Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na počátku stála kniha Bohumila Říhy O letadélku Káněti. Kniha i film, který podle ní vznikl, vyprávějí o dětské partě, která tráví prázdniny v blízkosti sportovního letiště. Právě prověřované letadélko nejprve přiřazují k mimozemšťanům, pak je podezírají ze špionáže, ale nakonec se vše vysvětlí. Děti dokonce najdou odvahu účastnit se leteckého výletu. Podle dobových ohlasů prý film vadil učitelům, neboť podle nich nabádal k nevhodnému chování. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (2)

  • Pro film byla využita charakteristická budova sportovního letiště u Chotěboře s doplněním nápisu „Letiště Na Peklech“ a další exteriéry. Nápis „Letiště Na Peklech“ zůstal na budově hangáru ještě několik let jako připomínka natáčení. V roce 2017 se na tomto letišti konalo mj. mistrovství ČR a Evropy v akrobatickém létání. (Jackdaniel.c)
  • Ve filmu je možno vidět vrtulník Aero HC-2, což byl jediný vrtulník, který byl v Československu vyvinut a následně krátce i sériově vyráběn. Na příkaz SSSR byla jeho výroba v 60. letech zastavena, ačkoliv technicky převyšoval většinu tehdy vyráběných civilních vrtulníků v Evropě. (Flaxik)

Reklama

Reklama