Reklama

Reklama

Síta zpívá blues

  • USA Sita Sings the Blues
USA, 2008, 82 min

Režie:

Nina Paley

Předloha:

Válmíki (kniha)

Scénář:

Nina Paley
(další profese)

Obsahy(1)

Moderní převyprávění příbehu indické Rámájany režírované, animované a produkovaé Ninou Paley. Více stylů animace, tři stínové loutky zprostředkovávající starověkou tragédii i moderní komedii a písně Annette Hanshaw spolu vypráví věčný příběh o rozchodu. (Karadum)

Recenze (26)

thommas 

všechny recenze uživatele

Geniální animovaný film podle indického eposu. Tři odlišné styly animace propojené komentáři tří stínových loutek, jenž se dohadují o letopočtech, chytře si utahují z hlavních postav a hledají slabá místa příběhu ("Já být Sita, tak rovnou sednu Hanumanovi na hřbet a uteču z Lanky" - "Třeba chtěla, aby ji zachránil její manžel, ne nějaký opičák." - "A nebo prostě nevěří opicím!" - "Jo, to je možný, spousta lidí nedůvěřuje opicím.") Vše propojuje autorčin autobiografický milostný příběh o rozchodu a muzikálová vystoupení s jazzovým vokálem Annette Hanshaw. Paleyin humor, mnohdy zrcadlově směrovaný, je prostě a jednoduše neodolatelný. /// CREATIVE COMMONS / FREE Film / Nina Paley / CC BY-SA 3.0 / MP4 Video (4,1 GB) / MP4 Video (2,4 GB) / MP4 Video (832 MB) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Po vykalkulovaném a přeceňovaném Milionáři z chatrče mi "Sita zpívá blues" udělala velkou radost a rehabilitovala v mých očích svět indické kultury. Na kvalitní animaci nejrůznějšími technikami jsme u nás zvyklí, ale kromě několika stylů animace Sita přináší pět výtvarných technik, preciznost provedení, humorný nadhled a nápaditou konfrontaci se západním světem jednak tím, že v jedné linii vyprávění Sita zpívá jazzové písně z 20. let, a jednak paralelním příběhem americké manželské dvojice ze současnosti, na kterém režisérka líčí, že ženy to s námi muži neměly snadné v minulosti a nemají to snadné ani dnes. Malou satisfakcí jim může být, že to funguje naprosto přesně i obráceně. Samotný film vypráví v jednoduché rovině příběh manželky Sity a jejího chotě Rámy podle klasického díla indické literatury Ramajana. U nás nejspíš oceníme i exotické výtvarné pojetí vycházející z indických kulturních tradic. Sita je nápaditá, barvitá a má jednoduše švih. Tipuju ji na vítěze letošního Anifestu. Celkový dojem: 95 %. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Mierne nevkusná animácia, ktorá zbytočne zabŕdáva do niekoľkých štýlov. Humorný pohľad a podtón sa mi celkom pozdával, menej však už nekonečné množstvo pesničiek, ešte k tomu spievaných 'starožitným' blues z 20. či 30. rokov. Po pár speváckych vystúpeniach som musel ostatné preskakovať, pretože sa to nedalo vydržať. Koniec bol useknutý. Sorry, napriek niektorým plusom, takýto animovaný underground ja nemusím. Hodnotenie: 55% ()

dvd-L 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv jsem tento snímek nemínil shlédnout, stačilo 15 "kosmických" vteřin ze samého začátku, abych u něj setrval až do konce. Pěkné! Óda na Ramu (Rama's Great ) se zařadila do čela mého soukromého žebříčku nejlepších písniček pro děti a to před takové hity jako je Plíhalova Vosa v Kofole a předvečerníčkový hit Mňam, mňam Bobík! ()

kihsleek 

všechny recenze uživatele

Příjemně uklidňující, vtipně komentované, krásně nazpívané a originálně animované zpracování indického eposu Rámájany. Mimochodem je to celý dělaný ve Flashi a zde se můžete na film zcela legálně podívat, nebo si ho stáhnout. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (1)

  • Film i všechny podklady k vytvoření vlastního historického eposu jsou CC, tedy zdarma. (mr.filo)

Reklama

Reklama