Reklama

Reklama

Ačkoli zbytek světa zná troly především jako figury z fantasy či malé roztomilé skřítky s velkými bříšky a naježenými vlasy, v Norsku jsou postavami národního folkloru, vystupujícími v báchorkách, které čtou rodiče dětem před spaním. Mají vlastní propracovanou mytologii a existují v různých podobách, od dobrotivých bytůstek po gigantická krvežíznivá monstra. Jenže co když trolové opravdu žijí a norská vláda jejich existenci tají? Tříčlenný tým studentů se vydává po stopách bizarních medvědích útoků v horách a lesích Norska a setká se s podivínem, jehož pomlácený džíp se smradlavým karavanem je vždy poblíž podobného incidentu. Muž, jehož mají v okolí za pytláka, o sobě tvrdí, že je lovec trolů, a dovolí štábu, aby ho doprovázel. Důmyslně vystavěný mystifikační pseudodokument se vedle samotných trolů zaměřuje také na otázku, jak by dnes žili bájní rekové bojující s monstry. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (612)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Loni jsem se byl podívat v Norsku a šerední trollové jsou tam takovými všudypřítomnými národními maskoty. Říkal jsem si, škoda že s nimi není žádný film… A hele, za půl roku je to tady, skutečně unikátní norská monster movie "found-footage" podívaná, kde se trojice mladých filmařů vydá sledovat údajného pytláka, aby se dozvěděla to největší vládou kryté tajemství. Trollové existují! A jsou to přerostlý, všeho (křesťanů zvláště) žravý nestvůry. Čekali by jste absurdní béčkovou kravinu? Tak to vůbec, tenhle film se bere naprosto vážně (respektive je podaný naprosto vážně), což je na něm možná to vůbec nejlepší. Na čem to mohlo celý padnout na držku, byly digitální efekty, ty ale dopadly nad očekávání slušně. Takže po všech stránkách potěšující (i když, o něco větší spád by možná neuškodil...), překvapivě povedený horor! ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Norská zhovadilost, v níž absentuje kde co. Snesitelný příběh, troška toho uvěřitelna, jakýkoliv náznak legrace, o srandě ani nemluvě, finanční zdroje produkce a myšlenkové scenáristy, fešná samička, charismatický sameček, kamera, kterou by nedržel nějaký Norek v absťáku, proloženém epileptickými záchvaty... Asi bude snazší vyzdvihnout, co ve filmu rozhodně nechybí. Hovna. Amatérsky uplácaná, některá se hýbou a jedno má tři hlavy. Možná, kdybychom patřili k lidu, usídlenému tam nad Baltem, našli bychom si v Lovci své kulturní odkazy a celé by nám to přišlo jako obrovská bžunda s dramatickým přesahem (ostatně - na vlastní bulvy mi bylo dáno spatřit, jak v Lese trolů na Ölandu místní selský lid v bázlivé hrůze nahlíží za každý kmen, zatímco jeho buclaté, státním zřízením rozmazlované potomstvo, vzrušeně piští opodál). Ovšem nám by byl bližší nějaký ten příběh o Perunovi, jak na koníčka sveze Moranu. Co, Kotleto? ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

Kdybych snadno podléhal předsudkům a věřil v generalizace, musel bych si začít myslet, že typický divák horrorů nepozná humor, ani když ho kousne do zadku. Trolljegeren je totiž komedie jako stehno a já se nestačím divit, kolik lidí ji tady hodnotí horrorovými měřítky. Ne, samozřejmě že tvůrci nepředpokládali, že někdo uvěří triku s "nalezenými videozáznamy", asi jako Woodyho Allena jistě ani nenapadlo, že jeho Seber prachy a zmiz bude někdo považovat za autentický dokument. Je to prostě jen východisko, jak vyprávět příběh a zřejmě i jak obhájit nízký rozpočet. Celá mystifikace IMHO spočívá jen v té vnějškové prezentaci filmu jako horroru a nejpozději v okamžiku, kdy ukáže prvního trolla, by mělo být každému jasno. Je to samozřejmě dvojsečná zbraň. Trochu se bojím, že film zanedlouho neprávem skončí v modré barvě. Ti diváci, kteří by ocenili všechny ty k popukání vtipné konspirační teorie, parodickou naraci a high-class comedy výkon smrtelně vážného lovce trollů, film neuvidí, protože je to nenapadne. Příznivci horrorů, kteří všudypřítomnou ironii neodhalí, se zase celkem po právu mohou cítit zklamáni. Budu tedy doufat, že existuje dost lidí, kteří mají rádi současně horrory i komedie a nedopustí, aby tento severský klenot zapadnul mezi stovky modravě průměrných filmů. Mou delší recenzi najdete zde 80% ()

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

OK , s ničotou to síce nemá spoločné nič, ale je to zelenkavé ako REC , autentické asi ako B.W.P.a ďalšia miliarda snímkov. Ale mám problém - ak sa tohto prežmýkaného trendu chytí aj sever - prehodím výhybku a naskočím na " romantický vlak ". Snímky podobného razenia zmáknem asi ešte 3 ( som totiž tolerantná ). Potom však prechádzam do mínusového hodnotenia. Troll tému som absolvovala a najlepší bol dokument. Je to natočené štýlovo , ale ani to Ma nebere. Handcam / voicehand , tak toho je naokolo prebytok a musíš uznať , že behačiek po lese bolo tak - akurát. Predbiehačky v tom , čo je viac autentické - na to nemám figúru a už ani oči. Toto ber vyslovene len ako subjektívny názor. Bodovaná je snaha a príroda - samozrejme. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Nečakane kvalitná nezávislá nízkorozpočtová pohodovka. Trochu mi tu chýba v žánroch dobrodružný - väčšinu filmu cestujeme po nádhernej nórskej krajine posiatej lesmi, horami, úbočiami a širokými pláňami, skalnými vodopádmi a kaskádami, jazerami, zasneženými kopcami... ale dosť bolo básnenia o kúzelnej, nádherne natočenej prírode, ktorá mi miestami vyrazila dych. Príbeh je, musím uznať, na lepšej úrovni než napríklad nemastné-neslané Blair Witch, ktoré sa len hrá na atmosféru pod rúškou noci a pracuje len so zvukom. Lovec trolov funguje výborne aj v nehororových partiách, ktorých je pomerne veľa. Deň a noc sa na obrazovke vyskytujú rovnomerne, postavy sú celkom zaujímavé (samotný lovec trolov je skvelý, Otto Jespersen má proste charizmu), príbeh a spracovanie záživné a lákavé. Efekty sú síce samozrejme lacnejšie, ale trolovia sú aj tak celkom parádne vyvedený, to sa musí nechať - a vďaka kolosálnym rozmerom občas človeka zamrazí :-) Okrem toto má príbeh viacero rovín, nielen natáčanie dokumentu a odchyt a lov trolov, ale napríklad aj nórska politika a zadržiavanie informácií, ktoré sa pre dokumentaristov môže ľahko stať osudným. Jednoducho povedané, nech sú trolovia akokoľvek hrozní, ľudia vedia vždy byť ešte horší. Film je to prekvapivo výrazný, zábavný, miestami pochmúrny a strašidelný. Bavil som sa miestami priam kráľovsky. 80% ()

Galerie (37)

Zajímavosti (9)

  • Na konci titulkov si môžeme všimnúť upozornenie v angličtine "No trolls were harmed during the making of this movie," čiže počas natáčania filmu nebolo trollom nijako ublížené. (Carol Pifková)
  • Nedlouho po uvedení filmu v USA zakoupily společnosti CJ Entertainment & Media a 1492 práva pro vytvoření remaku. Na scénáři začal rok po uvedení originální verze pracovat Marc Haimes a prvním stanoveným termínem premiéry byl rok 2014. (Martrix)
  • Film obsahuje niekoľko odkazov na historický škandinávsky folklór. (misterz)

Související novinky

Režisér Tomb Raidera chystá Trolla

Režisér Tomb Raidera chystá Trolla

26.08.2020

Režisér Roar Uthaug (Vlna, Tomb Raider) se upsal režii norské fantasy Troll pro streamovací službu Netflix. Snímek dorazí v roce 2022 a bude se odehrávat hluboko v norských horách, kde se probudilo… (více)

Režisér Lovce trolů se vrací

Režisér Lovce trolů se vrací

29.03.2015

Norský filmař André Øvredal před pěti lety sklidil velký úspěch svým debutem – populární formou found footage natočeným Lovcem trolů. Již více než rok se pokouší rozjet svůj další projekt, tentokrát… (více)

Po lovu na trolly hon na pekelné démony

Po lovu na trolly hon na pekelné démony

08.03.2012

Nor André Øvredal po víc jak dvou stovkách reklam a krátkometrážních filmů celovečerně debutoval zábavným „found footage“ fantasy hororem Lovec trolů. Udělal jím doslova díru do světa (velký úspěch,… (více)

Reklama

Reklama