Reklama

Reklama

Japonské Tsunami - Jak se to stalo

(TV film)
  • Velká Británie Japan Tsunami: How It Happened
Velká Británie, 2011, 45 min

Režie:

Callum Macrae

Scénář:

Robert Strange

Hrají:

Mark Strong (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Dokument Japonské Tsunami se zabývá vědeckými poznatky které máme o tsunami jež nedávno ochromilo Japonsko. Bude nás provázet profesor geologie Roger Bilham - který přijel do Japonska několik dní po zemětřesení. Letecké záběry ukáží celou devastaci. Zemětřesení mělo sílu 8,9 stupně Richterovy stupnice. Jeho epicentrum leželo v hloubce 24 kilometrů, přibližně 130 kilometrů východně od japonského pobřeží. Japonské souostroví se posunulo skoro 4 metry směrem na východ. Zeměkoule se teď otáčí o něco pomaleji a změnil se i sklon zemské osy. Otřesy patřily mezi nejsilnější v historii: na východním pobřeží klesla země o téměř tři metry, což napomohlo ničivé síle tsunami. Poslední katastrofa podobné síly zemi zasáhla v roce 1923. Tehdy však kvůli neexistenci systémů včasného varování a starým stavebním technologiím zahynulo přes 140 tisíc lidí. Na závěr se podíváme do rybářských oblastí Sendai and Ofunato. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

swamp 

všechny recenze uživatele

Aby mě někdo nenařkl.. ano, uznávám, že je to tragédie. Jinak se ale jedná o klasický dokument těžící z něčího neštěstí. Kdyby se v něm stále neopakovaly stejné záběry a různí (američtí či britští) odborníci neříkali naprosto všeobecně známé věci, byl by o něco lepší. Hlavně ti borci z Havaje - jak heroicky tvrdili, že zachránili tisíce lidí - mno nevím.. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Richard Burke-Ward, Robert Strange .. Bezprostřední (vlastně takové rozšířené zpravodajství), přesto nemálo zajímavé shrnutí vzniku a dopadů ničivých přírodních sil ze dne 11.03.2011 s tím, že to "nejlepší" bohužel možná 'Ring of Fire' teprve předvede. A to nejen pod Tokiem, ale také u Kalifornie... ()

Reklama

grogodil 

všechny recenze uživatele

Ak ste posledných pár týždňov žili na Mesiaci alebo v izolácii niekde na konci sveta, tak to v rámci dobehnutia berte ako výcuc toho najpodstatnejšieho z televízneho spravodajstva. Ostatným, ktorí aspoň raz za čas zapnú televízne noviny to možno prijde ako dosť narýchlo uplácaný dokument, ktorý ako bonus k už notoricky známym amatérskym videozáznamom pridá niekoľko viac, alebo menej šokujúcich a zaujímavých geologických údajov. ()

Larky 

všechny recenze uživatele

Solidní dokument o největším zemětřesení, které 11.března 2011 zasáhlo Japonsko se spoustou známějších i méně známích autentických záběrů, pár výpovědí očitých svědků katastrofy a několika vědcům a lidem, kteří k této problematice mají rozhodně co říct.Nečekejte nic moc nového co se týče poznatků, především jde o přehledný sumář všeho podstatného v prvních dnech japonské apokalypsy.Pro mě jako člověka, který sledoval celou událost od samého začátku, sice není Japan Tsunami: How It Happened nijak objevná záležitost, přesto jsem s ní byl spokojen, protože je dobře natočená i povedeně okomentovaná.Měl bych jen dvě menší výtky: první je: nejsou tři týdny od události trochu krátká doba na natočení dokumentu? a druhá souvisí z první: Vzhledem k tomu, že situace v jaderné elektrárně Fukušima není pořád vyřešená o ní ani není v tomto dokumentu mnoho řečeno, cože je škoda...jak jsem ale řekl, až na tyhle chybky jsem spokojen - čisté 4*. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama