Reklama

Reklama

Generálové ve válce

(seriál)
Velká Británie, 2009, 51 min

Hrají:

Nicholas Rowe (vypravěč), Adolf Hitler (a.z.), Erwin Rommel (a.z.), Friedrich Paulus (a.z.)
(další profese)

Obsahy(1)

Tento dokument vyzdvihuje strategická rozhodnutí generálů na obou válčících stranách, jejich snahu chytrostí a zvolenou taktikou porazit jeden druhého v boji. (oficiální text distributora)

Recenze (9)

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, po informační stránce bych dal čtyři hvězdy, protože o každé z bitev by se dalo říci více, ale základy + něco k nim se tam dozvíte. Ale ta vizuální stránka je bezkonkurenční, opravdu povedená. HODNOCENÍ: 90% (5*) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Poměrně netypický dokumentární seriál o velkých střetech velkých vojevůdců - BTW nepleťte si ho se Soubojem Vojevůdců:) Narozdíl od něj totiž Souboj Generálů kromě více či méně suchých popisů bitev a tažení oživuje "látku" kromě hraných záběrů s ústředními postavami a nějakými těmi více nebo méně kritickými hodnoceními jejich osob z dnešního pohledu především vojenskými reáliemi. Jde jednak o popisy výzbroje a výstroje, ale i třeba o takové věci jako úroveň lékařské péče na té které straně, nebo o proviant (testovaný na lidech:)). Sice občas trochu přehání, když z toho či onoho dovozuje výhodu, která mohla mít rozhodující úlohu, ale rozhodně je to pro fanouška historie přidaná hodnota. No a pak tu taky mají cool vypadající mapy bitev:) Naprostá spokojenost, 80%. ()

ceskyhonza 

všechny recenze uživatele

Dokumentární cyklus, který Prima COOL vysílá pod názvem "Souboj generálů" má vysokou didaktickou hodnotou, kdy dobové záběry střídá i rozbor situace, výzbroje, taktiky a dalšího. Rozhodně lze doporučit každému, kdo se o historii, zejména 2. sv. války zajímá, ale i studentům a dalším. Škoda, že doposud je asi jen 6 epizod, neboť i velmi významných událostí během 2. sv. války bylo podstatně více, např. "obrat před Moskvou", propásnutí příležitosti spojenců u Anzia a další, zejména na východní frontě, ale třeba i operace Market Garden. Bylo by velmi přínosné, kdyby stávajícím způsobem tvůrci zpracovali i tyto další velmi významné a často přelomové operace. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Pro někoho možná super dobré, ale pro ty z nás, kdo o tom něco ví, to není příliš objevné. V mnoha ohledech, jako například v případě Pauluse navíc hodně zjednodušující. ()

saintanwar 

všechny recenze uživatele

Skvěle zpracované srovnání soupeřů na opačných stranách fronty. Škoda jen, že tvůrci nezašli více do podrobností. Na druhou stranu mě zaujalo porovnání výstrojí či zbraní. ()

Reklama

Reklama