Reklama

Reklama

Dobrodružství rostlin I

(seriál)
  • Francie L'Aventure des plantes I
všechny plakáty
Francie, 1982, 13x25 min

Obsahy(1)

Dle názoru předních světových vědců nejlepší dokumentární filmový seriál o rostlinném světě, o flóře na naší planetě Zemi, jaký kdy byl natočen. Hudba výborně dotváří celkovou zajímavou atmosféru seriálu. Tento seriál je proto možno doporučit nejen odborníkům botanikům, ale i široké veřejnosti.
Vše je detailně probráno, od první rostlinné buňky až po nejsložitější rostlinné organizmy. Můžeme sledovat průběh rostlinného vývoje a vše, co s rostlinami souvisí - kořenový systém rostlin, kde všude rostliny rostou, jejich opylení, kvetení, symbiózu rostlin s hmyzem, plody rostlin. Houby a jejich symbiózu se stromy. Také můžeme sledovat zrychleně natočené záběry růstu rostlin a tak vidět, že i rostliny se pohybují. Vše je dáváno do souvislostí s vývojem lidské civilizace a je názorně ukazováno, jaký vliv mají rostliny na lidstvo.
Na závěr seriálu si můžeme uvědomit, že nebýt rostlinného světa, nebýt zeleně a fotosyntézy, člověk by nemohl existovat, neboť by na naší planetě chyběl životodárný kyslík...
Na díle spolupracovala řada předních světových vědců a špičkových vědeckých pracovišť.
Seriál byl natočen ve dvou 13 dílných sériích.

Seznam dílů:  1. První buňka
2. Dobytí země a vynález ze dřeva
3. Věk velkých vynálezů: vejce a semena
4. Láska mezi květinami
5. Dlouhý pochod pylu
6. Architektura a květiny
7. Míč ptáků a upíři
8. Smlouva s hmyzem
9. Komunikace s extra-rostlinami
10. Matka a dítě
11. Květiny mluví
12. Socializace květin
13. Člověk a orchideje (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Na tento seriál si dobře vzpomínám ze svého dětství. Poutavé vyprávění o rostlinách mne tehdy velmi zaujalo. Podrobný náhled na život různých rostlinných organismů a jejich soulad s okolním prostředím byl mnohdy fascinující. Kéž by některá z televizí oprášila archivy. 90% ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Ešte stále existujú vecičky, na ktoré moja pamäť zabudla, ale podvedome si niečo uvedomuje. Je ním aj tento seriál, tvoriaci moje detstvo. ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Ach jaj toto som tak dlho hladal. Keď som bol malý otec chodieval na týždnovky a mama s bratom išli spať tak ja som pozeral večer cez týždeň tento seriál. Úvodna zvučka mi utkvela v pamäti ako hudobný hit. ()

DuanBerry 

všechny recenze uživatele

Na znělku s perfektní mrazivou Fajermanovou skladbou Flowers Love jsem od okamžiku, kdy jsem jako dítě seriál sledoval, nezapomněl. V pravidelných intevalech se ke mě vracela a zase mizela, vybavoval jsem si toho týpka s cigárem, který se chladí ve stínu radlice svého buldozéru... pak mi tady nějaká dobrá duše poslala odkaz a já zažil doposavad nejsilnější flashback do zákoutí své divácké minulosti. Na seriál samotný si pamatuju matně, ale asi to muselo být žrádlo, protože jsem si to nikdy nenechal utéct. Celá Fajermanova skladba zde: http://www.youtube.com/watch?v=B1W-VYWQk5g ()

avonetka 

všechny recenze uživatele

Nádherný, nádherný, nádherný dokument. Dodnes na něj vzpomínám a dodnes si tu znělku hraju! Děkuju moc Stanleymu za odkaz. To snad pošlu tátovi k narozeninám! Nikdo z celé rodiny jí tehdy nechtěl propásnout, nejen kvůli hudbě. Škoda, že celý dokument už asi nikdy nemáme šanci vidět, a že neexistuje něco jako Dokumentární filmy pro pamětníky. ()

Reklama

Reklama