Reklama

Reklama

První díl srbského historického filmu se odehrává v roce 1930 v Bělehradě. Tento příběh o fotbale zachycuje autentické hrdiny, členy srbského narodního fotbalového týmu, kteří se právě chystají na první mistrovství světa v historii. Autor námětu, spisovatel Vladimir Stanković, dosadil do děje i imaginární postavy, které pomáhají divákovi přiblížit ducha doby a pochopit souvislosti. Základ obsahu filmu doplňují i příběhy z osobního života hlavních hrdinů. Jejich zapálení, ale i pokušení. (saitanne)

(více)

Zajímavosti (12)

  • Tým SK Jugoslavija zanikl v roce 1945. Tým BSK Beograd se přejmenoval na OFK Beograd, což je název, pod kterým se tým účastní nejvyšší srbské soutěže dodnes. Mezi úspěchy patří druhá příčka, kterou obsadil v roce 2006. (DecentFellow)
  • Jugoslávie skončila na prvním mistrovství světa ve fotbale společně s týmem USA na 3.-4. místě. Šampionátu se tehdy účastnilo 13 týmů. (DecentFellow)
  • V srbské televizi byl film odvysílán v seriálové podobě. Rozdělen byl na 12 epizod. (DecentFellow)
  • V roku 2011 vyhral film cenu divákov na MFF v Moskve a bol nominovaný na cenu Zlatý Svätý Juraj. (Marek1991)
  • Vo filme je množstvo chýb, nepresnosti či historických nesprávnosti, ako napríklad replika rovnošaty francúzskeho vojaka v prvej svetovej vojne, športové dresy nosené juhoslovanským národným tímom alebo uniformy a odznaky, ktoré nosia vojaci čestnej stráže. (Marek1991)
  • Film bol nominovaný na cenu akadémie 2012 v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. (Marek1991)

Reklama

Reklama