Reklama

Reklama

Libanon

(festivalový název)
  • Izrael Levanon (více)
Trailer

Obsahy(1)

Červen 1982 - první libanonská válka. Osamocený izraelský tank a četa parašutistů dostává rozkaz prozkoumat městečko na území Libanonu, kde mají najít a osvobodit zajatce, jež padli do rukou muslimských ozbrojenců. Na první pohled prostý úkol, který se však velmi brzy zvrhne v noční můru. Čtyřčlenná posádka tanku musí v klaustrofobním prostředí útrob bojového stroje čelit nejen vnějšímu nepříteli, ale i svým vlastním vnitřním démonům. Hnáni strachem a základním pudem sebezáchovy se zoufale snaží dostat zpět do bezpečí, mimo dosah válečného běsnění. (sigf07)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (79)

Rambo159 

všechny recenze uživatele

Nie je veľa snímkov, kde je centrom pozornosti tank a jeho posádka, konieckoncov poznám len jeden a to Beast of War, ktorý je svižnejší, akčnejší a epickejší. Tento film ale bohužiaľ nestavia na akcii, čo je škoda, lebo istý potenciál by tu mohol byť, ale bráni tomu "pohľad z tanku". Vedel by som si predstaviť zábery kamier z ulice, zo striech, spomedzi vojakov ako čistia domy, kdežto tu sa len dívame priezor strelca, a to obmedzuje širšie poňatie diania. Mimochodom ten strelec mi liezol na nervy už od samého začiatku, neubránil som sa komentovaniu, že čo tam taký posera robí??!! Ale on je tam schválne, lebo film ukazuje ich vnútorný svet, schopnosť znášať ťarchu situácie, paniku a podobne, ale nijak výrazne ma to o tom nepresvedčilo. Takisto veliteľovi chýbala akási autorita, ktorou by mal oplývať. Pozitívny zásah do ináč priemerného diania bola scéna, keď sa ten falangista prihováral k Sýrčanovi - to bola špica, bolo v nej až cítiť tú nenávisť, akou sa Sýrčania neznášajú s kresťanskými falangistami. Aj príbeh s učiteľkou bol vkusný, zaujal. Koniec ma sklamal, akoby ho niekto odstrihol ba chýba mi tam aj slušná dávka epickosti, ale prostredie tanku presvedčivé. Keď to zosumarizujem negatívne a pozitívne celky sú vcelku vyrovnané a tak dávam 3*. ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Beru tu formu a příběh o tanku bez tanku. To by mi nevadilo. Problém ale nastává, když někde v polovině prakticky veškerá invence mizí a do konce, krom špatně zřetelného posunu postav, vlastně nic dalšího už nepřijde. Druhý problém mám se zpracováním. Jak toho nafukovacího tanku (kam by se ještě vešla lednice a piáno), tak i s pohledy ven přes periskop. Neprecizní pohyby kamery se sice snažili maskovat zvukovým efektem, ale nepůsobilo to přirozeně a bylo vidět, že to periskopem snímáno nebylo. A třetí výtku mám pak k oněm hlavním hrdinům v podobě posádky tanku. Pominu jejich intelektuální verbální výměny. Ti se nazývají branci patrně proto, že den zpátky sebrali někde v kibucu čtyři mírně retardované vidláky, zavřeli je bez jakéhokoliv výcviku do tanku za pár milionů a nechali je vočumovat kolem. Ale na druhou stranu to nebylo tak nebetyčně pitomý jako Fury. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Ale... že by z tohoto snímku čerpal inspiraci David Ayer pro svůj válečný klenot, Fury?:) Izraelci jsou fešní chlapi a sluší jim to, i když jsou špinaví až za ušima. Charaktery jednotlivých postav jsou načrtnuty výborně, i když možná nejdou až tak do hloubky, jak by mohly, ale i tak to vlastně postačí na to, abychom si o nich udělali nějakou představu. Zohara Strausse jsem prvně zaznamenala v dramatu Einaym pkuhot. V Libanonu shodil ty obrovské fousy a ukázal svou "hezčí" tvář:) Snímek se v podstatě celou dobu odehrává v interiéru tanku a dění a hrůzy kolem sledujeme zaměřovačem, tak jako jedna z postav. A že je to drsný, realistický a smutný pohled. Nejvíce se mi líbila historka o učitelce. To bylo krásné...:) ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Brilantní. Krev, pot, slzy, voda a nafta ve stísněném prostoru jednoho izraelského tanku, jehož posádka (a s ní i divák) netuší, kde je, co ji čeká v příštích minutách, ani komu může věřit. Ultrakomorní a neakční válečný film, který svou smyslovou drásavostí a sugestivností vydá za nejednu trikovou orgii plnou střelby a výbuchů. 90% ()

noctambule 

všechny recenze uživatele

Před tímto filmem bych nevěřila, že se vydržím dívat na film, který se odehrává, buď uvnitř tanku, nebo zaměřovačem ukazuje, co se děje okolo tanku...."To člověk je vytvořen z oceli, tank je jen kus železa." "Mezinárodní úmluvy zakazují použití fosforových bomb. Budeme to respektovat a nebudeme říkat slovo "fosfor". Od teď jim místo toho budeme říkat "kouřové bomby"....poprvé mě to moc nevzalo, po druhém zhlédnutí to oceňuji mnohem víc a hodnocení zvedám na 4* ()

Galerie (22)

Zajímavosti (4)

  • Zbraň používána izraelskou armádou je útočná puška IMI Galil. (K98)
  • V Izraeli měl snímek rozporuplný ohlas, vřelého přijetí se mu však dostalo na řadě mezinárodních festivalů (včetně Zlatého lva na MFF v Benátkách). [Zdroj: MFF Karlovy Vary] (POMO)
  • Tank ve filmu je izraelský Sho´t (hebrejsky "bič"), což je izraelská varianta britského tanku Centurion vybavená 105mm kanonem L7. (KM Phoenix)

Reklama

Reklama