Reklama

Reklama

Mulan

  • Čína Hua Mulan (více)
Trailer

Obsahy(1)

Kočovníci zo severu napadli ľudí z Centrálnych plání a cisár vydáva rozkaz, aby muži nastúpili do zbrane. Mladé dievča, Mulan, osedlá koňa a odchádza za úsvitu z domu, aby bojovala v armáde namiesto svojho chorého otca. Prestrojená za muža bojuje dlhých dvanásť rokov a spoznáva, čo je to priateľstvo, smrť na bojisku i láska. Nové filmové spracovanie tradičnej čínskej legendy o dievčati Mulan, ktoré sa stalo slávnym generálom. (badygorila)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (59)

blackJag 

všechny recenze uživatele

Hodně procítěná legenda. Nic proti fňukání, ale všeho je potřeba s mírou a když je na jednu strany patosu přehršel, musí se někde odvést pozornost - třeba jatkami na bitevním poli. To se tu ale neděje. A taky ta věc s nepoznanými dívčími vnady v táboře plném mužů - buď měli tvůrci vybrat nějakou mužatku, aby to bylo uvěřitelné a nebo se neměli brát tak strašlivě vážně. Wei Zhao by si s chlapem nespletl ani slepý žebrák na hlaváku. 60% ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Čínsky prepis legendy, sa určite drží vernejšie svojej predlohy, ako sú Disneyovky ( 1998, 2020 - u tej sa síce zredukovali tiež fantasy motívy, ale je to produkt veľkého Hollywoodskeho štúdia ). Nieje tu núdza o patriotizmus, veľké bojové scény a romantiku, ale ako celok to pôsobí striedmo a sucho. Šťavu by mu dodali krvavejšie podané bitky ( už keď sme pri tom realizme ), sexuálnejšie scény a tvrdšie súboje muža ( ženy ) proti mužovi. ()

Reklama

Nautila 

všechny recenze uživatele

Rozhodně se mi to líbilo svým způsobem více, než jiné čínské velkofilmy (Hrdina, Tygr a Drak, Klan létajících dýk). Narozdíl od nich se film netváří tak velkolepě a křečovitě líbivě, je realističtější a, byť je také plný fajn kostýmů a prostředí, není to jeho hlavní samoúčelnou náplní, jako u výše zmíněných snímků. Podruhé se na to sice nekouknu, na to tomu chybí právě ta vizuální líbivost, celkově si z toho ovšem odnáším lepší pocit. Váhám mezi třemi a čtyřmi, na čisté čtyři tomu přecijenom chybí větší zaujetí, ale já budu hodná. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Čínske historické filmy sú vysoko pozeratelné. Žiaľ, nie až tak všetky. Príbeh o dievčati, ktorá sa preoblečie za muža aby mohla do armády a dosiahne až hodnosť generála je síce pomerne zaujímavý, ale keď do toho primiešate emočný prvok, dostane dvojhodinovku plnú sĺz, sláčikov a romantických vyznaní lásky. Našťastie, sú tu aj bojové sekvencie, ale je ich málo. Spracované sú však obstojne a niektoré zábery a detaily vyrážajú dych. Takže 2 z 5 ( Kino Lumière Týždeň čínskeho filmu ) ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Další verze čínské balady o hrdinné vojevůdkyni Hua Mulan (žádný hraný film podle disneyovky, proboha!) jest dozajista kvalitním historickým válečným filmem, poměrně realistickým, s přehledně nasnímanými boji a dobrými herci v čele s Vicky Zhao. Jenže také v něm číhá dvojice úskalí, přes které se musí divák přenést, aby si film užil. Jednak se může podivovat, že sympatická Vicky Zhao jen stáhne vlasy, nasadí přilbici a je z ní rázem chlap, až na dvě výjímky po celé roky kolegy ve zbrani neodhalen. Druhak zkratkovitost a skoky v čase, jež dělají kariérní postup Mulan příliš snadným a rychlým, o jedné důležité infiltraci do nepřátelského stanu ani nemluvě. Dále film mohl z nosného tématu vytřískat víc než jen malé skupenství emocí. Osobně přivírám jedno oko, pro Vicky Zhao jsem měl vždy slabost a Hua Mulan bez diskuze patří do čínského žánrového nadprůměru. ()

Galerie (52)

Související novinky

Zhang Ziyi opět ve válce

Zhang Ziyi opět ve válce

07.09.2010

Čínskou legendu o Mulan, jejíž první veršovaný záznam pochází už z 6. století, dobře známe i u nás díky jedné z posledních klasicky animovaných disneyovek. Loni se Mulan vrátila v čínském velkofilmu… (více)

Reklama

Reklama