Reklama

Reklama

Letečtí stíhači v boji

(seriál)

Obsahy(1)

Dokumentární seriál Letecké souboje se zabývá tematikou vojenského letectví a přináší historické rekonstrukce vzdušných soubojů, které se odehrály za první a druhé světové války, Korejské války, války ve Vietnamu i v menších konfliktech, například ve válce v Zálivu či v Šestidenní válce. Bývalí bojoví piloti se v pořadu podělí o své zkušenosti ze skutečných leteckých soubojů, kterých se zúčastnili a počítačové animace poskytnou divákovi lepší představu o tom, jaké to je být účastníkem vzdušného boje. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (115)

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Jako pro laika jednoznačným plusem animace a některé rozbory akcí, kdy je radost se na to koukat a získat i nějaké informace, aniž by vám bylo špatně, jak hnusně a lacině to vypadá. Rozhodně je také plusem, že velkou většinu popisování doprovází vzpomínkami a popisem děje samotní dosud živí aktéři. Potud jeden z nejlepších dokumentů, jelikož to ani není zrovna krátké a v každém díle se popíší cca tři akce. ~ Bohužel mi ale chybí trochu hlubší uvedení do děje a v případě soubojů v období WWII i uvedení do souvislostí. Vlastně mě dění mimo období WWI moc ani 2x nezajímalo - koukalo se na to dobře, ale nebylo to pro mě podstatné. Vybrat si ale moc nemůžete, protože nějakého trotla napadla skvělá myšlenka, rozházet ty díly naprosto nechronologicky. Takže jeden díl se týká období WWI, pak je Vietnam, pak Korea, pak WWII, pak Studená válka, pak zas WWI, pak Vietnam, pak se do toho mrskne Izrael... A to ještě některé díly vlastně ani nejsou moc o leteckých soubojích jako o soubojích bitevních lodí (Yamato, Bismarck), což jsem taky nepochopil. co mě taky štvalo bylo neustálé opakování již řečeného po každé přestávce, zjevně reklamní, ála "před chvílí jsme mluvili o..." a že tam těch přestávek asi bylo. Tohle ten dokument dost shazovalo, škoda. ()

Foxhound#1 

všechny recenze uživatele

Dokument určený zamerikanizovaným popkornovým divákům. Ano, tato dokumentární série skutečně nezapře svoji zemi původu. Údaje a skutečnosti jsou převážně jednostranné a v některých faktech je i wikipedie relevantnějším zdrojem. Ohledně špičkové animace, no řekněme, že populární Il-2 Sturmovik je na tom lépe. Kdyby alespoň údaje o "zlých komunistických" letounech byly správné. Do toho se ještě přidává neustále opakování stavu situace, jako kdyby divák každých pět minut odcházel na toaletu (asi zvracet) a při návratu nezapomněl, o co tam šlo. ()

Reklama

Petike 

všechny recenze uživatele

Dve hviezdičky za technické spracovanie. Bohužiaľ, so sprievodným komentárom a interview s pamätníkmi je to už horšie, oveľa horšie. Je to taký výklad ako pre škôlkárov alebo čitateľov Nového Času. Viac faktografie a vecnosti prepašovanej medzi vzrúšo scény leteckých bitiek by rozhodne nezaškodilo... Takto je to len taký Deadliest Warrior + americký patriotizmus + kompjútrové výjavy ako z IL-2 Sturmovik. Zaujímavé komentáre : flanker.27 ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Hvězdičky za nápad, animaci a ojedinělé exkurze do taktiky leteckých soubojů. Naopak kritičnost je namístě při zobecňujících popisech vzdušné dominance některé ze stran, jedná se zde přece jen o jednostranná líčení, navíc výběrem těch, kteří přežili. Formát s opakováním po reklamních předělech je pak hotovým mučením. Sestříhat ! ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Dokument určený klukům, pro které je snem kariéra vojenského pilota jenž pod tou správnou hvězdnatě-pruhatou vlajkou ratatá obří přesily nepřátelských letadel a pro které jsou důležitější výborně zpracované souboje podpořené nadšeneckými komentáři, než faktická přesnost a nezaujaté pojetí.__Národní hrdost a nadšení z bojové techniky jsou fajn jen pokud nepřerůstají v národní propagandu a nadšení z války, zvlášť když se jedná o dokument. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (1)

  • K seriálu byla vytvořena i počítačová hra s názvem "Dogfights: The Game", jejíž obsah je se seriálem úzce spjat. (Terva)

Reklama

Reklama