Reklama

Reklama

Hvězdy stříbrného plátna - Série 1 (2011) (série)


Marlon Brando (S01E04)

(epizoda)
  • Velká Británie Marlon Brando
Velká Británie, 2011, 43 min

Režie:

Lyndy Saville

Hrají:

Marlon Brando (a.z.)
(další profese)

Obsahy(1)

Často bývá filmovými kritiky označován jako nejlepší herec všech dob. Má za sebou velmi bohatou filmografii, v nichž najdeme poklady i odpady. On však i komerční snímek, v němž přijal roli z čistě finančních důvodů, dovedl ozdobit pouhou svou přítomností. Exceloval už v jednom ze svých prvních filmů Tramvaj do stanice Touha z roku 1952. V padesátých letech byl hned pětkrát nominován na Oscara. Nominaci proměnil až počtvrté za svůj výkon ve filmu V přístavu z roku 1955. Pro svou druhou sošku za Kmotra z roku 1973 si nejenže nepřišel, ale způsobil obří skandál, když na pódium místo sebe vyslal indiánskou herečku, která přečetla jeho ostře kritický dopis na adresu akademiků ohledně stereotypního zobrazování indiánů v amerických filmech. Milníků bylo v Brandově kariéře hned několik a vlastně každý z jeho výkonů je neopakovatelný a výrazný, ať už jde o Poslední tango v Paříži, Kmotra či Apokalypsu. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velké jméno, magnetické charisma, komplikovaná osobnost. Pro řadu mladších herců byl vzorem. Zosobňoval revoltu, svými rolemi žil, s postavami splynul. Jednou dokázal být zdrženlivý či něžný, jindy neurvalý až vzteklý. Kariérní přelom přišel s živočišnou rolí v Tramvaji do stanice Touha, za kterou získal svou první oscarovou nominaci, a další tři rychle následovaly. Čtvrtá v řadě, za drama V přístavu, odhalila v ještě větším měřítku šíři jeho hereckých možností. Oscara získal, jenže kam dál mohl stoupat? Záhy ho stále silněji začala provázet pověst problémového herce. Jeho výstřednosti se časem stupňovaly, jeho nespolehlivost rostla. Ignoroval režijní pokyny, zdržoval natáčení, měl nesmyslné požadavky. V 60. letech se objevil v několika slabších (spíš méně výrazných) kouscích, ale holt měl status hvězdy, takže nadále dostával pohádkové honoráře. Zastiňovaly ho ovšem nové tváře – Redford, Nicholson, De Niro. Každopádně když to vypadalo, že s Brandem došla Hollywoodu trpělivost, vydupal si ho Coppola do svého Kmotra. A herci zase všichni zobali z ruky. Tolik o něj stáli i v případě Supermana, že byli producenti ochotní vyplatit Brandovi za pouhé dva týdny práce skoro čtyři miliony dolarů. Celoživotně miloval Tahiti, stejně jako bouřlivý způsob život. Zplodil snad až jedenáct dětí, přičemž jedno z nich spáchalo sebevraždu, výrazně přibral, trpěl depresemi, cukrovkou, ztrácel zrak, sláva se pro něj stala prokletím. Vytvořil každopádně škálu velmi odlišných charakterů, v samotném dokumenty nehovoří (naštěstí) jen samotní publicisté, ale třeba legendární Elia Kazan, což je určitě zpestření. Vidíme i ukázky z osobního života, hercovy názory a životní postoje, což v cyklu nebývá zvykem. ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dokument na české televizi Artu. Na pražské Filosofické fakultě jsme celý semestr probírali film v hlavní roli s tímto hercem Poslední tango v Paříži, který patří do zlatého fondu sto filmů světové kinematografie. Brando roli přijal už jako povadlá hvězda, ale znovu obnovil jeho slávu. Film pak byl v některých zemích nadlouho zakázán po prostestech feministek. "Byl to krásný chlap. Nemohli jste z něj spustit oči, ani ve špatném filmu"  uslyšíte hned v úvodu. Ale cílové publikum jsou nejen ženy. Herec se ke konci kariéry podobal Bruce Willisovy v tom, že si vybíral jen filmy, kde se objevoval jen pár minut za velké peníze a tím upadal v zapomnění. Na den kdy Brando v roce 2004 zemřel si pamatuji jako dobrá orientace v čase. ()

Chudobka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V dokumentu byly zmíněny některé bezvýznamné filmy i vyložené propadáky, naopak v něm chyběly filmy, v kterých Brando exceloval - Tramvaj do stanice Touha nebo Sestup Orfeův. Překvapila mě hercova rozporuplná osobnost. Na jedné straně aktivista, který hájil např. práva indiánů, na druhé straně nesnesitelný člověk, s kterým se téměř nedalo vyjít. ()

Reklama

Reklama

Reklama