foto

Otto Lackovič

  • nar. 5.4.1927
    Hlohovec, Slovensko, Československo
  • zem. 4.2.2008 (80 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Otto Lackovič se narodil 5. dubna 1927 ve slovenském Hlohovci u Trnavy. Narodil se do slovenské chudé rodiny, kde žil s babičkou, ovdovělou matkou a starším bratrem. Již od mládí měl velmi rád film a divadlo, které si poprvé vyzkoušel jako ochotník za studií. Odešel se však učit na strojního zámečníka do Nitry, ale v průběhu Slovenského národního povstání byl těžce raněn a několik týdnů ležel v nemocnici.

Svoji divadelní dráhu započal v baletu a v opeře, kde měl příležitost zaskakovat i v sólových partech. Později však přes operetního mladokomika přešel natrvalo k činohře. Působil ve slovenských scénách v Nitře (1945 – 1946), Michalovcích (1946 – 1947), Prešově (1947 – 1952) a také Žilině (1954 – 1955). Kvůli nabídkám českých filmařů a politickým důvodům odešel 1955 natrvalo do Prahy, kde vystupoval v Divadle ABC (1955 – 1962) a od roku 1962 v Městských divadlech pražských, ze kterých odešel už začátkem 90. let na odpočinek. I v penzi vystupoval v Trávníčkově Divadle Skelet a Divadle na Jezerce.

Lackovič často vytvářel různé negativní postavy, blázny či zločince. Svou hřmotnou a snědší postavou inklinoval k postavám nebojácných hrdinů, odvážných mladíků a často také cikánů (které si často ztvárnil i před filmovou kamerou). Později (za svého doživotního pobytu v Praze) postavy obohacoval také svou precizní znalostí rodné slovenštiny. Postavám pacholka Joži („Kozie mlieko“), Marka Antonia („Caesar“), Villona („Balada z hadrů“), Talbota („Sestup Orfeův“), Lóvborka („Heda Gablerová“), Rafaela („Husaři“), a dalším („Hry o lásce a smrti“, „Postarej se o Amálku“, „Veselé paničky windsorské“, „Krvavá svatba“ či „Tovje vdává dcery“) vtisknul svůj vrozený temperament, vášeň i paličatost.

Před filmovou kamerou se poprvé představil jako pacholek Joža Papcún ve Skalově komedii KOZIE MLIEKO (1950), kterého si přenesl z divadelních prken. Častokrát získal příležitost vytvořit větší či hlavní úlohu horníka Maliny (NAD NÁMI SVÍTÁ), cikána a dělníka Gejzy Fabiána (MŮJ PŘÍTEL FABIÁN), družstevníka Jury Žebroně (FRONA), studenta Karla Zacha (STŘÍBRNÝ VÍTR), vojáka Karla Haluzy (DNES VEČER VŠECHNO SKONČÍ), mladého bojovníka Ondřeje Johy (JAN ŽIŽKA a PROTI VŠEM), Rudolfa Peciána (VĚTRNÁ HORA), buldozeristy Sejka (BOMBA), dělníka Karla (105% ALIBI), partyzána Ondry (SMRT SI ŘÍKÁ ENGELCHEN), člena posádky rakety Michala (IKARIE XB 1), hospodáře Jožky Kupce (CESTA HLUBOKÝM LESEM), číšníka Pepiho (VRAŽDA V HOTELU EXCELSIOR), zlatokopa Boba Jacksona (POSLEDNÍ VÝSTŘEL DAVIDA SANDLERA), cikána Horvatha (RADIKÁLNÍ ŘEZ), předsedy Reveše (SESTŘIČKY), cikána Bihatyho (KDO SE BOJÍ, UTÍKÁ), inspektora Skákala (FEŠÁK HUBERT) či opět cikána, prezidenta festivalu „Děti jedné planety“ Deža (TRHALA FIALKY DYNAMITEM).

Mj. vytvářel rozličné malé a epizodní úlohy ve slovenských i českých filmech. Uvedl se v titulech MLADÉ SRDCIA (Šmelko), ČTVERYLKA (voják Miško), DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK (důstojník na večírku), BUBNY (Mustafa), ADVENT (Jan), MARATÓN (dělovod), „ČTYŘI VRAŽDY STAČÍ, DRAHOUŠKU“ (gangster José Antonio), ZABIL JSEM EINSTEINA, PÁNOVÉ (vědecký asistent), DÍVKA NA KOŠTĚTI (Ind), BITVA O HEDVIKU (ing. Mareček), KRONIKA ŽHAVÉHO LÉTA (Antoš), PARTA HIC (horník), „JÁ TO TEDY BERU, ŠÉFE!“ (vrchní). V 90. letech svoji hereckou činnost částečně omezil a zahrál si již jen rybáře v pohádce NESMRTELNÁ TETA (1993) a vězně Josefa Loubala v dramatu BUMERANG (1996).

Spolupracoval také s rozhlasem, dabingem („MAYOVKY“, STŘIHORUKÝ EDWARD aj.) a televizí. Hrál v inscenacích (ALMARA, MUŽI JDOU VE TMĚ, HONORÁLNÍ KONZUL, KRÁL ZLODĚJ nebo ZÁLETY KOŇSKÉHO HANDLÍŘE) i seriálech (HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO, F. L. VĚK, VE ZNAMENÍ MERKURA, 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, CHALUPÁŘI, DNES V JEDNOM DOMĚ, ČERNÁ ZEMĚ, SYNOVÉ A DCERY JAKUBA SKLÁŘE, RODÁCI, DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY, BYLO NÁS PĚT, ČETNICKÉ HUMORESKY či NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA PO DVACETI LETECH a ...NOVÉ OSUDY).

Za roli ve hře „Kozie mlieko“ získal cenu na pražské Divadelní žatvě (1950). Jako jeden z mála herců nezískal v době totality žádné ze státních vyznamenání. V 90. letech se stal nositelem Ceny Senior Prix (1996) a za celoživotní mistrovství v dabingu Ceny Františka Filipovského (2005). Otto Lackovič, který jako velký kuřák trpěl ke konci života rakovinou plic, zemřel v pražské nemocnici 4. února 2008 v 80 letech.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Filmy

2004 Nadměrné maličkosti: Čas grundlí (TV film)
Nadměrné maličkosti: Stavovské rozdíly (TV film)
1997 Travis (TV film)
1996 Bumerang
1993 Lift story (TV film)
Nesmrtelná teta
1992 Trhala fialky dynamitem
1991 Honorární konzul (TV film)
Král a zloděj (TV film)
Zálety koňského handlíře (TV film)
1990 Keď hviezdy boli červené
O hloupé havířce (TV film)
Poslední zastávka smrt (TV film)
1989 Přátelská výpomoc (TV film)
Trezor (TV film)
1987 Krvavá svatba (divadelní záznam)
O lesním království (TV film)
Pojď, dáme sbohem žízni (TV film)
1986 Kdo se bojí, utíká
Pohádka o lidské duši (TV film)
1985 Případ ukradených vědomostí (TV film)
Sedmipírek (TV film)
1984 Čertův švagr (TV film)
Fešák Hubert
Povídky malostranské: Přivedla žebráka na mizinu (TV film)
Světáci (TV film)
1983 Obraz (TV film)
Radikální řez
Rohy (TV film)
Sestřičky
Tažní ptáci (TV film)
Tři mušketýři (TV film)
Větrná setba (TV film)
1982 Neúplné zatmění
Smrt talentovaného ševce
Telegram (TV film)
1981 Divoký koník Ryn
Chudák muzika (TV film)
Zrození domova (TV film)
1980 Nevera po slovensky
Pohádka z šafránové louky (TV film)
Starožitníkův krám (TV film)
1979 Čas pracuje pro vraha
Malované na skle aneb Jánošík (divadelní záznam)
Osamělý jezdec (TV film)
Postavení mimo hru
Stopař (TV film)
Švec Janek v pohádkové zemi (TV film)
1978 Krejčík z Ulmu
O statečné princezně Janě (TV film)
Za oknem jiskří sníh (TV film)
1977 „Já to tedy beru, šéfe...!“
1976 Boty plné vody
Břízky (TV film)
Když vyjí vlci (TV film)
Parta hic
Případ mrtvých spolužáků
Smrt na černo
1975 Cirkus v cirkuse
Čert na zemi (TV film)
Muži jdou ve tmě (TV film)
Mys Dobré naděje
Poklad pod Černou hláskou (TV film)
Poslední exil (TV film)
1974 Dvacátý devátý
Chytrost má děravé šaty (TV film)
Noc oranžových ohňů
Ohnivý máj (TV film)
Poslední královna (TV film)
Trofej neznámeho strelca
Velký oblouk (TV film)
1973 Tři nevinní
1972 Bitva o Hedviku
Kronika žhavého léta
Magnolia (TV film)
1971 Almara (TV film)
Dívka na koštěti
Mrtvý princ (TV film)
Poslední výstřel Davida Sandela
Vodník z kaňky (TV film)
Vražda v hotelu Excelsior
Ženy v ofsajdu
1970 „Čtyři vraždy stačí, drahoušku“
Návštěvy
1969 Dlouhé dopoledne (TV film)
Hádankář Vojta (TV film)
Zabil jsem Einsteina, pánové...
1968 Maratón
Niet inej cesty
1967 Když má svátek Dominika
Malá Dorritka (TV film)
Marketa Lazarová
O princezně, která pořád vařila (TV film)
Volanie démonov
1966 Kacafírek (TV film)
Slečny přijdou později
V páse zlomená (TV film)
1965 Motýl (studentský film)
1964 Bubny
1963 Cesta hlubokým lesem
Ikarie XB 1
Pražské blues
Smrt si říká Engelchen
Začít znova
1961 Kohout plaší smrt
Pieseň o sivom holubovi
Procesí k panence
1960 Balada z hadrů (divadelní záznam)
Pochodně
Těžká Barbora (divadelní záznam)
1959 Prázdniny v oblacích
První parta
Vstup zakázán
105% alibi
1958 Tenkrát o Vánocích
1957 Bomba
Daleko od stromu
1956 Advent
Dobrý voják Švejk
Husaři (divadelní záznam)
Proti všem
Roztržka
1955 Jan Žižka
Štvorylka
Větrná hora
1954 Dnes večer všechno skončí
Frona
Stříbrný vítr
1953 Můj přítel Fabián
Rodná zem
1952 Mladé srdcia
Nad námi svítá
1950 Kozie mlieko

TV seriály

2008 Nemocnice na kraji města - nové osudy (TV seriál)
2003 Nemocnice na kraji města po dvaceti letech (TV seriál)
2000 Pra pra pra (TV seriál)
Četnické humoresky (TV seriál)
Klaudynka (S02E01)
1997 Četnické humoresky (TV seriál)
Svatba (S01E09)
Zdivočelá země (TV seriál)
1994 Bylo nás pět (TV seriál)
Pěkné vysvědčení (E01)
1992 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Pes (S03E03)
1991 Štúrovci (TV seriál)
1990 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Antropologie (S02E04)
1989 Letící delfín (TV seriál)
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
Případy podporučíka Haniky (TV seriál)
Casanova z hospůdky U rytíře (E02)
1988 Přejděte na druhou stranu (TV seriál)
Rodáci (TV seriál)
1986 Hvězdy nad Syslím údolím (TV seriál)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Kasař (E13)
1985 Černá země (TV seriál)
Synové a dcery Jakuba skláře (TV seriál)
1984 Tajomný ostrov (TV seriál)
1981 Na baňu klopajú (TV seriál)
Poručík Petr (TV seriál)
Stalo se pod tratí (E05)
1979 Dnes v jednom domě (TV seriál)
1978 Ve znamení Merkura (TV seriál)
Případ živého muže (E03)
1977 Tajemství proutěného košíku (TV seriál)
1976 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Prokleté dědictví (S02E07)
1975 Chalupáři (TV seriál)
Svatba (E11)
Kapřín (E10)
Romeo z autobusu (E07)
další epizody (7)
Matka (TV seriál)
Útěk z domova (E01)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Loď do Hamburku (S01E09)
1972 Duhový luk (TV seriál)
1971 V tieni vlkov (TV seriál)
F. L. Věk (TV seriál)
Epizoda 7 (E07)
1969 Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Telegram z Neapole (E08)

Dokumentární

1999 Cenzurované sny (TV film)
1956 Na ľadovcoch Mont Blancu

TV pořady

1999 Čtveráci (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1981 Jak byste se zachovali (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace