Reklama

Reklama

Frontline - Season 42 (2023) (série)


20 dnů v Mariupolu (S42E06)

(epizoda)
  • Česko 20 dní v Mariupolu (festivalový název) (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Tým ukrajinských novinářů uvězněných v obleženém městě Mariupol se po začátku ruské invaze snaží pokračovat ve své práci dokumentující válečná zvěrstva... Jako jediní mezinárodní reportéři, kteří ve městě zůstali, zachycují to, co se později stalo určujícím obrazem války. Umírající děti, masové hroby, bombardování porodnice. Po téměř deseti letech dokumentování mezinárodních konfliktů pro The Associated Press, včetně rusko-ukrajinské války, je 20 dnů v Mariupolu prvním celovečerním filmem Mstyslava Černova. Film čerpá z osobních záběrů jeho vlastní země ve válce. Nabízí živý a drásavý popis civilistů chycených v obležení, stejně jako vhled do toho, jaké to je podávat svědectví ze zóny konfliktu. Jeho novinářská práce zasáhla celý svět. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (71)

spotczek 

všechny recenze uživatele

Je to naprosto skvělý, ale už nikdy to vidět nechci :-(  Asi tak bych to stručně shrnula. Autorům se skutečně podařilo nás přenést do války. Hlavně to, jak se smyčka pomalu utahuje.... Musela jsem si pak tisíckrát opakovat, že tam nejsem, NAŠTĚSTÍ!, ale ta blízkost toho všeho je silně znepokojující. Sice jsem měla své blízké doma, ale najednou o ně měla strach, protože - co když tady nějakýmu psychopatovi rupne v bedně a začne válčit?!? A taky si začínám myslet, že se těch hrůz jen tak nezbavíme, protože ať už to na Ukrajině dopadne jakkoliv, tak jednou Putin natáhne brka a ty jeho zvířata se prostě zřežou o moc. Kéž bych se mýlila, ale mám dojem, že to v Rusku bez občanský války nepůjde. Ach jo :( Kéž by se ty prasata aspoň vyvraždili mezi sebou a obyčejný prostý lidi do toho nezatahovali, naopak by jim tím prokázali službu, že by pak konečně v Rusku začala moderní doba. Moc pěkný komentář TheDarKnig. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Strukturálně skvěle vystavěný dokument, v němž filmaři přijíždí do města Mariupolu v první den ruské invaze, aby postupně sledovali totální rozklad jeho prostředí a jeho obyvatel až do 20. dne, kdy jsou z města prakticky jen trosky. Dramaturgicky snímek funguje skvěle téměř jako válečné drama, ačkoliv se to zdráhám napsat, protože pak každý idiot bude o to snáze zpochybňovat veškeré záběry v něm zachycené, jako by byly sehrané. Chvílemi je to skoro snuff explicitním ukázáním utrpení a umírání obyvatel. Zkrátka nejnepříjemnější podívaná za velmi dlouhou dobu, přesto je potřeba ji vidět, aby člověk chápal a aby rozuměl... [Sundance Film Festival 2023] ()

Reklama

Porculus 

všechny recenze uživatele

Človek, ktorý obhajuje Putinovo Rusko, sa vyznačuje vedomou dobrovoľnou ignoranciou, prípadne zníženými kognitívnymi schopnosťami a príčetnosťou alebo vyslovenou podvodníckou, špekulantskou a zločineckou povahou. Zároveň u svojich ideologických oponentov veľmi často automaticky a ničím nepodložene predpokladá rovnakú pätolízačskú nekritickú oddanosť jemu nepriateľským politickým štruktúram, akú on prechováva k Rusku a Putinovi. *10/10 ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Člověk se učil ve škole o válce o tej válce, která zmizela v prachu minulého století a nikdo si nikdy pořádně nepředstavil, co to vlastně může být za hrůzu a jakej typ člověka tohle může rozpoutat. Mávnete nad tím rukou zavřete žákovskou nad uspokojivou známkou ze zkoušení a řeknete si, takovej magor jako byl Hitler už se snad nenarodí...Narodil se bohužel už dávno a jmenuje se V.V.Putin. Ukrajinští novináři přinášejí po dvou letech války, která stále pokračuje surový záznam a svědectví pro studium válek, pro další generace a pro soudy, které buhví kdy se doberou spravedlnosti. Zvěrstva na civilním obyvatelstvu, zoufalost, zmar, strach, smrt. Střípky válečných zločinů jste mohli zahlédnout v televizních zprávách tehdy v březnu 2022. Dokument vám je přináší kompletně. Utrpení obyčejních lidí, kteří nevědí proč se jim to děje. Musel sem si to pustit napůl, nedokázal sem to emočně ustát. Všichni, co za tohle můžou by měli okamžitě viset na oprátce a pro všechny vykryplené ubožáky, co přesvědčovali ostatní na sociálních sítích, že je to fake by měli táhnout do první linie a padnou za jejich nevinné Russko, co se vlastně jen ´´brání.´´ PRO CITLIVĚJŠÍ JEDINCE, OBSAHUJE VELMI DRASTICKÉ ZÁBĚRY!!             ...děkuji novinářům za jejich práci ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jelikož si na CSFD nechodím procvičovat světonázorovou argumentaci, a velmi zřídka mrhám časem na pokusy přesvědčit přesvědčené, ochotné věřit čemukoliv, co jde z toho jediného správného směru, omezím se jen na prosté konstatování, že tady není o čem diskutovat. 20 dnů v Mariupolu je extrémně syrová dokumentární výpověď o tom, co se dělo v prvních týdnech po zahájení ruské ofenzívy v únoru 2022 (pokud to někdo nepostřehl, tak válku s Ukrajinou Rusko začalo už v roce 2014). Vidět město, jehož některé části vypadají - pardon, vypadaly - úplně jako předměstí Pardubic nebo Havířova, jak se propadá do zmaru, je drsné. Vidět vyčerpané lékaře, z nichž část zoufale roní slzy nad roztrhaným tělem čtyřletého dítěte, a část z hloubi duše proklíná ty, co to způsobili, je ještě horší. Nejhorší je ale pro mě ta část, kde dostane prostor léta nacvičovaná obrana ruských osvoboditelů, která je zároveň velmi nebezpečným útokem - éto dezinformacja, éto herci, všechno je to jen snaha fašistů nás očernit... Nevím, jaký jiný dokument měl toho Oscara vyhrát. 90% ()

Galerie (7)

Související novinky

Na jaké filmy láká festival Jeden svět?

Na jaké filmy láká festival Jeden svět?

13.03.2024

V Praze a dalších 47 českých městech začíná Mezinárodní filmový festival Jeden svět. Program se letos poprvé rozroste i o hrané filmy a láká celkem na 96 titulů a 10 VR projektů. Kompletní program… (více)

96. Ceny Akademie - výsledky

96. Ceny Akademie - výsledky

11.03.2024

V noci z neděle na pondělí proběhl v hollywoodském Dolby Theatre v Los Angeles šestadevadesátý ročník slavnostního předávání Cen americké Akademie filmového umění a věd, na němž byla v celkem… (více)

77. ročník cen BAFTA - výsledky

77. ročník cen BAFTA - výsledky

19.02.2024

V neděli 18. února 2024 proběhl v Royal Festival Hall v londýnském Southbank Centre 77. ročník předávání prestižních cen Britské akademie filmových a televizních umění (BAFTA), během nějž byla… (více)

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

23.01.2024

V úterý 23. ledna 2024 byl v Samuel Goldwyn Theater v Beverly Hills z úst herců Jacka Quaida a Zazie Beetz oznámen kompletní výčet nominací pro nadcházející 96. ročník předávání cen americké Akademie… (více)

Reklama

Reklama