Reklama

Reklama

La Vida Loca

Španělsko / Mexiko / Francie, 2008, 90 min

Obsahy(1)

Říká se jim Maras. Tyto gangy, vybudované po vzoru gangů z Los Angeles, šíří hrůzu a teror v celé Střední Americe. Obraz všedního života členů nevidetelné armády na předměstí San Salvadoru. Nová světová pohroma, která slepým násilím ničí demokratické principy a odsuzuje na smrt mladou generaci zbavenou jakékoliv naděje na budoucnost. (Festival francouzského filmu)

(více)

Recenze (50)

korndaddy 

všechny recenze uživatele

Mírně sem v dokumentu postrádal záběry i s druhým gangem a možná rozhovory s někým z vyšších pozicí. Každopádně zajímavý pohled na život v gangu, ale Rossův průvodce světem gangu mi sednul o něco víc. Byl obsáhlejší a po celkové stránce zajímavější. Zde jsme měli možnost pouze pár rozhovorů s podřadnýma a inteligencí né moc oplývajícími vojáčky. ()

PEZ 

všechny recenze uživatele

Kruta vypoved o zivote gangov v Salvadore. Reziser Poveda sa dokazal dostat na obe strany, k obidvom hlavnym superiacim stranam a cele roky dokumentovat ich fungovanie bez nejakych vaznejsich problemov a priamo z prvej ruky (cely dokument ukazuje zivot jednotlivych clenov gangov bez ziadneho pridaneho komentara). Sam tesne pred smrtou priznal, ze sa necitil ohrozene, kedze nestal na nikoho strane a tvrdil, ze vie o co vlastne gangom ide. Takmer rok a pol mal moznost tocit tento dokument priamo v prvej linii. Vacsina predstavitelov skonci pred zaverecnymi titulkami vo vezeni alebo v marnici. Nakoniec tam skoncil aj samotny reziser, ktoreho nasli popraveneho (strela do hlavy zozadu) v jeho aute v roku 2009. ()

Reklama

Fridecka 

všechny recenze uživatele

Zcela realistický dokument o jiné realitě ze Salvadoru. O realitě, kde platí zcela jiná pravidla a kde život člověka má vemi nízkou cenu. Již první ťafku dostanete v úvodním sdělení, že režisér již nežije a zemřel rukou člena jednoho z gangů. Dál následuje reportáž o mentalitě lidí, pro které je nejdůležitější příslušnost ke gangu. Autor zobrazil lidi ze Salvadoru v běžných denních situacích, které jou proloženy kontrastujícími záběry mrtvol po střelbě, potom křik a pláč lid kolem, pohřeb a truchlení. Jedna vražda za druhou. Nejvíce je působivý příběh mladé dívky, matky, se střelou v oku. Můžeme si jen domýšlet kolik lidí vystupujících ve filmu dnes ještě žije..Volná dostupnst zbraní, nefungující stát, nízká gramotnost a návrat k nejprimitivnějším vzorcům chování v přímém přenosu. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Tady se s tím nikdo nemaluje. Není to film, kde tečou litry umělé krve, tady se odklízí opravdový mrtvoly z ulice do černých pytlů. Není to hezkej pohled, ale je to realita, která je v těchto místech na denním pořádku. Nechtěl bych tam být a vůbec - pan režisér má můj obdiv, že tam takovej dokument natáčel 16 měsíců a nakonec ho zpracoval. Paradoxem je, že podle všech informací byl zavražděnej právě jedním členem gangu Maras (Mara Salvatrucha), kteří tvrdě bojujou v ulicích San Salvadoru proti gangu X8 (18th Street gang). Natáčení se mu stalo osudným, ale tím větší sílu celej dokument má. Evidentně z tohoto dokumentu vychází film Sin Nombre. P.S.: There´s no coming back, capici? X8 forever! ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Napsat úžasný zážitek mi přišlo jaksi nevhodné, hrozný zážitek by se zase dal vysvětlit všelijak. Takže asi takto: zaplať pánbu za naši malou klidnou zemičku, kde největší problém mládeže je kam se zajít pobavit a jak se ulejt z matiky. Takový to snímek nám vždy připomene, jak se vlastně máme dobře a že je nutno občas vzpomenout na ty pod námi a ne jen se závistivě koukaz na ty co majá více. Jedná se o velmi dobře natočené sugestivní dílo, kde zejména poslední vražda mladé ženy mnou docela otřásla. Do těchto zemí počínaje San Salvatorem, přes Brazilii a Columbi atd. by mne nikdo nedostal, ani kdyby mi za to platil. Za mne 95%. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (3)

  • Vůdci gangu byli za organizování vraždy odsouzeni na 30 let, vrazi na 20 let a ex-policista na 4 roky. (sbinda)
  • Rok po dokončení dokumentu byl režisér při návratu z reportáže zastřelen v jednom slumu v San Salvadoru. Důvodem bylo označení bývaleho pocisty, že Poveda je policejní informátor. (sbinda)
  • Režisér přislíbil gangu, že se dokument nebude promítat v El Salvadoru, díky pirátským kopiím se však snímek do země přesto dostal. (sbinda)

Reklama

Reklama