Reklama

Reklama

Jodorowsky's Dune

Trailer

Obsahy(1)

Původem chilský umělec Alejandro Jodorowsky, o kterém lze bez nadsázky říci, že patří mezi všestranně se uplatňující persóny světového umění, měl svou ambiciózní vizi ohledně filmové adaptace kultovního sci-fi románu Duna Franka Herberta. Toto je příběh její neuskutečněné realizace. (blackJag)

Videa (2)

Trailer

Recenze (97)

zencitizen 

všechny recenze uživatele

Dokument je díky Jodorowskemu opravdu zábavný a o jeho verzi Duny se samozřejmě krásně sní. Ale ať si nikdo nedělá iluze, že by ten film byl prost všech neduhů ostatních Jodowých filmů (kolísavé, nebo očas spíš žádné tempo, dost dřevěná práce s rakursy a pohyby kamery, excesívní přepálenost herců atd.). Jodorowsky je vizionář, básník, mystik, šarlatán, trochu hysterka (ovšem s nádhernou vše prostupující energii, která člověka nakopně) ale není to v pravém smyslu filmař. Dotažený a vyvážený tvar díla je to poslední co ho zajímá. Duna klidně mohla skončit jako béčko-déčkový propadák (ještě horší než ta Lynchova) a všichni by se jí jen smáli (ostatně ten akcent na spirituální rovinu by jistě mnoho lidí iritoval). Ale takhle? Takhle je to vlastně lepší. Stačí jen snít. ()

Derek 

všechny recenze uživatele

na ziadny z jodorowskeho filmov by som sa asi nedokazal pozerat pat minut v kuse (na zaklade kuskov co som videl) ale ako rozpravaca a zaujimavy charakter si ma absolutne ziskal. alejandro je napriek svojmu pokrocilemu veku stale culi a plny energie co prenasa i na tento dokument (ktory je dobry i po technickej stranke vdaka zapojeniu animacii ktore ozivuju storyboardy a reziser prichadza i inymi paradickamy). jodorowskeho duna nikdy nevznikla (co je mozno dobre, lebo si vazne neviem predstavit publikum co by na to do kina islo) ale nastastie dokument o tejto megaprodukcii odkazanej uz pred zaciatkom nakrucania k neuspechu to bohato vynahradzuje... ()

Reklama

schizmo 

všechny recenze uživatele

Vážně nevím, jak se k tomuhle dokumentu postavit. Nevím totiž, jestli prezentuje Jodorovského jako ambiciózního, megalomanského a možná až šíleného umělce nebo spíš jako egoistického maniaka, jehož plány byly tak monstrózní až z nich nic nakonec nebylo. Alejandro měl geniální vizi, udělat nejzásadnější film všech dob, na motivy Herbertovy Duny, film s posláním, měnící myšlení lidí. Přesvědčil na tu dobu největší a nejšikovnější umělce jako byl Giger, Dali či Mick Jagger, udělal obrázkový scénář o několika tisíci stránkách a nabídnul to všem studiím. Překvapivě se to všechna filmová studia do jednoho zalekla z megadíla nic nebylo. Je celkem dramatické pozorovat Jodorovského, jak o sobě sebestředně mluví jako o nepochopeném vizionáři, jehož záměr a plány zůstaly podceněny, nepochopeny a zároveň ho vidět i po tolika desítkách let zlomeného tím osobním neúspěchem. Na druhou stranu vysoké cíle často znamenají drsný pád, takže zatímco Jodorovsky plánoval nesplnitelné, jiní režiséři s menšími nároky vesele točili zásadní a v té době realizovatelné věci jako byla třeba Vesmírná odysea nebo Alien. Tak či onak, je drsné vidět, že spousta nápadů (a bylo jich určitě desítky) obsažená v obrazovém scénáři byly bez ostychu vybrakovány a použity v jiných dílech jako autorské, přestože o jejich původu existuje nepopiratelný důkaz... Tohle je opravdu nevšední bizarní dokument pro všechny filmové a především sci-fi fanoušky! ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

A je to tu, komentář číslo 3000. Přemýšlel jsem, jakému dílu ho přiřadit, a nakonec se mi před krátkým časem přihodila neuvěřitelná náhoda - v článku o herních adaptacích Duny byla zmínka o dokumentu o nerealizovaném filmovém zpracování Duny, které mělo údajně být naprosto velkolepé. Do té chvíle jsem neslyšel ani o tom filmu ani o Alejandru Jodorowském. Dokument jsem sehnal, pustil ho... a po čtyřech minutách - při prvním lehce animovaném obrazu vesmírné lodi - mi spadla čelist. A dál to byla už jen jízda nejen neuvěřitelnou vizí Duny, která žije díky obří bichli plné storyboardů, ilustrací a poznámek, ale hlavně světem nadšeného vizionáře, pro kterého není nic nemožné, a který srší energií i ve svých (tehdy) téměř pětaosmdesáti letech (přičemž byste mu hádali tak 60). Historky, které vypráví, jsou tak neuvěřitelné, že si až říkáte, že to musí být všechno pravda:) Z ukázek Jodorowského tvorby, které se ve filmu objeví, jsem nabyl dojmu, že bych si způsobil značnou újmu na zdraví, kdybych se pokoušel nějaký z jeho uměleckých počinů absolvovat - ale tu Dunu bych sakra chtěl vidět:) Protože ty obrazy lodí a náčrty kostýmů a kulis (mj. H. R. Giger) jsou tak dokonalé, že to až bolí u srdce. Co na tom, že sám autor říká, že to mělo být jako LSD trip;) Energie, tvůrčí duch, optimismus, a možná trochu šílenství - kde by bez toho lidstvo bylo? Dokument s jinými neporovnatelný. 100% P.S.: Teď jen doufám, že to Villeneuve zvládne se ctí;) ()

Melios 

všechny recenze uživatele

Najambicióznejší projekt, ktorý nikdy nevznikol. Aj takto by sa dal opísať strastiplný príbeh Jodorowského "znásilnenia" Duny Franka Herberta. Očarujúci dokument vás chytí za srdce strhujúcim rozprávaním pána režiséra, skicami H.R. Gigera a dychberúcimi animovanými konceptami, ktoré sa nikdy nedočkali svôjho plného potenciálu. Možno je nakoniec dobre, že film nikdy neuzrel svetlo sveta. Vďaka nemu k nám prišlo mnoho známych klasík, ktoré sa priamo (či nevedomky) týmto projektom inšpirovali. Dúfam, že sa toho časom i tak niekto chytí a podľa Jodorowského priania z toho vytvorí animovaný film. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (4)

  • Jodorowsky o nikdy nerealizovanom projekte adaptácie "Duna" prehlásil: „Chcel som vytvoriť niečo posvätné. Film, ktorý vyzerá ako LSD halucinácia, bez toho LSD.“ (Biopler)
  • Salvador Dalí žiadal o honorár 100 tisíc dolárov za hodinu, čo mu Jodorowsky odklepol. Nikdy to však nezrealizoval, tak ako snímku, ktorá mala trvať 14 hodín. (Biopler)
  • Megalomanský projekt bol zastavený už v zárodku, nakoľko došli zdroje. Zostalo len priehrštie inšpirácií, z ktorých okrem režiséra čerpali aj tvorcovia filmov ako Star Wars, Piaty element (1997), Priepasť (1989) či Votrelec (1979). (Biopler)

Reklama

Reklama