Reklama

Reklama

Ačkoli zbytek světa zná troly především jako figury z fantasy či malé roztomilé skřítky s velkými bříšky a naježenými vlasy, v Norsku jsou postavami národního folkloru, vystupujícími v báchorkách, které čtou rodiče dětem před spaním. Mají vlastní propracovanou mytologii a existují v různých podobách, od dobrotivých bytůstek po gigantická krvežíznivá monstra. Jenže co když trolové opravdu žijí a norská vláda jejich existenci tají? Tříčlenný tým studentů se vydává po stopách bizarních medvědích útoků v horách a lesích Norska a setká se s podivínem, jehož pomlácený džíp se smradlavým karavanem je vždy poblíž podobného incidentu. Muž, jehož mají v okolí za pytláka, o sobě tvrdí, že je lovec trolů, a dovolí štábu, aby ho doprovázel. Důmyslně vystavěný mystifikační pseudodokument se vedle samotných trolů zaměřuje také na otázku, jak by dnes žili bájní rekové bojující s monstry. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (613)

misterz 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, nie som fanúšikom found footage alias roztrasená kamera. Až na pár výnimiek som zvyčajne tieto filmy odtrpel. Ale toto ma dostalo. Zaujímavé od začiatku do konca, chytilo ma to tak, že sa mi zachcelo tomu uveriť. :) Samotní trolovia boli veľmi dobre urobení a ten príbeh okolo nich o tom ako žijú a ako sa to utajuje, bol prepracovaný do najmenších detailov. Tiež ma tento film utvrdil v tom, že Nórsko je nádherná krajina, ktorá rozhodne stojí za návštevu. Čo sa týka postáv, nemám žiadne námietky, nad všetkými však vyniká lovec trolov, ktorého herec neskutočne dobre zahral, asi tak nejak som si ho predstavoval. U mňa maximálna spokojnosť, čo sa týka tohto žánru je to raritka a príjemné prekvapenie. 80/100 ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Výborný námět, který není od amerických tvůrců, ale je z Norska. Každý stát má svojí ,,hororovou" postavu a Norové TROLLI. Španělé natočili na stejný způsob REC nebo Američani Cloverfield. Všechny snímky točené found footage způsobem. Každopádně REC už tu byl v několika podobách, i když FF jen párkrát, ale zombie filmů je dost. Cloverfield (Monstrum) je typické sci-fi a takových je také spousta, ale zajímavý nápad zase točení FF, a proto byl něčím výjimečný. Nakonec do třetice všeho dobrého přišli Norové s nápadem natočit svojí mytologickou postavu na stejný způsob a povedlo se to víc než skvěle. Vložit pár novinek typu zkamenění a výbuch trolla dle věku, kvůli nedostatku vitamínu D, nebo křesťani, kteří lákají trolli. Nakonec přesvědčivý závěr a pokud bych byl věřící v něco takového, tak právě Trolljegeren by přesvědčil, ale bohužel realita je jiná... 8/10 = 80% ()

Reklama

Ruut 

všechny recenze uživatele

Hodně podobné svým pojetím asijskému The Host a také Čapkově knize Válka s mloky. Velmi netradiční příšery (obří norský trol opravdu jinde není!) jsou spíš vedlejší linií v dokuhororu, kde tou hlavní myšlenkou je vládní zatajení jejich existence. Trikům pomohlo právě ta dokumentární kamera a fakt, že trolové "sociálně" žijí jen v noci, kdy si logicky něco natočíte leda na infrakameru. Takže ty asi 3 minuty s norskými mazlíky nejsou trapné a občas i lehce vyděsí. Hraní si navážno zabírá víc než ve většině hokusduchpokusů ala Blair Activity, takže proč ne. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Spousta mých kamarádů, co xmrti rádi masturbují nad fotkami homorybáře Wágnera, který si drží obřího sumce či mává dvoumetrovou štikou, tvrdí, že úplně nejlepší je jet do Norska na tresky! Tento DOKONALÝ skvost mě však přesvědčil, že až do Norska jednou pojedu já, budu mít v batůžku místo pixly s hlístama ultrafialovou lampu a jako doprovod partičku ortodoxních křesťanů! Konečně někdo ukázal Blervičské ježibabě, že by si měla sbalit těch svých pár bubu větviček a vyhranit se v kategorii nudné domácí video! ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Velmi strašidelný začátek ve stylu Blair Witch se nakonec přetranformoval v témeř fantasy dobrodružství. Bohužel ale s každou další přibývající minutou ztrácí na zajímavosti, začíná se trochu opakovat a ke konci přes krátkou stopáž i lehce nudit. Dokumentární styl a roztřesená ruční kamera byly výbornou volbou a všudypřítomná nadsázka a sebeironie (tohle prostě nikdo nemyslel vážně, stačí si přečíst prolog a epilog) taktéž. Navíc v sobě ukrývá jednu dobrou radu do života cestovatele - pokud jste křesťan, vyhněte se radši Norsku velkým obloukem... 70% ()

Galerie (37)

Zajímavosti (9)

  • Dle režiséra André Øvredala se tým okolo natáčení snažil celý projekt držet v tajnosti. Název filmu a herecké obsazení tajili do premiéry a místo klasické propagace využili tzv. virálního marketingu. (Dzegr)
  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)
  • Film obsahuje niekoľko odkazov na historický škandinávsky folklór. (misterz)

Související novinky

Režisér Tomb Raidera chystá Trolla

Režisér Tomb Raidera chystá Trolla

26.08.2020

Režisér Roar Uthaug (Vlna, Tomb Raider) se upsal režii norské fantasy Troll pro streamovací službu Netflix. Snímek dorazí v roce 2022 a bude se odehrávat hluboko v norských horách, kde se probudilo… (více)

Režisér Lovce trolů se vrací

Režisér Lovce trolů se vrací

29.03.2015

Norský filmař André Øvredal před pěti lety sklidil velký úspěch svým debutem – populární formou found footage natočeným Lovcem trolů. Již více než rok se pokouší rozjet svůj další projekt, tentokrát… (více)

Po lovu na trolly hon na pekelné démony

Po lovu na trolly hon na pekelné démony

08.03.2012

Nor André Øvredal po víc jak dvou stovkách reklam a krátkometrážních filmů celovečerně debutoval zábavným „found footage“ fantasy hororem Lovec trolů. Udělal jím doslova díru do světa (velký úspěch,… (více)

Reklama

Reklama