Reklama

Reklama

Konspirační teorie o 11. září 2001

(TV film)
  • Velká Británie 9/11: The Conspiracy Files
Velká Británie, 2007, 51 min

Obsahy(1)

Kolem útoků na „dvojčata" se vytvořily desítky domněnek a podezření. Dokument BBC se v tom pokusí vyznat a objevit pravdu. Konspirační teorie o 11. září 2001 – investigativní dokument BBC pátrající po tajemném pozadí útoku na newyorská „dvojčata". Konspirativní teorie shromáždily desítky informací, které s patřičným výkladem vedly k závěrům o pojistných podvodech, tajných řízených demolicích budovy č. 7, což vše vedlo k vládnímu spiknutí a válce v Iráku a Afghánistánu. Na internetu zhlédly filmy typu Loose Change stamiliony lidí. Teoretici spiknutí upozorňovali především na to, že v budově číslo 7 byla tajná pracoviště CIA, odkud prý byl celý útok na New York řízen, a proto musela být budova zničena také. Upozorňovali také na to, že pouhé dva měsíce před útokem si realitní magnát a majitel dvojčat Larry Silverstein nechal budovy pojistit proti teroristickým útokům na 3,5 miliardy dolarů. Tým autorů dokumentu rozebírá krok za krokem spletitý vývoj událostí a přináší nová svědectví. (Česká televize)

(více)

Recenze (65)

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele

Dokument o ničem… V první části zcela účelově sype dosti nedůvěryhodné argumenty o možném spiknutí a konspiraci, v druhé části je o trochu věrohodněji vyvrací. Člověk, který věří, že výškovou budovu je možné připravit k demolici výbušninou za plného provozu, aniž by si toho někdo všiml je hodně naivní . ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Zajímám se o konspirační teorie, sice jen okrajově, ale říká se, že na každém šprochu... No nic, bylo to takové kecání o ničem, pravdu se stejně nikdo nedozví a nezapomeňme, že existuje chytrá strategie o matení (ne)přítele, např. tím, že i samotné konspirační teorie mají taky svůj přesný cíl a záměr. Do roku 2007, než začala světová krize, bych nepochybovala, dnes už nepochybuju o tom, že pro peníze je člověk schopen udělat cokoli. A pro velké prachy všecko. Ono to pomaličku vyleze tak za sto let, jak se už i několikrát stalo, v době, kdy nikdo z blízkých příbuzných už tu nebude a těm pravnukům to bude šumafuk, veřejnosti egál. ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

Dokument se mi líbil. Neláme věci přes koleno, snaží se hledat nesrovnalosti s oficiální verzí, ale i rozpory v konspiračních teoriích. Pojistit si mrakodrap proti útoku teroristů pár měsíců před 11. zářím byl docela zajímavý tah. Nebo TV reportáž o pádu třetí z budov, když ta ještě stála za reportérkou :-). ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Pravda je opravdu někde tam venku, ale tento dokument dokazuje, že jde vcelku objektivně poukázat na podivnosti v zatím nejdůležitějším incidentu 21. století. Docela mě rozesmálo několik argumentů ve smyslu "tohle by jste nezaplatili nebo nestihli", protože pokud přistoupíme na jednu z teorií o spiknutí americké vlády, tak by peníze zvládli nemožné (vždyť jsou jedinou hybnou silou světa...). Dokument ukazuje obě strany mince, konspirace i jejich chyby, skutečnost i její nedostatky a to by stejně jako všechny ty konspirační snímky na internetu mělo vést k jedinému, aby se lidé zamysleli a nebrali automaticky informace z médií a vlády jako jedinou čistou pravdu tohoto světa... ()

Fony 

všechny recenze uživatele

Z dokumentu se dozvíme mnoho zajímavých informací o pádu budovy č. 7, ale bohužel o velkém množství dalších nejasností zde nepadne ani zmínka, takže těžko dělat závěry o všem, co se dělo 11. září. Výskyt slova konspirace v názvu filmu je trochu zavádějící, protože závěr, byť se tvůrci snaží o pohled z obou stran, vyznívá ve prospěch oficiální teorie. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama