Reklama

Reklama

Pekelní andělé jsou snímek, který produkoval a režíroval miliardář Howard Hughes. Ve své době byl nejdražším filmem historie. Hughes chtěl bez ohledu na výši nákladů zachytit vzrušující souboje britských a německých bojových letadel a angažoval proto celkem 137 pilotů. Ve filmu také zazářila ve své první hlavní roli Jean Harlow. Snímek se odehrává za 1. světové války a soustředí se na přátelství tří kamarádů z Oxfordu: dvou bratrů, Monteho a Roye Rutledgeových (Ben Lyon a James Hall) a Němce Karla Armstedta (John Darrow). Ti tři jsou nuceni bojovat na opačných stranách a pere se v nich loajalita k rodné zemi s věrností vůči vlastnímu svědomí. Jean Harlow ztělesňuje ženu, která v tomto dobovém dobrodružství zasáhne do životů všech tří hlavních hrdinů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (59)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Po těch letech od Scorseseho Letce bych čekala větší zájem o původní Pekelné anděly i tady, ale nějakých 350 hodnocení je zřejmě strop i v tomto případě. Howard Hughes překonal sám sebe a představil všechny myslitelné atrakce té doby v jediném filmu. Filmu, který je černobílý, tónovaný i ve dvou pásovém Technicoloru, zvukový i opatřený mezititulky. Film, který stál život několik lidí a Jean Harlow vystřelil mezi souhvězdí hollywoodského nebe. Výborný zážitek. ()

Brennos 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu jistě výjimečný snímek a i dnešnímu divákovi nabídne slušný příběh, ohromnou výpravu... a dvě výborné bojové scény: útok vzducholodi a závěrečnou gigantickou leteckou bitvu. Není to film bez chyb, zejména hereckým výkonům by šlo ledacos vytknout, též podivný mix kolorovaných a černobílých pasáží, i zřejmý mix zvukového a němého filmu (kdo viděl Scorseseho Letce, ví, jak strastiplně film vznikal), nicméně výsledek stojí za to a i po 75 letech velmi slušně pobaví. ()

Reklama

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Pôsobivý portrét leteckých jednotiek počas prvej svetovej vojny. Neuponáhľané, dôsledné jak v akčných sekvenciach, tak v dramaturgii. Takže sa vôbec nemusíte báť IBA multimiliónovej komerčnej produkcii, dej je uprataný uvedomelými charakterizáciami postáv naprieč veľmi nebezpečnými manévrami adrenalínu vo vzdušnej oblasti. Páči sa mi, že priestor dostanú aj Nemci a ich jazyk, pre Hollywood sú to body kritikov naviac. A to, že sa lacne nemoralizuje, ako je to v polovici 20-teho storočia zvykom, je z môjho pohľadu šťastným riešením a paradoxne to diváka viac utuží. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Strašny herecky výkony, u kterejch jsem si říkal, že se nima inspirovali asi Monty Pythoni, akorát ironicky... a možná to nebude tak úplně náhoda, když jedna z hlavních postav se jmenovala Monty a ve filmu se taky vyskytl Richthofen's Flying Circus... No ale to je jedno. Musím uznat, že letecké bitvy jsou monstrózní, teda minimálně na svou dobu... a bez triků! Taky ta hromada různejch výbuchů byla na svou dobu podle mě unikátní a reálná. A taky bylo zajimavy sledovat, jak se obsluhovaly Zeppeliny, jak se s nima bombardovalo, jakej se na zemi používal radar odposlechem přes velký naslouchátka atd. Pak se mi taky líbil souboj na pistole hned na začátku, kterej se odehrál jen jako siluety. To by bylo asi tak všechno. To ostatní byl strašnej balast na vyplnění času a hrozná nuda. Ten děj okolo poběhlice Heleny uplně o ničem. Herecky strašny, jak jsem už psal. Chvilu barevny, jinak ČB. Pak to prej točili jednou němé, pak teprve se zvukem... ale to je jedno. Hlavní je, že mě to nebavilo, takže neuctivě hodnotím tak nízko. Jinak ale kdybych to viděl v roce, kdy to bylo natočený, budu chrstat blahem. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Nechce se mi věřit, že to byl rok 1930, ve kterém byly natočené ty úžasné scény ve vzduchu... Občas jsem se přistihla, že koukám s otevřenou pusou - vážně :-) Jako první mě absolutně dostal výbuch vzducholodi a pak už to šlo jako po másle - bombardování, pády, či pouhé plachtění letadýlek... Nádhera! Asi si pořídím nějaké modely a začnu lepit :-)) To ostatní také nebylo až tak marné a postradatelné, jak by se na první pohled mohlo zdát - milostná linie nesoucí poselství "Všechny ženy jsou stejné..", sexy olizování uší... :-)) a motiv strach vs. povinnost, čest a vlastenectví byl vygradován opravdu slušně. Motory letadel mi v uších budou zřejmě hučet ještě hodně dlouho, každopádně vidět tuhle pěknou věcičku, se kterou si Martin Scorsese tak šikovně pohrává v Letci, rozhodně stojí za to. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (11)

  • Hughes do filmu angažoval 137 pilotů. [Zdroj: Reflex.cz] (Duoscop)
  • Howard Hughes prezentoval pred médiami film kvôli reklame ako najdrahší film na svete s rozpočtom 3,8 až 4 miliónov amerických  dolárov. Bol to však iba marketingový trik, lebo film mal skutočný rozpočet 2,8 milióna. (Raccoon.city)
  • Film ve své době uchvátil pokročilými vizuálními triky a strhující dramatičností bojových scén. Během jejich natáčení tři piloti tragicky zahynuli a Hughes sám, který se jako pilot natáčení také zúčastnil, si po vlastní havárii polámal několik kostí. (duklak2)

Reklama

Reklama