Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Publicistický cyklus o významných okamžicích československých a českých moderních dějin po roce 1918. Pořad vyrábí Redakce aktuální publicistiky zpravodajství ČT. Vedoucím projektu je zkušený dramaturg Čestmír Franěk, který připravuje pořad ve spolupráci s dramaturgy A. V. Polednem a Tomášem Brzobohatým. Režie pořadu se ujali Václav Křístek a Vítězslav Romanov. Moderátorem a hlavním scenáristou Historie.cs je novinář a publicista Vladimír Kučera. Příležitostně jsou do cyklu zařazovány i pořady věnované tématům z českých dějin od středověku po 19. století, jejichž scenáristkou a moderátorkou je historička Marie Koldinská. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (83)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Pořad „Historie.cs“ vypadá takhle na první pohled dost kultivovaně. Problém tkví v tom, že „názory“ přítomných odborníků jsou často prezentovány jako fakta a fakta jako názory. Ne, prostě ne, já osobně si z touto formou pořadu dnes už nevystačím, já radši onu historii pod pokličkou, tu kterou nás neučili, a tu, o které se v podobných pořadech nikdy nic nedozvíme. To si mohu otevřít rovnou wikiprdii:-) Lže se všude a všem, tak proč by se nemohlo lhát i tady? „Koho chleba jíš toho píseń zpívej“. Většina lidí bude věřit všemu možnému jenom ne pravdě. Pravda je totiž to, čemu nikdo nikdy nechce věřit. ()

giordano 

všechny recenze uživatele

Výjimečný pořad bez větších známek ideologizace, jakých je v současné dokumentární tvorbě čím dál méně. S některými subjektivními hodnoceními historiků by se samozřejmě dalo trochu polemizovat, ale ti 3 hosté včetně moderátora pana Kučery se většinou slušně a věcně usměrňují a jsou zářným příkladem demokratické diskuse, z nich by si měla vzít příklad velká část naší politické reprezentace. Pokud se kvalita pořadu a zvaných hostů z akademického zázemí příliš nezmění, 5 hvězd si u mě zaslouží. ()

Reklama

ryba443 

všechny recenze uživatele

Kvalita pořadu samozřejmě stoupá a klesá s kvalitou pozvaných hostů, někdy bych dal pět hvězdiček, někdy i třeba jen dvě až tři (a například v dílu o Lidových milicích přirovnal jeden z hostů členy dnešních klubů vojenské historie k členům LM, za to bych mu dal přes h... ehm, odpad). Obzvlášť rád mám pak díly s Eduardem Stehlíkem, to je podle mě odborník na svém místě. Pořad jako takový je výborný nápad a záslužný počin, těší mě počet dílů a probíraných témat, a ač mám někdy jiný názor než diskutující hosté, pod těch pět asi jít nemůžu. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Díl o Valdštejnovi. Ať už jste si o něm něco přečetli nebo ne, bude sledování tohoto pořadu ztraceným časem. Probíhá to tak, že moderátorka klade hostům dotazy, z nichž je zřejmé, že není úplně nepoučená, ale na jejichž základě dostáváme od hostů jen nesouvislé recyklování v literatuře tisíckrát probraných trivialit. Hostům tento formát, jak se zdá, vyhovuje. Čili skoro hodina zbytečného plkání o něčem, co mělo být uvedeno v hutném úvodním bloku, na nějž by mohla navázat skutečná, zasvěceným odborníkem moderovaná debata. Problematik k tématu je dost (hosté se jich alespoň dotkli, ale nezdálo se, že by měli k valdštejnské tématice skutečně co říci). Já jsem naivně očekával, že zjistím, kudy se ubírájí valdštejnská studia od dob Janáčkových či Polišenského monografií, nebo že budu svědkem disputace o významu a zhodnocení této naprosto mimořádné postavy mezi Čechy. Místo toho úryvky z komické Daňkovy hry a jeden záběr z Českou TV nepochopitelně pohřbené hry Popel a hvězdy. Jedině vstup objevitele Valdštejnova podrobného horoskopu byl k něčemu dobrý, kdežto vstup historika vojenství dobrý být mohl, kdyby netrval minutu. Ostatně vévoda Frýdlantský, Meklenburský etc. by si zasloužil spíše dkumentární seriál. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Václav Křístek mě zaujal jako režisér Bigbítu. Tady má navíc i sexycy Marii Koldinskou jako moderátorku (krásná historička mi připadá až neuvěřitelným zázrakem a protimluvem). Neviděl jsem mnoho dílů, neboť se televizi vyhýbám, mám žaludeční vředy a vysílání mě je vždy rozbouří. Avšak těch asi 10 se mi velmi líbilo, v současnosti byl nejvtipnější o lotru Babinském a dalších glaserech. Naší novodobí glaseři, zejména ti v politice a bankách mají rozhodně z čeho čerpat....Hlavně dlouho se nezdržovati na stejných místech, působiti v Rakousích, Polsku i Lužici-hezké a poučné. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama