Reklama

Reklama

Vor v zakoně, vládce podsvětí

  • Česko Zločinci podle zákona (festivalový název) (více)
všechny plakáty
Ukázka z filmu
Německo / Izrael / Španělsko / Norsko, 2010, 90 min

Obsahy(1)

Ruské kriminální podsvětí nechvalně známým pojmem v celém světě. Tento tajemný a uzavřený svět dráždí představivost mnoha lidí. Jakými zákony se řídí? Kam sahají jeho kořeny? Jací jsou to lidé? Vše je opředeno mnoha záhadami. Roušku tajemství nám ve strhujícím dokumentu pomohou poodhalit lidé, kteří ve světě zločinu udělali závratnou kariéru. Vor v zakoně je pro někoho zkrátka mafián a špička ruského organizovaného zločinu, pro jiného autorita, vážený člověk, který pomáhá druhým. Tito lidé nezískali své vědomosti ve školách, ale ve věznici. Tam strávili celé své mládí a tam v Rusku začíná ta pravá zločinecká kariéra. Především ve vězení je možné vystoupat na nejvyšší stupně v hierarchii zločinu, jehož zákony jsou jednoduché: nezradit, nespolupracovat se státní správou, nesvazovat se rodinou a vychovávat pokračovatele, kteří převezmou štafetu. Nahlédneme do divokých let před i po rozpadu sovětského impéria, do doby sílícího propojení organizovaného zločinu se soukromým podnikáním. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (74)

ilemas 

všechny recenze uživatele

Vynikající šokující dokument o ruské mafii kde je nutné sledovat pozorně každé slovo, ale mě vůbec nešokoval, protože v dnešním světě se není už čemu divit. Mafie prorostla do politiky, Itálie, Rusko, Německo, i Česko. Je to někde jiné? Lidé bez vzdělání co vyrostli v dětských domovech a v kriminálech to mnohdy dotáhnou dál než studovaní inženýři. A nakonec nám vládnou. Divím se, že tenhle a jemu podobné dokumenty např. Gomora (kniha je mnohem lepší než film) spatřily světlo světa, to musí být odvaha něco takového natočit. ()

dwi 

všechny recenze uživatele

Alexander Gentelev na osudech tří mafiánů mapuje transformaci kriminálního podsvětí v ruské společnosti. Leonid Bilunov, Alimzhan Tokhtakhunov a Vitaly Demochka přinášejí cenná svědectví o mafiánských praktikách, vydírání, finančních machinacích a kriminálnických strukturách, které dodnes prorůstají do nejvyšších pozic ruské i evropské politiky. Byť si všichni tři protagonisté úhel vlastního pohledu uzpůsobují tak, aby v očích veřejnosti působili zejména v pozitivním duchu, z mnoha výpovědí je patrné, že krev na jejich rukou sice zaschla, ale nadále tam zůstává. Thieves by Law by konečně mohl inspirovat některého z českých dokumentaristů, aby místo prefabrikovaných sociálních témat natočil podobnou transformaci v českém prostředí... ()

Reklama

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Za prvé nevím, jak lépe by šlo dokument tohoto typu natočit. Za druhé, člověku je z těch lidí na plátně zle, ale bohužel je jejich životem fascinován a v daném okamžiku musí podlehnout vnitřnímu konfliktu a popírání reality, kterou vidí a chtě nechtě si musí přiznat, že vždycky věděl, že i takhle se dá žít, ale ví, že nikdy takto a v takovém světě žít nechce, ale musí, svět je jenom jeden. Za třetí, film byl promítán v rámci festivalu Jeden svět v Ostravě a bez váhání bych ho klidně pustil v hlavním vysílacím čase na ČT1 (samozřejmě svým způsobem sci-fi). No a za čtvrté, jedno je i díky tomuto dokumentu jisté, kromě toho, že tam, kde teď žijeme se máme neskutečně skvěle, tedy že jakýkoli přechod o totality k demokracii trvá minimálně dvě desetiletí až století a je velmi, velmi bolestivý a zdaleka ne u konce... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tak schválně, který zločinec je úspěšnější - ten, který šestkrát utekl z vězení, honila se za ním policie šesti států i sám Interpol a poté dával exkluzivní interview do novin a časopisů, aby se stal uznávanou celebritou, nebo ten, který si v anonymitě krade ve velkém a nikdy neodhalen si se slušnou pověstí možná i filantropa užívá neprávem získaný majetek. Ruští zločinci zobrazení v dokumentárním snímku patří do té první sorty a je svým způsobem fascinující sledovat jejich výpovědi před kamerou, i když ten, kdo chce, dokáže si už dávno předtím udělat obrázek o divokých jelcinovských letech v privatizovaném Rusku i o chaosu nezvládnuté Gorbačovovy perestrojky a nemůže ho překvapit obrovská míra korupce a neexistence státních struktur, které by dokázaly čelit vlně zločinu. Zatímco jinde v postkomunistické Evropě byl zločin sice vlivný a zašantročily se nemalé částky, tady v Rusku prakticky neexistovalo podnikání, které by nevycházelo z kriminálních kořenů a metod. Člověk se nestačí divit otevřenosti zločineckých bossů, kteří jsou si prakticky stoprocentně jistí svojí nepostižitelností. Ruský organizovaný zločin není chytrý a efektivní, je spíš brutální a drzý. Podobný dokument nikdy v minulosti nevznikl a ani nevznikne např. o činnosti nigerijských podvodných gangů, čínských triád nebo mafie a Camorry. Tyhle skupiny jsou daleko efektivnější a dobře ví, co znamená zákon mlčení. Každopádně jde o hodně zajímavý a po obsahové stránce mimořádně silný dokument, který hodně prozrazuje o současném Rusku a jeho společnosti. Celkový dojem: 95 %. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Krásně si zde tři vysoce postavení ruští mafiáni zdůvodňují svoje zločiny. Oni nemohu za vraždy, taková byla doba. Dnes konají pouze dobro a pomáhají ostatním. Jsou hodnější než policie a tak se také sami popisují v tomto dokumentu. Divadelní fraška u které dobráckou postavu hraje ruská mafie. Ano, sem tam sice někoho odpálíme trhavinou v autě, ale jinak pomáháme chudým. Dojímavá prezentace jako ve filmu Kmotr. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama