Reklama

Reklama

Pekelní andělé jsou snímek, který produkoval a režíroval miliardář Howard Hughes. Ve své době byl nejdražším filmem historie. Hughes chtěl bez ohledu na výši nákladů zachytit vzrušující souboje britských a německých bojových letadel a angažoval proto celkem 137 pilotů. Ve filmu také zazářila ve své první hlavní roli Jean Harlow. Snímek se odehrává za 1. světové války a soustředí se na přátelství tří kamarádů z Oxfordu: dvou bratrů, Monteho a Roye Rutledgeových (Ben Lyon a James Hall) a Němce Karla Armstedta (John Darrow). Ti tři jsou nuceni bojovat na opačných stranách a pere se v nich loajalita k rodné zemi s věrností vůči vlastnímu svědomí. Jean Harlow ztělesňuje ženu, která v tomto dobovém dobrodružství zasáhne do životů všech tří hlavních hrdinů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (59)

Aky 

všechny recenze uživatele

Fáma, která film předcházela, mi ho asi pokazila. Vzdušné souboje, kamera, technické provedení - to všechno s ohledem na to, že se natáčelo v roce 1930 - zaslouží úctu. Ale film? Naivní herectví hraničící s trapností a spíše rozumem než invencí tažený příběh ztrácející se bitevních exhibicích. Když si odmyslím podivení: jak tohle tenkrát, sakra, natočili, moc mi toho nezbylo. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Vyše 40-minútový predstavovací úvod, ktorý viac pripomína komédiu než vojnovú drámu, neoslní až takmer odrádza - vidím, že klasické hollywoodske klišé (a nielen hollywoodske) je staré už vyše 90 rokov. Po nabehnutí vojny sa veci menia k lepšiemu a príbeh dostáva šťavu. Spracovanie síce občas pripomína časy nemého filmu, ktoré skončili iba nedávno, ale vcelku ide o Hughesovu brisknú akčno-vojnovú epopej s niektorými na svoju dobu úžasnými zábermi. Hneď prvá vojnová scéna, keď sa v mrakoch s modrým filtrom objavuje pomaličky a potichúčky nemecká vzducholoď, je jednoducho fantastická. A podobne sa pokračuje aj v ďalších vojnových scénach, či už točených vo vzduchu alebo takto trikovo uspôsobených. Jednotlivé letecké súboje sú síce zbytočne naťahované, ale na svoju dobu výborne technicky zvládnuté. Film by potreboval už len výraznejšie prestrihať. ()

Reklama

Master19 

všechny recenze uživatele

Atmosféra bojových scén je úžasná. Pohled do kokpitu na pilota, za jehož zády se zvětšuje nepřátelský dvouplošník je ve své autentičnosti již zřejmě nepřekonatelný... Podobně divákovi zamrazí, když vidí německé vojáky vyskakující ze vzducholodi, aby ji odlehčili. Oproti tomu se mohou zdát pasáže kolem obou vojenských scén nudné a o ničem. Když se to však vezme kolem a kolem, jde o nezkreslený pohled na letce - žádná demagogie o hrdinech bez chybičky. Ale zobrazení detailů, které až neuvěřitelně - ačkoliv jakoby mimoděk - vykreslují atmosféru: vstup do letectva za polibek, chlastání v bordelu před nejdůležitější akcí, zdrcenost německého generála, který ze zajatců nedostal žádné informace... Kdyby z filmu nečišela technická nesourodost, bylo by to bezpochyby za 5*! ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Rovnou se přiznám, že mě první polovina filmu nebavila. Přišlo mi to jako melodrama, kde ani pořádně nebyly nějaké válečné scény. Pak ale ve druhé polovině došlo na bitevní scény a musím uznat, že ve vzduchu to bylo natočeno skutečně strhujícím způsobem. Tohle megalomanskému Hughesovi skutečně vyšlo. Dějově mě to ale neoslnilo. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

No podle toho, jak to ukázal Scorsese ve svém Letci, tak jsem to čekal ještě trochu ve velkolepějších stylu. Jinak ale není co dodat. Po pomalejším a trošičku nudnějším rozjezdu se rozjíždí velice zajímavý příběh okořeněný o skvěle natočené letecké scény. Hughesovi se naprosto přesně povedlo přenést diváka přímo do letadla jakoby se téměř sám úřastnil těch nádherně natočených leteckých bitev. Trochu mě mrzí, že tam scén s letadly nebylo víc, ale jinak myslím, že v té době film nemohl mít vůbec žádnou konkurenci, a proto dávám plný počet. (P.S. Jean Harlow mi nepřišla nijak úžasná ani zásadně hezká, spíš mi byla celkem protivná) ()

Galerie (44)

Zajímavosti (11)

  • Tiskem byli Pekelní andělé přezdíváni jako Miliónový film, protože náklady na produkci se vyšplhaly na 3,8 milionů USD což bylo na tehdejší dobu nevídané. Film se však stal velmi úspěšným a vydělal nakonec téměř 8 milionů, pro srovnání je to přibližně ekvivalent současných 90 milionů USD (2006). (duklak2)
  • Film se začal natáčet jako němý, ale později byl přetočen znovu se zvukem. (duklak2)
  • Při premiéře se před kinem v Hollywoodu sešel dav 50ti tisíc lidí. (jenik71)

Reklama

Reklama