančila valčík
1988 Anděl svádí ďábla
O princi Bečkovi (TV film)
Uf - oni jsou tady
1985 Domov (TV film)
Chán Sulejmán a víla Fatmé (TV film)
Mravenci nesou smrt
Podivná přátelství herce Jesenia
1984 Jako tenkrát (TV film)
Rumburak
Všechno nebo nic
1983 „Babičky dobíjejte přesně!“
Tažní ptáci (TV film)
1982 Hamlet (divadelní záznam)
Revue na zakázku
1981 Až já budu velká (TV film)
Pošťácká pohádka (TV film) - vyp.
Tři spory: Spor architekta Zítka (TV film)
Upír z Feratu
1980 Jak napálit advokáta
Loupežnická pohádka (TV film)
Starožitníkův krám (TV film)
Živá voda
1979 O chudém královstvíčku (TV film)
Paragraf 224
Poprask na silnici E 4
Prerušená hra
Švec Janek v pohádkové zemi (TV film)
1978 „Já už budu hodný, dědečku!“
O statečné princezně Janě (TV film)
Tajemství Ocelového města
1977 Adéla ještě nevečeřela
Fanda (TV film)
1976 Panenka z vltavské tůně (TV film)
Půjčka (TV film)
Smrt na černo
1975 Akce v Istanbulu
Typicky ženská reakce (TV film)
1974 Egyptologové (TV film)
Hvězda padá vzhůru
1973 Černé na bílém (TV film)
Hroch
Výstřely v Mariánských Lázních
1971 Dlouhý den v krátkém životě (TV film)
Kat nepočká (TV film)
Uloupený princ (TV film)
Z lékárníkova deníku (TV film)
1970 Kocour v bačkorách (TV film)
Obavy komisaře Maigreta (TV film)
Pan Gaston (TV film)
1969 Flirt se slečnou Stříbrnou
1968 Bylo čtvrt a bude půl
Červená kůlna
Kardinál Zabarella (TV film)
Pražské noci
1967 Drak se vrací
Studie jednoho strachu (TV film) - vyp.
Svatba jako řemen
Těžká srdeční komplikace (TV film)
Útěk
1966 Dáma na kolejích
Poklad byzantského kupce
1965 Hrdina má strach
Náměstí svaté Alžběty
Pension pro svobodné pány (TV film)
1964 ...a pátý jezdec je Strach
Bubny
Čintamani & podvodník
Případ Daniela
1963 Modrý autobus (TV film)
Smutný půvab (TV film)
Šach mat (TV film)
Zahrada královnina (TV film)
1962 Horoucí srdce
Neomylní (TV film)
1961 Tri razy svitá ráno
Vyvolení (TV film)
1960 Rychlík do Ostravy
1959 Zkouška pokračuje
1958 Hlavní výhra
O lidech a tramvajích
Tři přání
1957 Poslušně hlásím
1956 Dědeček automobil
Dobrý voják Švejk
1952 Divotvorný klobouk
1951 Mikoláš Aleš
1949 Veliká příležitost

TV seriály

1990 Přísahám a slibuji (TV seriál)
Epizoda 1 (E01)
Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Identifikační kresba (S02E07)
1986 Gottwald (TV seriál)
Chobotnice z II. patra (TV seriál)
Zlá krev (TV seriál)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Autorka detektivních povídek (E11)
1981 Okres na severu (TV seriál)
1978 Ve znamení Merkura (TV seriál)
Případ živého muže (E03)
Zákony pohybu (TV seriál)
Nástup (E06)
1976 Muž na radnici (TV seriál)
Silvestr (E08)
1975 Des Christoffel von Grimmelshausen abenteuerlicher Simplicissimus (TV seriál)
Chalupáři (TV seriál)
Kapřín (E10)
Matka (TV seriál)
Požár (E04)
1972 Boříkovy lapálie (TV seriál)
Detektivové (E04)
1968 Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
1966 Eliška a její rod (TV seriál)
Monika (E05)
Hostinský (E04)
Syn (E03)
další epizody (4)
1962 Tři chlapi v chalupě (TV seriál)

TV pořady

2004 Felix Holzmann: Včera, dnes a zítra (TV pořad)
1972 Silvestr budiž pestr (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace