Reklama

Reklama

Parník Willie

  • USA Steamboat Willie
Animovaný / Krátkometrážní / Komedie / Rodinný / Muzikál
USA, 1928, 8 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Mickey sa snaží riadiť parník putujúci po rieke, ale prísny kapitán Pete mu to po chvíľke zatrhne a tak sa Mickey musí poobhliadnuť po inej činnosti. Po tom, čo na tichú palubu lode príde Minnie, sa na nej roztočí poriadna zábava v podobe veselej muziky, hranej na najrôznejších veciach čo prídu pod ruku... (T2)

Recenze (47)

RHK 

všechny recenze uživatele

Ještě černobílá Disneyovka a první s postavou Mickeyho Mouse a tím pádem začátek celé slavné série. Samotný animák je plný nápadů a řeší neposedného Mickeyho hvízdajícího a muzicírujícího během plavby po řece namísto práce na lodi. Na dnešní dobu je to archiválie, ale kdysi to musela být pecka. Celé video: http://www.youtube.com/watch?v=0TPbpvP-okM ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Prvé zoznámenie z myšiakom Mickeym je plné rôznorodých zvieratiek, ktoré sú efektne využité ako hudobné nástroje, prvým zvukovým záznamom v podobe pískania a hudby, ktorá je v dokonalom súlade z pohybom postáv, čo sa stalo určitým Disneyho trademarkom, čo robí z tohoto príbehu hudobnú zábavku, byť na dnešné pomery celkom brutálnu. To že to nemá žiadny dej, je vlastne len na škodu. ()

Reklama

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Na první zvukový animák velmi neinvenční dílo, ale rozumím tomu - myslím, že opojení novou technologií v tu chvíli převažovalo. Jenom si říkám, že tehdejší dětské publikum muselo mít silnější žaludek než dnešní špunti. Hra na prasečí vemeno, nastříkání kravského mléka přímo od zdroje Mickeymu do obličeje a nadzvedávání sukně Minie... Co já vím...:) ()

Ywec odpad!

všechny recenze uživatele

Děs běs. Snad se příznivci tohoto průkopnického snímku nebudou na mě hněvat v míře větší než nezbytně nutné (čili vůbec), ale já v oněch osmi nekonečných minutách trapné nudy nenašel bez sporadických výjimek žádný nápad, který bych si být Waltem Disneyem uskladnil s pýchou do vitrínky. Černobílý myšák je mi sympatický jen do začátku hudebních kreací s nebohými zviřátky. Pak roztáčí kolotoč hulvátské a pokleslé zábavy pro zoufalce. Děj mi přijde neskutečně brutální a smutný a nedej bůh, aby se tohle dostalo do ruky organizaci proti týrání zvířat:( ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Legendární scénou s nezapomenutelnou melodií při kormidlování parní lodi nabírá kariéra myšáka Mickeyho na obrátkách. První animovaný zvukový film hýří kromě toho skvělým nápadem - budiž každá němá tvář hudebním nástrojem. Samotný nápad sám o sobě může vypadat vtipně, ovšem dobový vliv raného surrealismu by dle mě některé dítě zvyklé na dnešní tvorbu nemuselo přežít bez následků - např. scéna s bachyní. Přesto si tento film zaslouží ode mě absolutní hodnocení, už kvůli tomu, že na svou dobu je snímek naprosto geniální a vlastně i v dnešní době si s ním určitá animovaná tvorba nezadá. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (8)

  • Film vznikl během výroby druhého Mickeyho snímku The Gallopin' Gaucho (1928). Ub Iwerks naanimoval experimentální záběr, ve kterém slavná myš kormidluje parník a píská si u toho. Disney chtěl vyzkoušet, jak bude na zkušební diváky působit iluze, že kreslená postavička vydává zvuk, do jehož rytmu se také pohybuje. Výsledek byl úžasný, a tak se Disneyho spolupracovníci okamžitě pustili do vymýšlení příběhu, do kterého by šel dnes již legendární záběr s kormidlem napasovat. (Landauer)
  • Film je přelomový díky použití zvuku. Již dávno před ním se u animáků používal doprovodný zvuk a hudba, ovšem pouze jako kulisa do pozadí. Zde však kreslené postavičky poprvé vytváří iluzi, že samy zvuk produkují, tančí do jeho rytmu a aktivně na zvuky reagují. (Landauer)

Související novinky

Mickey Mouse je volně k užití a je z něj vrah

Mickey Mouse je volně k užití a je z něj vrah

04.01.2024

Hned dvakrát se Disneymu v minulosti podařilo lobovat za změnu amerického autorského práva tak, aby firmě déle zůstalo výhradní právo používat ikonickou postavu Mickeyho Mouse, jak se objevila v roce… (více)

Reklama

Reklama