Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V červenci 2007 se vydala tříčlenná expedice trabantem Hedvábnou stezkou do pouští střední Asie. Na tachometru malého žlutého trabanta se otáčí patnáctý tisící kilometr. Pod jeho koly zmizela polovina Evropy i většina států střední Asie. Po šesti týdnech strávených v jeho nerozměrných útrobách společně projeli Dan Přibáň, Vladislav Růžička a Jan Martin Kozel střední Evropu, Balkán, Turecko, Írán a Turkmenistán, aby se v uzbeckém Samarkandu jejich cesta opět zlomila na západ a přes Kazachstán, Rusko a Ukrajinu je dovedla domů. (Doc Alliance Films)

(více)

Recenze (116)

genetique 

všechny recenze uživatele

Odvážna expedícia posádky bakelitového auta, ktorá zachytáva ich útrapy na ceste do neznáma. Veľmi príjemný nápad a vždy som sa túžil zúčasniť niečoho podobného, takže za mňa ta pomyslená hviezdička navyše. Ako dokument to však veľkú váhu nemá a najväčšie problémy tohto snímku paradoxne neboli na ceste ale v postprodukcii. Skromná hodinka záberov na tak dlhej ceste, ktorá by mohla ukázať omnoho viac, dobrodružstvá a momenty, ktoré tuzemský divák inak nemá ako zhliadnuť, škoda, že sa s nami o ne tvorcovia nepodelili o trošku viacej. Nevadí, nabudúce si snáď zaplatia full-time-ového kameramana. 70%. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Atraktivní výprava zpracovaná ne příliš atraktivně a rozhodně ne tak důsledně, jak bych si býval přál. Zážitek to musel být bezesporu skvělý, ale dokument je na můj vkus zpracován příliš povrchně (spíš jako záběry z dovolené než jako dokument) a málo do hloubky. Chtěl bych jednoduše vědět víc jak o samotných členech expedice, tak o jejím průběhu. ()

Reklama

sator 

všechny recenze uživatele

Hltání kilometrů se stává samoúčelným i tak je ale dokument zajímavý.Ve stejném roce co se vydal Dan Přibáň s trabanty kolem světa, měla stejný nápad skupina mladých německých dobrodruhů, i když jejich záměr byl pomoc kambodžským dětem.  Z cesty vznikla kniha "Trabant Trek: Crossing the World in a Plastic Car"  od autora Dana Murdocha." ()

Ravi 

všechny recenze uživatele

Anabáze přes Turecko, Irák, Střední Asii, Kazachstán a Ukrajinu měla své kouzlo. Je to napůl namluvený dokument, napůl výpověď o strastech cestovatelů. Každopádně mají pánové i Egu můj respekt za to, do čeho se nebáli pustit. Profesionálně upravené homevideo splňuje účel a na českém poli je to celkem zdařilý nápad, i když zdaleka ne využitý do mrtě. 65% = 3/5 ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Vlastne sa ani nedalo očakávať, že banda bláznou, ktorí vyrazia na 15 tisíc kilometrovú cestu cez dosť nebezpečné krajiny, sa ešte elitne zhostia úlohy kameramanov a scenáristov. Skupina bola ešte malá, nemali zvlášť človeka, ktorý by sa staral o réžiu fotografie - boli vlastne radi, že to prežili. A to sa cení. A hlavne, založili tým kult, ktorý možno nekončí ani miniseriálom z cesty z Južnej Ameriky, a môže inšpirovať tisícky ľudí k dobrodružstvám po celom svete. Jedno viem však iste: Aj keď chcem sám zažiť podobnú výzvu, určite to neučiním na trabante :) 65% | SD, CZ | ()

Galerie (25)

Zajímavosti (4)

  • Ve stejném roce, co se vydal Dan Přibáň s trabanty kolem světa, měla stejný nápad skupina mladých německých dobrodruhů, i když jejich záměr byl pomoci kambodžským dětem. Z cesty vznikla kniha „Trabant Trek: Crossing the World in a Plastic Car“ od autora Dana Murdocha. (sator)
  • Cestovatelský vůz nese typové označení Trabant 601 Universal Combi. Přezdívka vozu byla Egu, což bylo první slovo dcery hlavní postavy snímku Dana Pribáně. (DruidKarel)
  • Expedice urazila více než 15 000 kilometrů. (ČSFD)

Reklama

Reklama