Reklama

Reklama

Dějiny udatného českého národa

(seriál)
Česko, (2010–2012), 5 h 33 min (Minutáž: 3 min)

Režie:

Pavel Koutský

Předloha:

Lucie Seifertová (kniha)

Hrají:

Jiří Lábus
(další profese)

Série(3) / Epizody(111)

Obsahy(1)

Kreslený animovaný seriál, který vychází obsahově i výtvarně ze stejnojmenné úspěšné knihy Lucie Seifertové. Pohled na historii je úsměvný a mírně ironizující. Forma kresleného seriálu spojuje prvek informativní se zábavou. (Zlín Film Festival)

Recenze uživatele SOLOM. k tomuto seriálu (115)

Dějiny udatného českého národa (2010) 

Sázky se mají plnit a tak jsem poslední dva dny byl nucen strávit u seriálu Dějiny udatného českého národa, páč jsem se vsadil, že to vydržím až do posledního dílu. Normálně bych do něčeho takového vůbec nešel a raději čuměl na své oblíbené horory, protože jako celek to byl neskutečný žrout času a já dávám přednost knihám, než animované snůšce polopravd a dezinformací. Ale tak každý si najde něco svého a díky Jirkovi Lábusovi – jenž nás svým hlasem provázel napříč celou historií, se to dalo přežít. Některé díly byli vcelku vyvedené, jiné ne moc dobré a dost zavádějící. Jako celek to vidím někde u průměru. ---Z duše nesnáším takzvané „spam komenty“, kdy jeden komentář někdo hodí ke všem dílům seriálu (to asi dotyčný neumí napsat alespoň dvě – tři věty), takže jsem se rozhodl ke každému dílu samostatně napsat alespoň pár slov. Myslím, že si to naše historie zaslouží… ()

Série 1 (2010) (S01) 

Tak první série tohoto seriálu o naší historii je za námi. Jednotlivé epizody jsou sice ve skutečnosti jen takové „polopravdy“, ale nepostrádají důvtip a vypravěčský hlas Jiřího Lábuse tomu dodával jistý šmrnc. Přesto si dovolím tvrdit, že na víc jak průměr, tohle nemá ani omylem… ()

Lovci mamutů (2010) (S01E01) 

Úvodní díl nám ukáže, jak si naši chlupatí předci vyráběli první nástroje a zbraně a pak hurá na mamuty. Jasně, byla velká žranice – důležité bylo tahat kořist správným směrem a vznikly i zimní sporty – no to už si chlapci vycucali z prstu, ale děcka se u toho snad i zasmějí a dospělí mávnou rukou… ()

Pravěcí zemědělci (2010) (S01E02) 

Mamuti vzali roha a tak začal hon na zajíce. Jenže z toho se tlupa moc nenažrala, což byl problém. Prý pomoc přišla z Jihu (no nevím), ale začalo se ze zemědělstvím a chovem zvířat…Lábus za ty kecy musel dostat asi slušně zaplaceno, ale fakta trošku haprují. Inu vše je děláno hlavně pro děcka a ty se u toho zřejmě pobaví, což byl tvůrčí záměr… ()

Doba kovů (2010) (S01E03) 

Přišel konec klidu a Země se začala huntovat…Kšeftování se zbraněmi se rozjelo ve velkém, ovšem pokrok se nedal zastavit a železo ovládlo svět…Ty kreslené bitky jsou na tom všem asi nejlepší. Nicméně se pomalu přesouváme k tématům, které se mi coby mladému líbili kdysi nejvíc… ()

Keltové (2010) (S01E04) 

Tak nám tady z Keltů udělali milovníky „poznávacích zájezdů“, kteří si domů rádi vozili nějaké ty suvenýry. Samozřejmě se vše musí brát s nadhledem, ale bylo to podáno vcelku zábavnou formou a svým způsobem se mi tento díl zatím líbil asi nejvíc… ()

Keltská kouzla (2010) (S01E05) 

Jo druidi, to byli sakra kšeftaři – na nedostatek zarputilých zákazníků si rozhodně nemohli stěžovat, takže nejrůznější dary se jenom „sypali“, ovšem občas jim ty jejich čáry moc nevycházely. Naštěstí se vždycky najde nějaká ta alternativa, jak to alespoň z části napravit…. ()

Germáni (2010) (S01E06) 

Keltové odešli a přitáhli smradlaví Germáni. Způsoby žádné, myšlení zaostalé, ale nechyběla jim bojovnost a nebojácnost. I ti jejich bohové se s tím nesrali tak jako ti římští. I proto nakonec byla Římská armáda zatlačena zpět (možná to vážně bylo kvůli tomu smradu a hygienickým návykům jejich soků – kdoví…). ()

Stěhování národů (2010) (S01E07) 

Hunové to byli parchanti, každý před nimi zdrhal, putoval ze země do země, až se proti nim spojili ostatní a dali mu pořádně na držku. Pak to všechno skončilo a každý se někde usadil. Smůlou je, že teď po tolika letech se to stěhování zase opakuje. Dost průměrný díl, který nikterak zvlášť neokouzlil, ale to ostatně všechny předešlé… ()

Praotec Čech (2010) (S01E08) 

Starého praotce už bolely nohy a tak se společně se svými následovníky usadili na „kopci“. Inu kdyby nebyl vůl, mohli jsme být u moře, ale s tím už teď nic neuděláme. Jinak jsem od tohoto dílu čekal přece jenom trošku větší kreativitu. Snad jen ty snící bubliny stály za pousmání… ()

Sámova říše (2010) (S01E09) 

Sámo nebyl jen obyčejný kupec milé děti (no vlastně byl), ale on byl taky správný vůdce, který namotivoval Slovany, aby dali pořádně po kebuli každému, kdo se jeho armádě vidláků postavil a tím si taky vybudoval obrovský respekt. Po jeho smrti sice říše zanikla, ale mluví se o něm "dodnes“…. ()

Velká Morava (2010) (S01E10) 

Na Moravu zavítali dva bratři z východu a kromě hlaholice sebou přinesli i „mor“ – křesťanství, které mezi námi zůstalo až dodnes. Jo těmhle věrozvěstům se nedá upřít jistá snaha o zanesení „kultury“ mezi křupany, ale to pánbíčkářství si mohli strčit do…To křtění v bazénku mi připomíná spíš jehovisty, ale proti gustu žádný dišputát… ()

Báje (2010) (S01E11) 

Inu Krok měl tři dcery, kterým se zapalovala lýtka. Jedna byla na svalovce, druhá spíš na čáry a ta třetí Libuše si vzala oráče. „Běda mužům, kterým žena vládne…“ A tak se stalo, že vznikl nejmocnější rod u nás. Tento díl si z toho dělal hlavně prdel. Ale to už tak u tohoto seriálu bývá… ()

Bořivoj a Ludmila (2010) (S01E12) 

Zas tu máme jeden „pánbičkářský“. Bořivoj a Ludmila jen proto, aby se mohli pořádně nažrat, se nechali pokřtít a víra je natolik nadchla, že neváhali použít násilí na svých poddaných, aby je na víru taky obrátili…Jo jo zažitá klasika a jsem rád, že jsem v té době nemusel žít… ()

Svatý Václav (2010) (S01E13) 

Byl to světec a to takový, že ho vlastní bratr nechal zapíchnout. A tak se svatý Václav setkal se svou babčou Ludmilou, která měla podobný osud. Já to říkám furt, že víra nikdy nepřinesla nikomu nic dobrého, ať byl dobrý, jak chtěl. Vykupoval otroky, chtěl mír s Němci a stejně se mu za jeho dobro odvděčili smrtí… ()

Boleslav II. Pobožný (2010) (S01E14) 

Tatík byl ukrutný parchant, ale Boleslav nechal postavit mnoho kostelů a i ekonomicky se začalo dařit většině jeho poddaných. Jen ti Slavníkovci furt remcali. A tak jim (ne)demokraticky ukázal, zač je toho loket. Jeho „přesvědčování“ přežili jen dva, toho času žijící v cizině…Tož takový byl mírotvůrce… ()

Svatý Vojtěch (2010) (S01E15) 

Díky své cestovatelské povaze, přežil vyvraždění svého rodu. Přesto chtěl dát šířit víru mezi pohany, což se mu stalo nakonec osudným, přesto měl Vojtěch opravdu „pod čepicí“. Nastudoval tolik knih, že by mu mohl nejen závidět. To já mu závidím snad jen to cestování, pánbíčkářství určitě ne… ()

Čechy na přelomu tisíciletí (2010) (S01E16) 

Kdo si počká, ten se dočká…Zatímco se jedni prali a chlastali, Němci a Poláci si každý vzali nějaké to území. Ovšem jen do chvíle, kdy se vlády ujal sám Oldřich, který si vše ukradené vzal zase zpět i něco navíc…Tak to má být, tak je to (bylo) přeci správné… ()

Oldřich a Božena (2010) (S01E17) 

Oldřich ze všeho nejraději miloval lov divé zvěře, ovšem jen do chvíle, kdy jej do „ptáka“ trefil Amorův šíp a on se zamiloval do pradleny Božky. Potom už na hradě klid nebyl, páč se mu narodil malý fakan (následovník trůnu) a bylo vymalováno. Já to říkám furt, že svoboda je (byla) k nezaplacení… ()

Sázavský klášter (2010) (S01E18) 

Oldřich to už doma nemohl s ženskou a uřvaných synem vydržet a tak zdrhl hledat klid do lesa. Tam málem sejmu Prokopa – jo toho co údajně oral s čertem a společně postavili (no moc nevěřím, že by sám přidal ruky k dílu) Sázavský klášter. To bylo slávy, ale pro černoprdelníky… ()

Reklama

Reklama