Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Houbaření je jedno z mála dobrodružství, které si člověk může dopřát i v moderní době. Aby však výprava do lesa neskončila na nemocničním lůžku, je potřeba se v houbách přeci jen trochu vyznat. Když tedy tata (Arnošt Goldflam) zjistí, že jeho kluk (Josef Polášek) nepozná kulinářsky tak vyhlášenou houbu jako je smrž, neváhá ani na minutu a žene kluka na první putování za houbami. Jeho profesorská nátura mu však nedá - nechce houby pouze sbírat, ale touží představit klukovi celou českou mykologii a její historii.
Jednotlivé díly:  1.-Z jara
2.-Hitparáda hřibů
3.-Kozí hřiby
4.-Magické muchomůrky
5.-Lysohlávky až nakonec
6.-Nejen o václavkách
7.-Pavučince a čirůvky
8.-Holubinky a ryzce
9.-Lišky, kuřátka a břichatky
10.-Teplomilné
11.-V pralese
12.-V pěstírnách
13.-Pozdní sběr (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (40)

topi 

všechny recenze uživatele

Pro milovníky hub velmi dobrá práce, navíc okořeněná krásnými toulkami přírodou. Jeden díl prozkoumával houby v podzimním hávu Josefovského údolí v Moravském krasu, přes jeskyni Jáchymka a putování zakončil v mé oblíbené hospůdce U Farlíků ve Křtinách. Navíc dvojka průvodců Arnošt Goldflam (tata) a Josef Polášek (kluk) mají občas dobrý hlody :). Při každém výletě do lesa si berou na pomoc odborníky z řad mykologů a o zajímavé informace je postaráno. ()

ProgLaney 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem vášnivý mykolog-amatér, tak jsem po tomto seriálu skočil a ač jsem vděčný za pořad o jedné z mých oblíbených aktivit (pořadů o houbách je pokud vím jak šafránu), tak již po dvou odvysílaných dílech jsem poměrně dost zklamán. Seriál na mě působí zkrátka schizofrenně. Na jedné straně je snaha o odborné výklady z úst profesionálů a o osvětu, která má představit houbařům jiné houby, než jsou všeobecně známé druhy, čehož si velmi cením. Ovšem na straně druhé je naprosto infantilní dvojice pánů Goldflama a Poláška, kteří tuto úroveň svým vedením pořadu podle mého shazují. Jejich žertů je moc, chování leckdy zvláštní - jakási nekroberla v ruce, ohýnek u lesa, listování vzácným atlasem jak Zlatými stránkami, zahazování hub,...a role "táta vs. kluk" mi celkově vůbec nesedí. Cítím z toho snahu zavděčit se všem - mladým divákům a amatérům "žertovným" vedením a pokročilejším houbařům výklady o leckdy ne příliš známých druzích hub. Jako pořad samozřejmě bojuje o sledovanost, ale myslím, že se měli dát pouze jednou z cest - buď odbornost nebo vtipy. Třetí díl byl už o něco únosnější. Uvidíme, jaké budou další díly, ale moc už nedoufám v radikální změny. 2 a 1/2 stars, ale kvůli houbám to zaokrouhlim nahoru. ()

Reklama

gogos 

všechny recenze uživatele

První díl nic moc, ale když si pak člověk zvykne na tu komedii alá tata a kluk a odprostí se od toho, tak se jedná o vcelku zajímavý pohled do historie mykologie, malého atlasu hub s povedeným komentářem pana Šutary a několika zajímavých receptů na závěr. Čekal jsem možná trošku víc, ale 3* jsou zasloužené. Už za ten pokus! ()

Kaferano 

všechny recenze uživatele

Nejprve vyznání. Jsem vášnivá a hravá houbařka. Houby považuji za jeden z nejkrásnějších přírodních útvarů. Nemám to tolik přes žaludek i když letos jsem vyzkoušela 4 pro mne nové druhy a měla jsem krásné fialové jídlo. A stále jsem tady. Velmi mne baví houby určovat, mám 9 atlasů a sbírám hlavně houby, které neznám. Takže pořad Na houby byl pro mne na houby. Nevadilo mi, že je určen spíš začátečníkům, viděla jsem některé známé mykology a atmosféru houbařského koloritu jsem také z pořadu cítila. Jen mi nevyhovovalo pojetí Otec a syn trouba. Ovšem nadšení ve mně vyvolala ta zvláštní houbová hůl. Je dílem výtvarníka mgA. Tomáše Hlavenky. Hned jsem si našla jeho ostatní práce a za tento podnět dávám pořadu třetí hvězdičku. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Môj otec to je veľký hubár. Každé leto s radosťou vyráža do lesa nazbierať tieto plody. Ja som tomuto koníčku až tak neprepadol, ale sa mi zdá, že o to viacej si viem vychutnať dobre pripravené pokrmy z hríbov. Huby mi chutia. Takže keď som zistil, že česká verejnoprávna televízia bude vysielať reláciu o hubárčení, zaujalo ma to. Doposiaľ som sa s takýmto tématickým projektom nestretol. Bohužiaľ bol som trpko sklamaný. Po obsahovej, informačnej i odbornej stránke je to hodnotné, ale nedokážem prekusnúť príšené moderovanie v podaní pánov Arnošta Goldflama a Josefa Poláška. Tie ich trapné herecké výstupy to ťahajú takmer až do odpadu. Vďaka nim je to celé „Na houby“. * ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama