Reklama

Reklama

Dějiny udatného českého národa

(seriál)
Česko, (2010–2012), 5 h 33 min (Minutáž: 3 min)

Režie:

Pavel Koutský

Předloha:

Lucie Seifertová (kniha)

Hrají:

Jiří Lábus
(další profese)

Série(3) / Epizody(111)

Obsahy(1)

Kreslený animovaný seriál, který vychází obsahově i výtvarně ze stejnojmenné úspěšné knihy Lucie Seifertové. Pohled na historii je úsměvný a mírně ironizující. Forma kresleného seriálu spojuje prvek informativní se zábavou. (Zlín Film Festival)

Recenze (85)

UncleG 

všechny recenze uživatele

Tak bohužel... Koutský je sice furt dobrej, ale koncepčně na mě "Dějiny UČN" tedy opravdu nezapůsobily. Z historického hlediska se jedná spíš o "zvratky" než o vyprávění - přičemž stupeň demence jednotlivých příběhů se pohybuje v rozmezí přijatelné prčy (pravěk) až po naprosto nevtipné a neinformativní žvásty, jejichž jedinou kvalitou zůstává skutečnost, že je to barevné a že se to hýbe. Ona tedy původní "literární" předloha Lucie Seifertové taky není bůhvíjaké terno, ale předkládat tenhle seriál dětem, aby si v útlém věku udělaly obraz naší národní historie?... No potěš koště! ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sázky se mají plnit a tak jsem poslední dva dny byl nucen strávit u seriálu Dějiny udatného českého národa, páč jsem se vsadil, že to vydržím až do posledního dílu. Normálně bych do něčeho takového vůbec nešel a raději čuměl na své oblíbené horory, protože jako celek to byl neskutečný žrout času a já dávám přednost knihám, než animované snůšce polopravd a dezinformací. Ale tak každý si najde něco svého a díky Jirkovi Lábusovi – jenž nás svým hlasem provázel napříč celou historií, se to dalo přežít. Některé díly byli vcelku vyvedené, jiné ne moc dobré a dost zavádějící. Jako celek to vidím někde u průměru. ---Z duše nesnáším takzvané „spam komenty“, kdy jeden komentář někdo hodí ke všem dílům seriálu (to asi dotyčný neumí napsat alespoň dvě – tři věty), takže jsem se rozhodl ke každému dílu samostatně napsat alespoň pár slov. Myslím, že si to naše historie zaslouží… ()

Reklama

AllShallFall odpad!

všechny recenze uživatele

Dějiny českého národa ve lživém podání, zkonstruované tak, aby se to mohlo dětem už od mala cpát do hlavy. Fakta jsou úmyslně překrucována. S žádnými Židy nikdo, nikde a nikde nevycházel dobře. Češi a Němci se začali rozdělovat mezi sebou až díky politice, která štvala lidi proti sobě. Tehdy to byla demokracie a kapitalismus. Stejné svinstvo, jako dnes. ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Chápu, že je tento animák určen dětem 1. stupně ZŠ, ale přesto mám pocit, že mnohem víc, než seriózností se vyznačuje parodií a ironií. Historická fakta jsou podávána stroze a sotva tříminutovou délku každého dílu považuji za velmi krátkou stopáž. Trochu to zachraňuje Lábus svým přednesem, ale v globálu je to málo. Naskýtá se otázka, proč to tvůrci uťali listopadem 1989 a nepokračovali dál tou slavnou demokracií a kapitalismem? Asi jen obtížně by se jim točilo o všech těch svinstvech nynějšího režimu (rozkradený a rozprodaný stát, kupónová privatizace zakončená Koženým na Bahamách, divoká 90. léta plná tunelování, rozkrádání ve velkém, orlické vraždy, tisíce nezaměstnaných, bezdomovci, vzrůstající narkomafie a kriminalita mládeže, bombardování Jugoslávie novodobým kultem osobnosti označeno za humanitární (nemluvě o jeho hvízdající štětce). Jo, tohle všechno možná bude vyhodnocovat za takových třicet, čtyřicet let až nějaký další režim. Za to, že kavárenští tvůrci seriál ukončili dobou, která se jim hodila víc jak 1 * neudělím. 25% ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Zkusmo díly 1,6,7,9. Jako aplikace Cimrmanovy učební metody separace průtokových poznatků to ujde. ("Jeho nástupce Svatopluk říši rozšířil a proslavil. Načež zanikla.") Dosti vadí principiální rezignace na jakýkoli vhled do probírané kapitoly, nemluvě o tom, že na Moravu dle seriálu přišlel s Metodějem Cyril (sic). Obrázky jsou pěkné, místy je to vtipné ("A praotče, kdy už tam budem?"), ale celek postrádá jakýkoli smysl a výraz (ať už jako učivo nebo prostě jako krátký film). Překvapivě nudný Lábusův hlas svědčí vypravěči "českému lvovi", který působí dojmem vysloužilého hokejového maskota. Prostě hnus. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (2)

  • Ucho, které se objeví v závěru dílu, odkazuje na film Ucho z roku 1970, ve kterém jsou zobrazeny praktiky komunistického režimu. Ty jsou tak zde přirovnány k tomu, co se dělo během vlády Ferdinanda I. (Cheeter)
  • Na seriálu se odborně podílel archeolog a historik Zdeněk Dragoun. (mar48)

Reklama

Reklama