Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednou přinesla kořenářka starému králi zvláštní rybu. „Kdo ji sní, porozumí řeči zvířat“, řekla. Kousek ryby, i přes přísný zákaz, snědl mladý králův sloužící Jiřík. Král ho za to potrestal a poslal ho do světa, aby mu přivedl nevěstu, krásnou Zlatovlásku. Klasickou pohádku K. J. Erbena zná v Čechách, na Moravě a ve Slezsku snad každé malé dítě. Tato pohádka patří k těm nejmilovanějším už od roku, kdy se na našich obrazovkách objevila poprvé. Písničky napsali Angelo Michajlov a Eduard Krečmar. Zlatovlásku si zahrála Jorga Kotrbová (zpívá Jitka Molavcová) a Jiříka Petr Štěpánek. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (19)

  • Když Jiřík (Petr Štěpánek) zachrání zlatou rybku a od rybářů se dozví, že žije v zámku na jezeře, kam se nelze dostat po souši, vymění jejich loďku za svého koně. Poté, co Zlatovlásku (Jorga Kotrbová) úspěšně získá, vrací se s ní se stejným koněm, kterého přenechal rybářům. (Robbi)
  • Když ptáci odlétají pro mrtvou a živou vodu, nemají žádné nádoby. Nemohli tedy vodu doručit Jiříkovi v lahvi. Takovou láhev by stejně neunesli. (Petr.Penicka)
  • Když moucha litá okolo pavučiny, jsou zřetelně vidět lana, na které je připevněna. (Petr.Penicka)
  • Spoiler: Ve scéně, kdy Jiříkovi (Petr Štěpánek) přinesou živou a mrtvou vodu, rozhodne se je vyzkoušet. Místo aby nalil na pavouka vodu z lahvičky, nalije si trochu mrtvé vody na ruku a pak jej pocáká. To by jej však mělo zabít, protože podobně zemřel král v závěru filmu. Podobná scéna nastane také v kapli, kdy Zlatovláska (Jorga Kotrbová) křísí Jiříka a naleje si na ruku mrtvou vodu, což by ji muselo zabít. (Jacinda)

Reklama

Reklama