Reklama

Reklama

Cesta domů

  • Čína Wo de fu qin mu qin (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Obchodník Luo Yushen sa po rokoch vracia do rodnej dediny v severnej Číne. Doma ho zastihne smutná správa - zomrel mu otec, ktorý tu pôsobil ako učiteľ. Jeho matka trvá na usporiadaní tradičného pohrebného ceremoniálu. Ten v ňom prebúdza dávne spomienky na udalosti, o ktorých počúval ako chlapec. Jeho otec Luo Changyu v tomto zastrčenom kúte kedysi nastúpil na učiteľské miesto a zamiloval sa do najpôvabnejšej z miestnych dievčat, Zhao Dio. Láska však nemala v období čínskej kultúrnej revolúcie miesto, mladý učiteľ bol obvinený z politickej chyby a bol prinútený k odchodu. Dvojica sa nevidela dva roky. Potom sa zamilovaným podarilo opäť stretnúť. Vzali sa a rozdelila ich až smrť. Ich syn, ktorý si uvedomuje, aké silné bolo toto rodinné puto a koľko prekážok museli jeho rodičia prekonať, sa rozhodne, že splní nielen matkine, ale i otcove posledné želanie... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (137)

Slarque 

všechny recenze uživatele

2 v 1. Na začátku a na konci film rámuje černobílé drama ze současné čínské vesnice. Syrový příběh o úctě k tradicím a úpadku venkova, ze kterého se mladí stěhují do měst. Mezi tím je ovšem vložen prostý a idylický příběh z konce 50. let tamtéž. Jednoduchá romance negramotné dívky a pouze o pár let staršího vesnického učitele hýří barvami a opájí se krásou Ziyi Zhang v její první hlavní roli. Romance u mne vyhrála na celé čáře. Trvalou konstantou celého filmu zůstává úžasná práce kameramana. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Film je velice pěkně obrazově ztvárněn. Krásná vesnická dívka chce ošklivého chytrého chlapce, jenže pouze toužebné pohledy a záběry na malebnou přírodu nestačí k navození upřímné romance. Film se mi zdál po dějové stránce nepropracovaný, někteří tomu sice říkají poetika, ale já myslím, že mimoslovné vyprávění vypadá trochu jinak a dosvědčit to může třeba Kim Ki-Duk... Cesta domů se zastavila na půl cesty a má jediné štěstí, že obsahuje stopáž adekvátní svému ději. 6/10 ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Na Čínu až moc dramaticky prostoduché a jednotvárne. Ako celok to preto na mňa nemalo šancu nejak výrazne zapôsobiť, iba ak tak pár jednotlivými, emotívnejšími scénami, ktoré ťahajú tento snímok zo šedivých vôd priemernosti. Ale inak žiadna sláva, teda, až na tú herečku, tá bola prenádherná, veľmi príjemne sa na ňu pozeralo. 60/100 Videné v rámci Season Challenge Tour. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Snažit se vzdorovat působivosti filmů Yimou Zhanga je jako stát proti přílivu, nebo příbojové vlně. Dřiv nebo později Vás strhne. Je úplně jedno, že někdo filmu vyčítá věci jako sladkobolnost, hraní na city, propaganda apod. V případě tohoto filmu, to vše dokonale funguje a tak hluboce dojat jsem nebyl už dlouho. K tomu si připočtěte Zhang Ziyi, působivý vizuál režiséra, atmosféru venkova s jeho obyčeji, historií. Je to velmi povedený film. Kde na minimální ploše jsou rozehrány velké emoce, u kterých snad nikdo nezůstane chladný. ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

Zamilovaná dívenka běhá sem a tam v podzimem zbarvených kopcích na čínském venkově a sní si o svém kouzelném princi, mladém učiteli, který do vesnice nedávno přijel. Film je po audiovizuální stránce líbivý, jeho záměrná prostota však překračuje hranici povrchnosti. Ještě meditace nad ztrátami a zisky provázejícími vítězství moderní civilizace nad dávnými tradicemi je ve filmu ukázána poměrně vyváženě. I když minulost tu přeci jen dostává trochu růžový odstín - jako by vesnická holka v 50. letech měla hromady času k tomu, aby si pobíhala po lukách a lesích a nebo někde vyčkávala na milého. Ostatně samo dívčino pubertální romantické vzplanutí k tváři docela neznámého človška se mi zdá být dosti vratkým základem pro vztah, který na tomto citu vyrostl. Filmu chybí pořádný příběh a scénář má díry - podivně náhlá je například proměna matčina přístupu k hrdinčině lásce. Také dobový útlak je naznačen jen velmi plaše a politicky korektně. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (3)

  • Režisér Yimou Zhang řekl, že inspirací při tvorbě tohoto filmu mu byl íránský režisér Abbas Kiarostami, kterému tímto vzdal poctu. (profhubert)
  • Scénář k filmu napsal Bao Shi podle své vlastní novely "Remembrance". (profhubert)
  • V domě Zhao Di visí na začátku filmu plakát k soundtracku filmu Titanic (1997). (profhubert)

Související novinky

Seminář čínských filmů 2012

Seminář čínských filmů 2012

03.03.2012

Kino Svět, Hodonín od 9. do 11. března 2012. Přehlídka, navazující na tradici seminářů asijské filmové tvorby, pořádaných v uplynulých letech ve Veselí nad Moravou v kině Morava se od letošního roku… (více)

Projekt 100 / 2007

Projekt 100 / 2007

11.01.2007

Již 13. rokem se můžeme těšit laskavé péči organizátorů putovní filmové přehlídky Projektu 100, AČFK. Ti kažodorčně dbají o pravidelný přísun deseti mimořádně kvalitních filmů na stříbrná plátna po… (více)

Reklama

Reklama