foto

Ota Hofman

  • nar. 10.4.1928
    Praha, Československo
  • zem. 17.5.1989 (61 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ota Hofman se narodil 10. dubna 1928 v Praze. Po studiích na pražském reálném gymnáziu nakonec odmaturoval roku 1948 na obchodní akademii. V letech 1948 – 1949 studoval práva na Univerzitě Karlově, ale odešel na FAMU, kde 1949 – 1953 vystudoval dramaturgii a scenáristiku u profesora Ivana Osvalda.
 
Po funkci asistenta na FAMU (1953 – 1954) byl přijat do Filmového studia Barrandov jako scenárista a dramaturg (1955 – 1970), vedoucí dramaturg tvůrčí skupiny filmů pro děti a mládež (1970 až 1982) a vedoucí scenáristického oddělení (1982 – 1989). Pomáhal spoluzakládat dětské filmové festivaly v Gottwaldově (Zlíně) a v Ostrově nad Ohří (dnes právě Dětský filmový festival Oty Hofmana).
 
Ve Svazu československých spisovatelů byl předsedou komise literatury pro děti a mládež. Těsně před svojí smrtí byl předsedou Československé národní sekce IBBY (1988 – 1989). Literární činný byl již od roku 1945, kdy publikoval básně a povídky. Přispíval do periodik „Středoškolák“, „Atom“, „Tvorba“, „Zlatý máj“, „Práce“, „Mladá fronta“, „Rudé právo“, „Literární měsíčník“, „Svobodné slovo“, „Mateřídouška“ aj.,  a vydal knihy „Útěk“ 1966, „Cesta na planetu Mikymauz“ 1969, „Začarovaný kruh“ 1969, „Čtvrtý rozměr“ 1970, „Dorián“ 1988.
 
I své scénáře vydával knižně („Pohádka o staré tramvaji“, „Králíci ve vysoké trávě“, „Klaun Ferdinand a raketa“, „Hodina modrých slonů“, „Červená kůlna“, „Odysseus a hvězdy“ apod.). Své dvě detektivky „Začarovaný kruh“ a „Čtvrtý rozměr“ napsal pod pseudonymem Ota Dvorský. A vydal „Několik poznámek k historii a problematice hraného filmu pro mládež“ (1961).
 
Se scenáristickou prací začínal už na FAMU u studentských filmů (JESTŘÁB KONTRA HRDLIČKA, NEJŠŤASTNĚJŠÍ ČLOVĚK NA SVĚTĚ či MATÚŠ). Až do 80. let byl autorem desítek významných i průměrných scénářů, nebo aspoň spoluscenáristou. K řadě projektům byl i autorem původních námětů (MATÚŠ, PUNŤA A ČTYŘLÍSTEK, KOUZELNÝ DEN, ORANŽOVÝ MĚSÍC, KRÁLÍCI VE VYSOKÉ TRÁVĚ, ČERVENÁ KŮLNA, LUCIE A ZÁZRAKY, PANNA A NETVOR, NÁVŠTĚVNÍCI, PAN TAU a další). Jeho specializací byly látky pro děti a mládež, nebo filmy pro dospělé o dětech.
 
Spolupracoval s řadou českých filmových režisérů, např. s Vladimírem Borským (JESTŘÁB KONTRA HRDLIČKA), Jaromírem Pleskotem (ROBINSONKA), Jiřím Weissem (PUNŤA A ČTYŘLÍSTEK), Václavem Gajerem (ROČNÍK 21, SNY NA NEDĚLI, SEDMÝ KONTINENT, KRÁLÍCI VE VYSOKÉ TRÁVĚ, NEKLIDNOU HLADINOU), Milanem Vošmikem (HONZÍKOVA CESTA, ZPÍVAJÍCÍ PUDŘENKA, POHÁDKA O STARÉ TRAMVAJI, ANIČKA JDE DO ŠKOLY,„MARTIN“), Čeňkem Dubou (BRANKÁŘ BYDLÍ V NA ŠÍ ULICI, V ŠEST RÁNO NA LETIŠTI), Janem Valáškem (PRÁZDNINY V OBLACÍCH, KOUZELNÝ DEN), Antonínem Moskalykem  (ORANŽOVÝ MĚSÍC, DÉLKA POLIBKU DEVADESÁT, TŘETÍ PRINC) a Štěpánem Skalským (ÚTĚK).
 
Od poloviny 60. let psal scénáře pro režiséry Věru Plívovou – Šimkovou (KÁŤA A KROKODÝL), Jiřího Hanibala (MALÉ LETNÍ BLUES, ČERVENÁ KŮLNA, KARLOVARŠTÍ PONÍCI), Otu Kovala (LUCIE A ZÁZRAKY, KOČIČÍ PRINC), dále pro Karla Kachyňu (UŽ ZASE SKÁČU PŘES KALUŽE, VLAK DO STANICE NEBE, LÁSKA, ROBINSONKA, MALÁ MOŘSKÁ VÍLA, SETKÁNÍ V ČERVENCI, POSLEDNÍ MOTÝL), Radima Cvrčka (HODINA MODRÝCH SLONŮ), Ludvíka Rážu (ODYSSEUS A HVĚZDY a seriál MY Z KONCE SVĚTA) a také pro Juraje Herze (PANNA A NETVOR).
 
Neméně úspěšná byla i práce pro televizi s Jindřichem Polákem (cykly KLAUN FERDINAND a PAN TAU, seriály NÁVŠTĚVNÍCI, LUCIE, POSTRACH ULICE, CHOBOTNICE Z II. PATRA, z nichž některé upravili i do filmové podoby).
 
Filmy podle jeho scénářů získaly desítky ocenění, sám Hofman obdržel za drama SEDMÝ KONTINENT (1960) Zvláštní odměnu (1960) v Umělecké soutěži 15. výročí zrodu lidově demokratické ČSR, za knihu „Útěk“ První cenu (1966) v Mezinárodní soutěži socialistických nakladatelství knih pro děti a mládež a za film ÚTĚK (1967) Peněžitou odměnu FSB (1968), za knižní tvorbu Diplom XV. kongresu UNESCO (1976), čestné občanství města Ostrov nad Ohří (1978) a taktéž tituly Zasloužilého (1979) a Národního (1989) umělce.
 
Jeho knihy byly uvedeny také v rozhlase a přeloženy do řady cizích jazyků. Scenárista, spisovatel a organizátor Ota Hofman zemřel náhle 17. května 1989 v Praze ve věku jednašedesáti let.

Jaroslav "krib" Lopour

Scenáristická filmografie

Filmy

1990 Poslední motýl
1989 Pan Tau
1986 Chobotnice z II. patra
Veselé Vánoce přejí chobotnice
1983 ...a zase ta Lucie!
Lucie, postrach ulice
1982 Třetí princ
1979 Od zítřka nečaruji
Poplach v oblacích
1978 Kočičí princ
Panna a netvor
Setkání v červenci
1976 Malá mořská víla
Odysseus a hvězdy
1974 Robinsonka
1973 Láska
1972 Vlak do stanice Nebe
1971 Hodina modrých slonů
Karlovarští poníci
Kráska a zvíře (TV film)
1970 Už zase skáču přes kaluže
1968 Červená kůlna
1967 Malé letní blues
Útěk
1966 Martin a devět bláznů
Martin a červené sklíčko
Pan Tau (TV film)
U telefonu Martin
1965 Clown Ferdinand will schlafen
Délka polibku devadesát
Káťa a krokodýl
Volejte Martina
1962 Anička jde do školy
Klaun Ferdinand a raketa
Neklidnou hladinou
Oranžový měsíc
1961 Králíci ve vysoké trávě
Pohádka o staré tramvaji
1960 Kouzelný den
Sedmý kontinent
1959 Prázdniny v oblacích
Sny na neděli
Zpívající pudřenka
1958 Ročník 21
V šest ráno na letišti
1957 Brankář bydlí v naší ulici
1956 Honzíkova cesta
Robinsonka
1955 O Palečkovi (TV film)
Punťa a čtyřlístek
1953 Matúš (studentský film)
Nejšťastnější člověk na světě (studentský film)
1952 Jestřáb kontra Hrdlička (studentský film)

TV seriály

1999 Kačenka a strašidla (TV seriál)
1986 Chobotnice z II. patra (TV seriál)
Veselé Vánoce přejí Zelená a Modrý (E04)
Všechno napůl! (E03)
Blesky nad Čertovkou (E02)
další epizody (4)
1983 Návštěvníci (TV seriál)
Návrat do budoucnosti (E15)
Po nás potopa (E14)
Prozrazení (E13)
další epizody (15)
1982 Připoutejte se, letíme nad Atlantidou (TV seriál)
1980 Luzie, der Schrecken der Straße (TV seriál)
1978 Pan Tau (TV seriál)
A která je ta pravá? (S04E06)
Pan Tau na pionýrském táboře (S04E05)
Pan Tau a kouzelnice (S04E04)
další epizody (4)
1977 Pan Tau (TV seriál)
Lov na slona (S04E02)
1975 My z konce světa (TV seriál)
Loučení (E13)
Vánoce (E12)
Rolničky (E11)
další epizody (13)
Pan Tau (TV seriál)
Pan Tau a Aladinova lampa (S03E11)
Pan Tau a velký ples (S03E09)
Pan Tau a pes kozopes (S03E04)
další epizody (4)
1972 Pan Tau (TV seriál)
Pan Tau a taxikář (S02E05)
Pan Tau v cirkusu (S02E04)
Pan Tau a cesta kolem světa (S02E03)
další epizody (4)
1971 Pan Tau (TV seriál)
Pan Tau jde do školy (S01E05)
Pan Tau a neděle (S01E04)
Pan Tau na horách (S01E03)
další epizody (5)

Dokumentární

1983 Návštěva u Návštěvníků ...aneb jak se natáčel seriál

Spisovatelská filmografie

Filmy

1989 Pan Tau - kniha
1986 Chobotnice z II. patra - kniha
Veselé Vánoce přejí chobotnice - kniha
1983 ...a zase ta Lucie! - kniha
Lucie, postrach ulice - kniha
1979 Od zítřka nečaruji - kniha
Poplach v oblacích - kniha
1976 Odysseus a hvězdy - kniha
1971 Hodina modrých slonů - kniha
1970 Lucie a zázraky - kniha
1968 Červená kůlna - kniha
1967 Útěk - kniha
1966 Pan Tau (TV film) - kniha
1965 Clown Ferdinand will schlafen - kniha
1962 Klaun Ferdinand a raketa - kniha
1961 Králíci ve vysoké trávě - kniha
Pohádka o staré tramvaji - kniha

TV seriály

1980 Luzie, der Schrecken der Straße (TV seriál) - kniha
1971 Pan Tau (TV seriál) - kniha

Herecká filmografie

Dokumentární

2018 Ota Hofman (TV film) - a.z.

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(24)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace