Pavel JirásekScénář:
Pavel JirásekÚčinkují:
Arnošt Goldflam, Josef Polášek, Marie Ludvíková, Pavel Polášek, Josef Polášek ml., Alžběta Polášková, Jan BorovičkaVOD (1)
Houbaření je jedno z mála dobrodružství, které si člověk může dopřát i v moderní době. Aby však výprava do lesa neskončila na nemocničním lůžku, je potřeba se v houbách přeci jen trochu vyznat. Když tedy tata (Arnošt Goldflam) zjistí, že jeho kluk (Josef Polášek) nepozná kulinářsky tak vyhlášenou houbu jako je smrž, neváhá ani na minutu a žene kluka na první putování za houbami. Jeho profesorská nátura mu však nedá - nechce houby pouze sbírat, ale touží představit klukovi celou českou mykologii a její historii.
Jednotlivé díly:
11.-V pralese
12.-V pěstírnách
13.-Pozdní sběr
(oficiální text distributora)
Na tento pořad jsem se jako obdivovatel a ctitel hub velmi těšil, ale po zhlédnutí prvního dílu přišlo částečné zklamání. Jednak mi příliš nesedí pan Goldflam svými často suchými hláškami (o zjevu ani nemluvě) a především pak jeho kolega je zde vyloženě trapný a tím i článek navíc. Dalším problémem je, že jimi vybraný odborník chrlí na diváky kopu informací příliš rychlým způsobem a divák nemá šanci všechny informace kvalitně zpracovat, takže vzniká chaos namísto pohody, která k houbám rozhodně patří narozdíl od chaosu. Pokud nebude druhý díl propracovanější, jedná se jen o podprůměrné dílo. ()
Pana Godflama mám docela rád i lesům od hub milerád pomohu, ale tento pořad mne tedy nezaujal, přesněji řečeno dost mne rozzuřil. Nesnáším uhozené, přestylované, rádoby umělecké počiny – to je mi snad milejší homevideo, coby snaha o syrovou neumělou výpověď. Ten uhozený vohoz „kluka“, ty kecy a rekvizity!... Dojímá mne velmi pohodlná, praktická a stylová „hůl“ za kterou by se nemusel stydět ani Rýblcoul. Díl o žampiónech a hlívě ústřičné byl moc poučný – pan vědec byl úžasný, ale umělcové o5 naprosto k posrání. Promiňte, že mne to tak vzalo, ale hypotéka herce patrně donutí k čemukoli. Zaráží mne představa tvůrců, že je naprosto nezbytné fakta obalit do „neotřelého“ umění, aby to divák polknul a nepřepnul. Za odbornou stránku bych dal klidně 4-5h, leč za ztvárnění (umění) i odpad. Co s tím?! 2h, abych nebyl za kruťáka, ale dívat se už nebudu. ()
U mě by tento pořad mohl být klidně na 3* možná i na necelý 4*, ale bohužel mi tento pocit hodně kazili A. Goldflam a J. Polášek. Kdyby se tam nechovali jak uřvaný otec věčně nadávající natvrdlému synovi a uváděli to normálně (nebo nejlépe kdyby to uváděl někdo jiný), tak by to bylo fajn. Ale takhle mě to dost zklamalo. ()
Pořad, který seznamuje diváka s houbami a mykologií jako takovou, mi přijde jako skvělý nápad - je příjemné načerpat nové vědomosti. Já osobně bych ale změnila průvodce pořadem - hra Arnošta Goldflama a Josefa Poláška na "tatu" a "kluka" mi vůbec nesedí. Oba mají totiž tak specifický hlasový i výrazový projev, že dohromady se to z mého pohledu strašně tluče. ()
Výborný nápad, na který se můžeme podívat ze dvou úhlu pohledu. Pokud jde o pohled informační, tak díky skutečným mykologům pořad něco přináší. Pokud jde o formu, je to naprostá tragédie. Na úvodní skladbu je třeba buď ztlumit zvuk nebo ji raději přeskočit. Nevím jak nazvat výkon Goldflama a neuchýlit se přitom k vulgaritám? Z jakého důvodu sebou tahali tu sádrovou obludu, co vypadá jako kost se ztopořeným pyjem, jsem nepochopil. Jinak pořad o houbách by byl vítán. Nezbývá než doufat, že se někdo tohoto tématu ujme se ctí! ZA FORMU DÁVÁM ODPAD! ()
Photo © Česká televize