Reklama

Reklama

Úpis

(TV film)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Pokud jste ještě nikdy necestovali nočním vlakem ve společnosti ďábla, může se vám zdát, že je s vaším životem všechno v pořádku.  V první povídce z cyklu Nečekaná setkání je úspěšnému podnikateli během obchodního jednání ukradeno auto, takže musí jet vlakem. V něm se setká s ďáblem, který mu nabídne splnění všech, i těch nejtajnějších přání. A tajná přání slušného člověka mohou být pěkně překvapivá! Ale za všechno je třeba platit. Nepůjde však o peníze, ani o výlet střechou rychlíku. Ani žádný podpis vlastní krví nebude – ďábel je rafinovanější. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

honajz 

všechny recenze uživatele

Předně nejde o žádnou komedii (v tom řazení žánrů je ČSFD neskonale tragická, tragická), ale o čistokrevný horor s filozofickým přesahem ("sám jste si koupil jízdenku do vlaku, ve kterém jedete"), kde k mému překvapení a bez jakékoliv ironie hraje Kateřina Brožová doslova ďábelsky dobře. Lepší její výkon jsem neviděl. Jinak povídka má trošičku utahaný začátek, ale od vlaku to začne mít grády a postupně se to stupňuje. Moc se mi líbí jednotlivé prvky a domyšlený svět (sen, nepamatuje, třikrát, život, vesnička, hodinky, čas - nechci spoilerovat, proto jen heslovitě), kde navíc jde i o přesah směrem k reklamním agenturám, na něž odkazuje ten úvodní plakát - také je to samé "kupte, není už čas!" a nabídka, která je vlastně nakonec šméčko, za které dá člověk víc, než dostane. A ten závěrečný fórek s espézetkou, která se dá vskutku číst jako Belzebub, ten je rovněž hodně povedený. Škoda, že tenhle film ČT neopakuje, a ostatně by mě zajímal osud celého cyklu Nečekaná setkání. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Úplně jsem cítil oder tehdejších vlaků... Poznávací značka vozu nese písmena BZB což by se dalo vyložit jako Belzebub, což je synonymem ďábla nebo též nenasytnosti a chtíče, což koresponduje se smlouvou kterou postava hraná Vaculíkem uzavřela s ďáblicí. ()

Reklama

PollyJean 

všechny recenze uživatele

Dnešní nabídka na youtube: Úpis. Dávno zapomenutá jednohubka, překvapivě příjemná. Ty zálibné návodně zamlženě pohledy na podvozky vlaků! Ta ostrá protisvětla! Ty devadesátkové klávesy coby podkres! A Brožová hraje! Více takových nálezů prosím. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Zapomenutý klenot, který tak perfektně využívá svůj hororový námět a svoji středometrážní stopáž (pravda, je spíš taková skoro-středometrážní, ale tak proč ne, rozhodně je to podle mě víc středometrážní než krátké), že jsem až nestačil zírat. Dokonce i dost solidní atmosféru nejen na poměry televizního filmu to má a Kateřinu Brožovou jsem zde snad poprvé za život viděl naprosto skvěle hrát, až mě překvapilo, že to někdy v sobě vůbec měla. Zvlášť, když si to porovnám s tím, jak hraje teď... Asi jen některé dialogy mi přišly trochu divně napsané, ale i tak je to dost málo na to, abych šel na nižší hodnocení. Plný počet si to prostě zaslouží. Slabých 5* ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Autor patrně šotouš. :-) Záběry každopádně působivé. Vlastní příběh už méně, i když je fakt, že v devadesátkách bych to viděl jinak. Dnes už si to přídomek komedie tak trochu i zaslouží. Jak píše Sator - SPZ s písmeny BZB patrně měla značit jméno Pána much, zajímavější jsou ale číslice. ()

Zajímavosti (1)

  • Poznávací značka vozu nese písmena BZB, což by se dalo vyložit jako Belzebub, což je synonymem ďábla nebo též nenasytnosti a chtíče, což koresponduje se smlouvou, kterou postava hraná Vaculíkem uzavřela s ďáblicí. (sator)

Reklama

Reklama