foto

Luba Skořepová

  • nar. 21.9.1923
    Náchod, Československo
  • zem. 23.12.2016 (93 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Luba Skořepová se narodila 21. září 1923 v Náchodě. Její otec byl uznávaným majitelem pily. Její původní křestní jméno, které jí dali rodiče je Libuše, ale i oni jí přezdívali zkráceným Lubo či Ljubo. I dnes jí nikdo jinak neřekne. Své dětství trávila u babičky v Podkrkonoší, kde v přírodě začínají její první představení, která hrála sama sobě a němému okolnímu světu. V náchodské taneční škole se pilně věnovala tanci a získala zde osvědčení k tomu, že tanec může sama učit. Svými rodiči byla přísně vedena a přáli si, aby šla studovat medicínu. Jí však lákalo herectví, které si nechtěla dát vymluvit. Nakonec rodiče přislíbili, že pokud Luba odmaturuje s vyznamenáním , tak jí dovolí odejít do Prahy na konzervatoř. Největší strach měla z matematiky, ale nakonec opravdu s vyznamenáním odmaturovala, studium na gymnáziu tak úspěšně ukončila a rodičům nezbývalo nic jiného než dodržet daný slib.

Roku 1944 úspěšně ukončila i vytoužené studium herectví na pražské konzervatoři.V roce 1945 dostala své první angažmá v souboru J. Honzla ve Studiu Národního divadla. Sem ji přivedl její kamarád a později i manžel Josef Pehr (1919 – 1986), který byl také hercem a navíc i loutkářem. Seznámili se v těžkých časech okupace a po osvobození se vzali. V té době bylo Lubě pouhých 23 let a byla temperamentnější než Josef. Měli však řadu důležitých věcí společných, např. lásku k dětem. Luba odjakživa toužila po tom mít spoustu dětí a dokonce měla vybráno i několik jmen v kalendáři. Podobné to bylo i s Josefem, který děti miloval – o čem napovídalo i jeho povolání – hrál pro děti loutkové divadlo, což se Lubě také velmi brzy zalíbilo. Jednoho dne však jela na vystoupení s kolegy z Národního divadla a cestou se stala nehoda, která ji už navždy poznamenala. Vozidlo, které herce převáželo, havarovalo a Luba utrpěla zranění, následkem něhož už nikdy nemohla mít vlastní děti. To byla pro ni i pro jejího manžela velká rána. Důsledkem bylo, že se jejich manželství časem rozpadlo. Tento strašlivý stesk a smutek zaháněla prací.

Od roku 1948 získala stálé angažmá v činohře Národního divadla, kde jí bylo dopřáno mnoho krásných a vysněných rolí. Zlaté kapličce zůstala věrná dodnes. Hrála zde nádherné role, byla tehdy jedinou mladou komediální herečkou na jeho scéně. Byla často obsazována režiséry Honzlem, Nedbalem, Laurinem, Schromem, Potužilem i jinými. Kolegyní, kamarádkou a učitelkou jí byla Zdenička Baldová. Za neuvěřitelných 60 let zde vytvořila na 60 velkých i menších rolí. Sama také napsala hru Kam jste ukryla svá křídla, paní Marie (o Marii Hübnerové). Kromě kamenné scény experimentuje Luba Skořepová s komorními divadly – hraje v Divadle v Řeznické, Divadle U Valšů, v Rokoku či Ypsilonce.

Následovalo druhé manželství se spisovatelem a scenáristou Pavlem Hanušem (1928 – 1991). Do něj oba vstupovali s vědomím, že spolu děti nikdy mít nebudou. Ale moc dlouho o životě bez dětí nestihli přemýšlet. Krátce po jejich sňatku se totiž rozvedla Lubina sestra, která měla dva malé syny. Luba tehdy neváhala a po dohodě s manželem si sestru i obě děti vzala k sobě. Kluky milovala tak, jako by byli její vlastní a oni ji skutečně vnímají jako svou druhou mámu.

Své herecké nadání velmi dobře uplatnila v rozhlase, televizi a filmu a se všemi těmito médii spolupracuje i nadále. První filmovou roličku (divačka na jízdě smrti) jí nabídl režisér Vladimír Slavínský v komedii s Jaroslavem Marvanem PRÁVĚ ZAČÍNÁME (1946). Ve filmu se uchytila stejně rychle jako v divadle. Roli pekařovy ženy ztvárnila ve filmu NĚMÁ BARIKÁDA (1949) režiséra Otakara Vávry. V 50. a 60.letech se objevovala většinou ve vedlejších rolích avšak ve významných filmech jako např. ZDE JSOU LVI (1958), VYŠŠÍ PRINCIP (1960) a se známými hereckými jmény (Jana Brejchová, Petr Kostka, Karel Höger, Dana Medřická ad.).

Také pro televizi se stala nepostradatelnou. Zahrála si v mnoha seriálech, filmech a inscenacích: služka v legendárních SŇATCÍCH Z ROZUMU (1968), nepřekonatelná Aranka z CHALUPÁŘŮ (1977), paní Plecitá z NÁMĚSTÍČKA (2004), NÁVSI (2005) a PŘÍKOPŮ (2006) atd. Za zmínku též stojí také vedlejší role v divadelní hře KOČIČÍ HRA mnohokrát uváděné v televizi. Zde Luba Skořepová výborně sekunduje naprosto úžasné Dané Medřické. Ve filmu se i nadále objevovala spíše ve vedlejších rolích: paní Piklová – „JÁ UŽ BUDU HODNÝ DĚDEČKU!“ (1978), Agáta – ČAROVNÉ DĚDICTVÍ (1985), Majčina matka – DOBRÉ SVĚTLO (1986), Hraběnka – PŘÍLIŠ HLUČNÁ SAMOTA (1994), babička – CESTA Z MĚSTA (2000) atd.

Pojmenovat herectví Luby Skořepové není jednoduché, je mnohobarevné, její touha po nových rolích je stále nenasytná a neutuchající. Sama říká: "Mám od života spoustu darů a za ty jsem musela něco obětovat." K darům jednoznačně patří její herecký talent i nadprůměrné zdraví a neuvěřitelná vitalita, stejně jako štěstí, které jí umožnilo dostat se do Prahy na konzervatoř a do světa velkých a zářivých hvězd. Život bere takový, jaký je a umí se z něj radovat. Napsala osm půvabných knih o přírodě, divadlu a hercích, astrologii, magii, zajímá se o zahradnictví, léčitelství, sbírá léčivé bylinky… Je toho mnoho, co Luba Skořepová za svůj dosavadní život stihla a je toho ještě více, co má naplánováno do dalších let.  K jejímu úctyhodnému jubileu připravilo Národní divadlo výstavu fotografií z divadelních inscenací, ve kterých Luba Skořepová hrála.

Ondra "Agatha" Dvořák

Herecká filmografie

Filmy

2015 Stopy života - Nejhorší zánět (TV film)
2010 Dešťová víla
2007 Český Honza (TV film)
Škodná (TV film)
2000 Cesta z města
1999 Mydlibaba (divadelní záznam)
Nenávist (TV film)
1998 Cizinci v čase
Milenec lady Chatterleyové (TV film)
1997 Brýle (TV film)
Ptačí král (TV film)
1995 Hazard
Malostranské humoresky
O kumburské Meluzíně (TV film)
Rok na vsi (divadelní záznam)
1994 Příliš hlučná samota
Zapomenuté tváře (TV film)
1993 Hora jménem Andělská (TV film)
Nesmrtelná teta
Pozůstalost (TV film)
1992 Prague
1991 Babička a dědeček (TV film)
Tři poudačky (TV film)
Zálety koňského handlíře (TV film)
1990 Byli jsme to my?
O hloupé havířce (TV film)
Princezna Slonbidlo (TV film)
Takmer ružový príbeh (TV film)
1989 Bludiště (TV film)
Deník ničemy (divadelní záznam)
Faust (TV film)
Něžný barbar
Rakovina vůle (TV film)
Sedm bílých plášťů (TV film)
Stačí stisknout (TV film)
1988 Amores de Kafka, Los
Most pro Kláru (TV film)
Naděje má hluboké dno (TV film)
Opožděná vražda (TV film)
Strom pohádek: Divoké labutě (TV film)
1987 Básník (TV film)
1986 Černá punčocha
Hlava plná slunce (TV film)
Pojďte s námi mezi bohy (TV film)
1985 Čarovné dědictví
Dobré světlo
Případ ukradených vědomostí (TV film)
Stalo se jedné neděle (TV film)
1984 O líné Nitce a prstýnku s rubínem (TV film)
Stan (TV film)
Štěstí (TV film)
Tlustý pradědeček (TV film)
1983 Darmošlap z Nemanic a princezna Terezka (TV film)
Evo, vdej se!
Kudláčkova metoda (TV film)
O hodném Fridolínovi a zlé Józe (TV film)
Rohy (TV film)
Zázračný lékař (TV film)
1982 Bláznivé jaro (TV film)
Děkuju, pane profesore (TV film)
Jako bychom se ani neznali (divadelní záznam)
Kočičí hra (divadelní záznam)
Smrt talentovaného ševce
Třeboňská pohádka (TV film)
1981 Člny proti prúdu
Kdo chce kam... (TV film)
Sluníčko na houpačce (TV film)
1980 Co je doma, to se počítá, pánové...
Den samých začátků (studentský film)
Nebojte se na Česnečce (TV film)
Něco je ve vzduchu
Přehlídka dobré pohody 1980 (TV film)
Sestřičky růží (TV film)
1979 Hodinářova svatební cesta korálovým mořem
Julek
Pyžamo (TV film)
Švec Janek v pohádkové zemi (TV film)
Zadržitelný vzestup Arthura Uie (divadelní záznam)
1978 „Já už budu hodný, dědečku!“
Jožin (TV film)
Lvi salónů
Šaty po tetě (TV film)
1977 Na veliké řece
O líném Honzovi (TV film)
Volání rodu
1976 Hadrián z Římsů (TV film)
Jakub
Nezbedná pohádka (TV film)
1975 Krejčí Šajtle Dobrodruh (TV film)
Sarajevský atentát
1974 Náš furiant
Noc oranžových ohňů
Případ mrtvého muže
1973 Maturita za školou
Tři nevinní
Zlatovláska (TV film)
Zvony pana Mlácena (TV film)
1972 Bitva o Hedviku
1971 Lekce
Sto dukátů za Juana (TV film)
Vodník z kaňky (TV film)
1970 Pinocchiova dobrodružství II. (TV film)
Tvář pod maskou
1969 Bellevue (TV film)
Den sedmý, osmá noc
Přehlídce velím já!
Trapasy (TV film)
Zabil jsem Einsteina, pánové...
1968 Objížďka
Rekviem za kouzelnou flétnu (TV film)
1967 Pinocchiova dobrodružství (TV film)
1966 Doktor a běsi (TV film)
1965 Odcházeti s podzimem (TV film)
1963 Handlíři
1962 Jejich den (TV film)
1961 Pohled do očí
1960 Všude žijí lidé
Vyšší princip
1959 Probuzení
Smrt obchodního cestujícího (divadelní záznam)
1958 Morálka paní Dulské
Zde jsou lvi
1957 Malí medvědáři
1955 Blázni mezi námi (studentský film)
1949 Němá barikáda
Pan Habětín odchází
1948 Křížová trojka
O malých pro velké
Žijí mezi námi
1947 Podobizna
Portáši
1946 Právě začínáme

TV seriály

2012 Nejlepší Bakaláři (TV seriál)
2011 Čapkovy kapsy (TV seriál)
Soud pana Havleny (E05)
2010 Cukrárna (TV seriál)
2007 Příkopy (TV seriál)
2005 Náves (TV seriál)
2004 Náměstíčko (TV seriál)
Stěhování (E10)
O rybáři a rybce (E09)
Vánoční dárky (E08)
další epizody (10)
3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
2001 Šípková Růženka (TV seriál)
1998 Motel Anathema (TV seriál)
1997 Hospoda (TV seriál)
Věštba (S02E03)
1994 Uctivá poklona, pane Kohn (TV seriál)
Abychom zdrávi byli (E05)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
Věštba se plní (E07)
Rumburak v jablečném sadu (E05)
Rumburak letí na Pultanelu (E03)
1989 Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
Případy podporučíka Haniky (TV seriál)
Milovnice dechovky (E03)
1988 Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
Přejděte na druhou stranu (TV seriál)
1987 Strom pohádek (TV seriál)
1986 Hvězdy nad Syslím údolím (TV seriál)
1985 Doktor z vejminku (TV seriál)
Půjčka (E07)
1984 Pihulka a Kaňka (TV seriál)
Rozpaky kuchaře Svatopluka (TV seriál)
Recepce (E13)
1983 Schöne Wilhelmine, Die (TV seriál)
1980 Arabela (TV seriál)
Civilizace si žádá své (E09)
Lucie, postrach ulice (TV seriál)
1979 Dnes v jednom domě (TV seriál)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Růže pro Zemana (S03E10)
1976 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Kvadratura ženy (S02E05)
1975 Beránci a čert (TV seriál)
Des Christoffel von Grimmelshausen abenteuerlicher Simplicissimus (TV seriál)
Chalupáři (TV seriál)
Svatba (E11)
Kapřín (E10)
Romeo z autobusu (E07)
další epizody (6)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Loď do Hamburku (S01E09)
1972 Duhový luk (TV seriál)
1971 Bakaláři (TV seriál)
1969 Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Kaprova smrt (E10)
1968 Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Malý a velký vrah (E02)
Přísaha (E01)
Klapzubova jedenáctka (TV seriál)
Sňatky z rozumu (TV seriál)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 1 (E01)
1962 Tři chlapi v chalupě (TV seriál)

Dokumentární

2017 Sama
2013 Elegán ve fraku (TV film)
Obdarovaná (TV film)
Příběhy slavných: Milovník života (TV seriál)
2010 Příběhy slavných: Sukovitá duše (TV film)
Příběhy slavných - Tatíček profesor (TV film)
2009 Neobyčejné životy (TV seriál)
Příběhy slavných: Portrét krásné Dámy (TV film)
2008 Bouše, Bendl, Cvach a další (TV film)
Cesta do hlubin Lálovy duše (TV film)
Saša (TV film)
13. komnata Luby Skořepové (TV film)
2006 Příběhy slavných: Všechny bitvy Zdeňka Štěpánka (TV seriál)
2005 Dva chrámy Josefa Kemra (TV film)
Velký mistr malých rolí (TV film)
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
2001 Jdu, nevím kam, ale těším se (TV film)
Život za lásku (TV film)

TV pořady

2013 Ceny Thálie 2012 (TV pořad)
Herbář (TV pořad)
Sejdeme se na Cibulce (TV pořad)
Televizní legendy (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
Česko na talíři (TV pořad)
Osobnost na Dvojce (TV pořad)
Světla ramp : Pocta Barrandovu (TV pořad)
Tajemství filmových hvězd (TV pořad)
2010 Show Jana Krause (TV pořad)
Studio ČT24 (TV pořad)
VIP zprávy (TV pořad)
2009 Ceny Thálie 2008 (TV pořad)
2008 Café X (TV pořad)
TOP STAR magazín (TV pořad)
2007 Pavlač Ester Kočičkové (TV pořad)
2006 Čétéčko (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
2004 City Folk (TV pořad)
Uvolněte se, prosím (TV pořad)
2002 Divadlo žije! (TV pořad)
2001 Barvy života (TV pořad)
2000 P.F. (TV pořad)
1999 Čtveráci (TV pořad)
Zlatá mříž (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1994 Studio 6 (TV pořad)
Televizní noviny (TV pořad)
1993 Činčin (TV pořad)
1992 Studio Kroměříž (TV pořad)
1985 Srdce tepe v operetě (TV pořad)
1981 Jak byste se zachovali (TV pořad)
1977 Silvestr na přání aneb Čí jsou hory Kavčí (TV pořad)
1975 Kabaret U dobré pohody (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace