Reklama

Reklama

Umshini Wam

(festivalový název)
  • USA Umshini Wam
všechny plakáty
Krátkometrážní / Komedie / Drama / Road movie / Hudební
USA / Velká Británie, 2011, 16 min

Obsahy(1)

Dvojice bezdomovců projíždí předměstí na invalidních vozících, rapuje, užívá si drobných radostí a páchá zločiny. Přitom touží po tom, že se stanou největšími „Gang$tas“ v dějinách. Harmony Korine do hlavních rolí obsadil rapovou senzaci poslední doby, jihoafrickou skupinu Die Antwoord (Ninja, Yo-Landi). Název filmu pak odkazuje na jihoafrický protestsong z doby apartheidu "Umshini wami" (Bring me my machine gun). (J.Connor)

(více)

Recenze (28)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Vozíčkářská dvojice Ninja a Yo-Landi Vi$$er na cestě na next level... Spolupráce režisérského podivína s jihoafrickým (též podivínským) fenoménem Die Antwoord. Upřímně, dosavadní vlastní videa a klipy kapely se mi líbily víc, ale tohle má zvláštním způsobem také co říct. Jen nemusím takovou tu Korineovu ódu na všednost, jeho styl sám o sobě mi nepřijde ničím zajímavý. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Production Companies: O' Salvation // Scenárista, režisér a herci z veľkou pravdepodobnosťou fičali na marihuane a heroíne keď toto tvorili. Dvaja vypatlanci na vozíkoch pre postihnutých, ako gansta dvojica? Tak toto by nevymyslel ani Clint Estwood v spolupráci s Quentinom Tarantinom. ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

Po Trash Humpers nastal čas na Reason Humpers. Dokonalá symbióza dvou různých estetik, které schodně vycházejí z campové přemrštěnosti životního stylu sociální spodiny, ale zatímco Korine si lebedí v přehrabování odpadu, aby odhalil bizarnost, kterou nechá znepokojivě ležet na povrchu, jihoafrické duo Die Antword s přízemní bizarností excesivně obcuje a požitkářsky se do ní odívá. Ze střetu těchto veličin vzešel pohled do groteskního jihoafrického předměstí, který funguje jako meta-horor, kde konfrontaci s něčím vzpouzejícím se racionalitě nezažívají postavy nýbrž diváci. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Fokof @ GP. Gangstas on wheelchairs, ubercool soundtrack, white niggers, South African dialect, ufo, weed, machine guns and finally, the God. No, jestli jsem něco nevynechal, mělo by to být vše. A ačkoliv jsem to netušil, kombinace tohoto všeho je zvláštně úchylným způsobem dokonalá. Jinými slovy, nezbývá mi, než se těšit na Spring Breakers, a to hrozně moc! :) ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Z Die Antwoord výtahl Neill Blomkamp absolutní maxium až takovým způsobem, že mu duo Ninja a Yo-Landi utáhlo celej mega film.Vyfetovaná nula Hormony Korine z nich nedokázal vymáčknout vůbec nic.16 minut rádoby artu úplně o hovně.2* dám pouze za Ninju a Yo-Landi.Korine nemá ve světě filmu dávno co nabídnout a tahle kolečková verze Normálních zabijáků je toho větším důkazem, že podobně vyretardované Spring Breakers.30%. ()

Zajímavosti (2)

  • "Umshini Wami" je název kontroverzní bojové písně v jazyce Zulu, kterou používali členové tzv. Kopí národa (aktivní vojenské křídlo Afrického národního kongresu) v bojích proti apartheidu (dřívější politika rasové segregace v Jihoafrické republice). (Dizzy_eM)
  • Výraz Umshini Wami znamená: "Bring me my machine gun", tedy v češtině: "Přines mi můj samopal". (Dizzy_eM)

Reklama

Reklama