Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Unikátní dokumentární série Proces H (10 × 52 min.) vypráví o přípravě, průběhu a aktérech komunisty inscenovaného „Procesu s vedením záškodnického spiknutí proti republice se skupinou Dr. Milady Horákové“ z roku 1950.
V dokumentární sérii Proces H nejde v první řadě o „téma Horáková“. Osobnost JUDr. Horákové je celkem známá, ale zkusme si jen vyjmenovat těch dalších dvanáct mimořádných osobností, které se komunistický státní soud rozhodl zničit v jediném procesu. Kolik osobností a jejich osudů se nám konkrétně vybaví? Jaké mechanismy vraždění, které tady KSČ po roce 1948 rozpoutala jen proto, aby vyvolala „nenávist pracujícího lidu?“ Na tyto otázky se snaží dokumentarista se svými spolupracovníky najít odpovědi. Přestože dokumentaristé a historici věděli o zrůdném procesu své, znovu je fascinovaly herecké výkony všech zúčastněných vrahů, kteří se ve filmu tváří, jakoby to, co říkají, byla „pravda“. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (74)

Garch 

všechny recenze uživatele

S citem zpracováno. Pro školy by měl být alespoň souhrn, jak to ty kurvy estébácké a z KGB/NKVD atd. vymyslely, jak komoušové vybírali oběti ze všech stran a oblastí (měli připraveno viníků na hafo dalších procesů, kde se pak, po stalinsku, likvidovali mezi sebou), aby se všichni báli, aby viděli, jak je v SSSR naučili kroutit krky. Ztrápené: "Jsem vinen a zacházeli se mnou tak pěkně, až jsem se divil" (i jehly z pod nehtů jim před procesem vytáhli...) Nelidské zacházení vrcholí mučením Milady Horákové i v průběhu popravy, kdy umírala po mnoho minut. Dobře řekl Generál Fajtl: "Komunista? Co slovo, to lež. Co čin, to zločin." ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Výborne spracovaný, viac dielný, historický dokument, ktorý by sa mal povinne premietať študenom stredných škôl, aby si aj mladá generácia, ktorá už našťastie nezažila temné obdobie komunistickej diktatúry, uvedomila neľudskú beštiálnosť tohto zvráteného systému, čo dusil našu spoločnosť viac ako štyridsať rokov. Život jednotlivca nemal žiadnu cenu. Všetci sa museli prispôsobiť požiadavkám a predstavám vládnucej KSČ. Kto vyčnieval z radu bol nemilosrdne zneškodnený. Slobodomyslení, inteligentní ľudia, ktorí nesúhlasili s totalitnou politikou jedinej vládnucej strany boli označení ako zradcovia, záškodníci, diverzanti, špioni, zločinci. K upevneniu moci a zastrašeniu oponentov socialistického zriadenia poslúžil aj monštrózny proces s JUDr. Miladou Horákou. Spoločne s ďaľšími jedenástimi čestnými, nevinnými ľuďmi bola obvinená so skutkov, ktoré nikdy nespáchala. Bola zatknutá, väznená, brutálne duševne aj fyzicky týraná a nakoniec prinútená verejne vystúpiť v tomto nespravodlivom, vykonštruovanom procese. On to vlasne ani nebol žiaden súdny proces, ale pripravená inscenácia s predom známym koncom. Jan Buchal, Dr. Oldřich Pecl, Záviš Kalandra a Dr. Milada Horáková boli neprávom odsúdení na trest smrti. Rozsudok bol vykonaný v ranných hodinách, dňa 27.6.1950 v Pankráckej väznici. Nebola to poprava, ale sprostá, politická vražda. Dr. Milena Horáková sa stala jednou z mučenníkov ukrutného, komunistického režimu. Nikdy na to nesmieme zabudnúť. Česť a sláva pamiatke tejto odvážnej ženy. Už nikdy nesmieme dopustiť, aby v mene ideológie a v záujme udržania si vlastnej moci boli vraždení nevinní občania. **** ()

Reklama

iolaos 

všechny recenze uživatele

Komunističtí prokurátoři Vieska, Urválek, Brožová - hnusní křiváci a poslové čirého zla v plné parádě. Zpracováním se patrně jedná o nejvydařenější a nejsilnější dokument České televize. Navíc je vše obohacené o zajímavé glosy renomovaných historiků, jako např. Karel Kaplan, kterého bych mohl poslouchat hodiny. Národní archiv se vyznamenal. ()

Yoss 

všechny recenze uživatele

Ozaj unikátny dokument, ktorý tu chýbal. Nech všetci vidia, čo za zverstvá spáchal totalitný režim v bývalom Československu. Smutné je, že tieto zločiny sa dodnes bagatelizujú, socializmus sa u nás ospevuje, veď to boli päťdesiate roky, potom sa už všetci mali dobre, existovali sociálne istoty atď... Takýchto historických exkurzov nikdy nie je dosť, škoda len, že s podobným projektom neprichádza slovenská verejnoprávna televízia, ktorá žije z našich daní a poplatkov. Možno je to tým, že nemenovaný riaditeľ radšej investuje do tuctovej a plytkej Eurovízie, ako do kvalitného dokumentu o dobe, keď on sedel na teplej stoličke komentátora a moderátora socialistickej ČST... Bože, kedy táto perepuť vymrie? ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí tohoto dokumentu opravdu nemůžu pochopit, jak si pan europoslanec Ransdorf dovolí tvrdit, že: "Komunistiská strana Čech a Moravy je zárukou demokracie"... To už je na mě moc, a jestli říkají, že dnešní Komunisti jsou jiní, tak nechápu to, že jim imponuje mít pořád stejný název - z toho pro mě jasně vyplývá, že se jim asi špatně nedělá a možná že jsou na to snad i pyšní...já teda ne a říkám, že komunisti jsou prostě komunisti...no ale na krajích už si mnou ruce...moc daleko jsme to teda nedopracovali - voliči. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (3)

  • Závěrečné řeči obhájců (Den devátý) se dochovaly pouze na stenozáznamu. Filmaři je nesnímali, rozhlas je nevysílal. (hippyman)
  • Koncept zpřístupnit sérii veřejnosti vznikl v Letní filmové škole v roce 2005. Zájem projevil ředitel Českého rozhlasu, strhující téma to bylo také pro mladé historiky, kteří se do projektu zapojili. Nejtěžší bylo získat televizní producenty. (hippyman)
  • V rámci Dne pátého mají diváci příležitost poprvé shlédnout i dobový pokus o interpretaci procesu ve filmovém týdeníku, který se však na plátnech kin nikdy neobjevil. (hippyman)

Reklama

Reklama