Reklama

Reklama

Trabantem napříč Afrikou

  • angličtina Trabant Goes to Africa
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Sny – malé, velké, nesplnitelné… Kde ale je hranice nesplnitelného? Zkuste ji překročit a uvidíte. Tohle je vyprávění o jejím překročení. O cestě, kterou prý nejde uskutečnit. 20 000 kilometrů a jedenáct afrických států – Tunisko, Libye, Egypt, Súdán, Etiopie, Keňa, Tanzanie, Zambie, Botswana, Namibie a JAR. Afrika nás pohltila, sežvýkala a vyplivla. Ohromené, odrovnané, odhodlané se vrátit. Co obnáší projet ji v jednom z nejprimitivnějších aut, jaká kdy byla vyrobena? Co se dělo v trabantech a okolo nich? Jak jsme auta stavěli, jak jsme spali, co jsme jedli, co jsme opravovali, jak jsme opravovali, kdo nás naštval, kdo nás okradl i kdo nás potěšil. (Doc Alliance Films)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (291)

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Amatérský cestopis, jež nemá šťávu jako následující toulky po pampách Jižní Ameriky. Skromnější parta poukázala zejména na to, že Egypt je jedna velká skládka či že existují místa, kde lze vyhlásit republiku se znakem trávy ve znaku. Ale ty doprovodné kecy o tom, jak je skvělé něco překonat jsou leda tak k otrávení nálady. 85% ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Na mě dost místy dramatický výklad a snaha o americký styl vyprávění. Na druhou stranu úctyhodné dobrodružství s doslova příšernou technikou. Samotní cestovatelé jsou sympatičtí a nevyvolávají ve vás nějaké negativní reakce. Možná trochu špatně natočené v tom smyslu, že dokument působí roztahaně. Já bych dal větší důraz na sblížení se samotnými dobrodruhy. ()

Reklama

Mariin 

všechny recenze uživatele

Neobyčejně zajímavé, africký cestopis a bez machrování cestovatelů. Sympatické, obdivuhodné, poučné, osvěžující. I já jsem měl trabanta, ale netroufl bych si s ním ani do Rakouska.... K dokonalosti mi tu přece jen chyběla trošičku větší hloubka (myslím, že by byla možná i při omezenosti časového prostoru dokumentu) ohledně charakteristiky a mentality lidí v jednotlivých zemích, zvláště vlivu náboženství. ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Prejsť trabantom afrikou je látka aj na cestopisný seriál, a preto som sa bál, že bude dokument príliž povrchný a "rýchlikový". Avšak to čo som videl, bolo svižné, milé a vtipné a aj keď cestovatelia možno neukázali všetky turisticky najznámejšie atrakcie, tak ako je to vo videách z týchto krajím skoro "povinnosťou", ukázali pravú afriku, ktorá sa nachádza niekde za všetkými tými turistickými atrakciami. Neoddelitelnou súčasťou dokumentu, na ktorú som sa tešil tiež, boli neustále opravy trabantov a z toho vyplívajúce zúfanie, stredajúce absolútne víťazstvá. Príjemný dokument, ktorý by ma určite bavil aj v prípade, že by bol o niečo dlhší. 90 % ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Další, respektive první a neméně skvělá expedice Dana Přibáně, mě sice neazujala tolik, jako ta jihoamerická, ale jak říkám, bylo to neméně skvělé a dobrodružství tam bylo možná ještě mnohem víc, určitě tam bylo několik zajímavějších momentů, než v předchozím filmu, řešilo se více poruch, bylo to vtipné a zábavné, bylo tam více rozhovorů s domorodci a celkově hezčí záběry, jen ta parta lidí, byla trochu sehranější až v Jižní Americe. Pro mě byla nádhera to sledovat, navíc jsem se dozvěděl i spoustu pro mě zajímavých informací, prostě cestopis jak Brno s nejlepšíma průvodcema a skvělým komentářem Davida Novotného. Objektivně je to sice spíše za čtyři, ale za to neskutečné vzrušení, odvahu a prostě za to, že to dokázali, a hlavně že miluju přesně tyhle typy dokumentů, tomu prostě musím dát plný počet. 90%. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (13)

  • Závady EGU (expediční trabant): rozbitá volnoběžka, totálně zadřený motor, rozhozený karburátor, rozbité zadní okno, utržený zadní nárazník, potlučená zadní světla, ohnutý přední nárazník, ovládání dálkových světel, uklepané závěsy výfuku. (heyda)
  • Na otázku proč se expedice vyhnula Demokratické republice Kongo a Zimbabwe odpověděl ´“náčelník´´ a vedoucí expedice Dan Přibáň přibližně takto: „No Demokratické republice Kongo se vyhýbáme, protože nám to nepřijde úplně bezpečný a Zimbabwe, protože Mugabe je prostě blb a všechny ty peníze, které bychom tam dali, by šly do toho režimu.“ (heyda)
  • Kvůli vízům do afrických zemí se členové výpravy museli obrátit na africké ambasády ve Vídni, Berlíně a Londýně. Víza do Súdánu expedice získala až v Káhiře. (heyda)

Reklama

Reklama