Reklama

Reklama

Muž, který sázel stromy

  • Kanada The Man Who Planted Trees (více)
Krátkometrážní / Animovaný / Drama / Rodinný
Kanada, 1987, 30 min

Režie:

Frédéric Back

Předloha:

Jean Giono (povídka)

Obsahy(1)

Krátký poetický animovaný film podľa rovnomennej novely Jeana Giona rozpráva príbeh pustovníka, ktorý celý svoj život v absolutnej skromnosti zasvätil krásnemu cieľu. Je to vizuálne krásne spracovaná meditácia o sile človeka a kráse tvorby a zároveň nesmierne humanistická, pacifistická a panteistická výpoveď. (Jordan)

Recenze (364)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno jsem viděl v TV animovaný kreslený příběh o muži, který sázel stromy. Ačkoliv jsem byl malý, pamatuji si jak mne příběh zasáhl. Byla v něm neskutečná pravda a moudrost. Po letech jsem jej viděl znovu. To už jsem byl vlastníkem i knihy Jeana Giona, podle níž byl film zpracován. Tento fakt nic neubral na síle filmečku. Zpracování je úžasné. Přiznám se, že i já občas někde v lesích při procházkách přírodou tu a tam zasadím do země žalud, či javorové semínko. * * * * * ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Naivní. Možná až moc. Pastevec měl dostat nějakou nemoc. Jeho les shořet v plamenech války a on o zbytek přijít kvůli úřadům. Nebo zkončit pod chodidly šílených obyvatel uhlířské vesničky. Je velká škoda, že to tak vidim. Je hrozná škoda, že se na ten filmek kouknu a nepříjde mi to přirozené a jasné. Mrzí mě moje rozhořčení nad tím, že to co mlčenlivý stařec dělal je tak jednoduše realizovatelné ale přitom pro člověka prakticky nemožné. Pro dnešního člověka rozhodně. Stačí sice pár kroků, ale kdo z nás by je byl schopen udělat... ()

Reklama

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Skvělý snímek pro někoho, kdo právě neví, co s životem. Ač optimistický dokázal dojmout až k slzám. Málokdo dokáže líp popsat podobu lidského štěstí, smyslu jednoho života a inspiraci pro lidi, které dosavadní bytí nenaplňuje tak jak by si přáli. Tak trochu tu zanechává odkaz na myšlenku, že pokud nechcete na něco myslet, tak neustále něco dělejte, i když je to třeba "jen" sázení stromů. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Krásny príbeh, ktorý mi svojou animáciou pripomenul ešte lepšiu Skazku skazok...Film o nádeji, nezlomnej vôli, sile jednotlivca a o tom, že človek nie silný slovami, ale svojimi skutkami... Tento film som videl s českým dabingom,ktorý pôsobil až príliš "nezúčastnene" a mierne mi kazil celkový dojem... ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Nádherné dílo, plné duševní pohody, klidu a krásy. Odolnost lidské duše a schopnost jedince přetvářet osudy mnohých, je tu vtělena do postavy starce, jež sází stromy a tak zúrodňuje nehostinnou krajinu. Hluboce na mne zapůsobil. Člověk se hned zamyslí nad svým životem a jeho náplní. Vřele doporučuji. 95% ()

Galerie (1)

Zajímavosti (6)

  • Obec, ve které se příběh odehrává, je Banon. Jedná se o francouzskou obec, která se nachází v departementu Alpes-de-Haute-Provence, v regiónu Provence-Alpes-Côte d’Azur. (sator)
  • Jean Giono, autor povídky, na níž je film založen, napsal příběh poté, co ho američtí editoři v roce 1953 požádali, aby napsal několik stránek o nezapomenutelné postavě. Měli v úmyslu napsat o skutečné nezapomenutelné postavě, ale on vytvořil fiktivního Elezearda Bouffiera. Když redakce namítla, že žádný Bouffier v Banonu nezemřel, daroval příběh celému lidstvu. To bylo brzy poté, co příběh publikoval časopis „Vogue“ v roce 1954. Mnoho lidí předpokládalo, že Bouffier je skutečná osoba. (KGBelik)
  • Tento film byl natočen s více než pěti tisíci ručně vyrobenými kresbami a jeho dokončení trvalo pět let. (KGBelik)

Reklama

Reklama