Reklama

Reklama

Sovětská bouře: 2. světová válka na východě

(seriál)
  • Česko Velká vlastenecká válka (více)

Epizody(8)

Osmidílný cyklus ruských dokumentaristů, věnovaný událostem let 1941 - 1945 na Východní frontě, využívá bohatství filmových archivů v kombinaci se sekvencemi realizovanými počítačovou grafikou. Autoři si dali za cíl rekonstruovat hlavní události srážky Třetí říše s obří zemí, která, jak se ukázalo později, nestála přeci jen na oněch "hliněných nohách". Chronologicky líčí průběh konfliktu, připomínají aktéry obou dvou stran i zbraně, které bojující armády používaly. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (110)

Georgex 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý ruský dokumentární seriál zabývající se 2. světovou válkou přináší shrnutí nejdůležitějších okamžiků na Východní frontě. Dokumentů na toto téma je nespočet, bohužel většinou je jejich kvalita ovlivněna komunistickou propagandou či zpochybňování zásluh "znepřátelenými" kapitalisty, proto jsem se na nově zpracovaný dokument z Ruska velice těšil a doufal jsem, že nám konečně ukážou dokument bez jejich slavné propagandy, bohužel i v tomto dokumentu nalezneme zatajování a zkreslování důležitých informací o Stalinově diktatuře. Dokument začíná dnem napadení Sovětského svaz a záměrně neukázal, co tomu předcházelo a jak se velký Stalin bratříčkoval s Hitlerem a rozdělil si s ním území Evropy. Dokument se vyhýbá i tématu Stalinových čistek armádních hodnostářů, vyvražďování nepřátel režimu a krutovlády v podrobených zemích, kde obyvatelé vítali nacisty jako osvoboditele. Dokument ukazuje Stalina jako rozumného strejdu, který dává neomylné rady, bohužel nezmíní žádné z jeho nesmyslných rozhodnutí, kterými zbytečně posílal své vojáky na smrt. Dokument také velmi opatrně rozebírá sovětské zajatce, kterých bylo v prvních měsících války ohromné množství a kterých se Stalin zřeknul a mnozí přecházeli na nepřátelskou stranu. Z tohoto hlediska seriál neobstál a pro někoho, kdo se v této tématice orientuje, je to podstatná vada na kráse. Na druhou stranu se jedná o dokument, který přináší revoluční zpracování s mnoha novými zajímavosti z tajných archivů. Pomocí 3D animací, hraných sekvencí a pohybů armád po mapě nabízí tento dokument jedinečný pohled do obou znepřátelených táborů a stavů jednotlivých armád. Velmi zajímavá jsou hlášení velitelských štábů a výroky generálů. Dalším plusem je seznámení s vojenskou technikou a účinností jednotlivých zbraní, které jsou pomocí počítačových animací věrně vyobrazeny. Dokument se také nezabývá válečnými zločiny a nesnaží se z vojáků Wehrmachtu udělat ty zlé, ale zaměřuje se pouze na vojenské operace. Seriál má 18 dílů rozdělených do dvou sérií a první sérii můžete na CSFD najít pod názvem "Velká vlastenecká válka". Celkově se jedná o nadprůměrný seriál, který bohužel zatajuje některé podstatné informace a nebýt tohoto nedostatku sáhnul bych po větším hodnocení. Moje hodnocení 75% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Obsáhlému sovětskému dokumentárnímu seriálu téhož jména jsem dal 4* pro komplexnost jeho zpracování a obrovské množství dokumentárního materiálu, který se v něm objevil, i když pochopitelně se nevyvaroval a ani nemohl vyvarovat schématismu a ideologickému pokřivení, které vyplývalo z doby a místa vzniku. Novodobý ruský seriál by se ale měl zjednodušování a filtraci informací vyvarovat. Nejde o to, že je to film prvoplánově propagandistický, spíš je v něm dokumentární pohled redukovaný na čistě technickou stránku, tzn. proti generálovi X, který disponoval 250 tanky toho a toho typu a tolika a tolika vojáky, stál generál Y, který disponoval tím a oním. Prakticky se tam neřeší vnitropolitický a mezinárodně politický rozměr války, který samozřejmě měl pro reálný průběh bojů obrovský význam. Stalin byl ve své zemi nejen velitelem armády, ale i nejvyšším veleknězem, vládcem průmyslu i všech rozhodovacích institucí a jeho postoje byly klíčové pro pochopení událostí na východní frontě, především v prvním roce války, kdy vedl obranné boje. Sovětská armáda čítala v době napadení 5 mil. vojáků a převyšovala často velmi výrazně svého protivníka téměř ve všech kategoriích. V prvních 7 měsících ztratily sovětské síly 3,9 mil. vojáků, tisíce tanků i letadel a tyto ztráty jim uštědřoval protivník, který ve skutečnosti měl být sovětským vojákům důvěrně známý a neměl ani mít na své straně moment překvapení, protože přesné datum napadení bylo sovětskému vedení známo nejméně ze 70 zdrojů včetně tak absurdních, jako byl německý velvyslanec v Moskvě. V prvních dvou dílech seriálu přitom zaznělo jméno Stalin ryze okrajově snad jen dvakrát a divák se nedoví, že sovětští velitelé měli striktně zakázáno ustupovat bez ohledu na situaci, že sovětský důstojnický sbor byl zdecimovaný rozsáhlými čistkami a jakákoliv aktivita ve smyslu samostatného rozhodování byla nežádoucí. Osm dílů seriálu je pochopitelně krátký čas pro nějaké detailní zpracování tématu, ale tak závažné informace by pochopitelně měly mít v dokumentu své místo. Celkový dojem: 70 %. ()

Reklama

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Precizně natočený několikadílný dokumentární seriál o velké vlastenecké válce, tedy o událostech, které se odehrávaly v Sovětském svazu za 2. světové války. Těch informací je tu skutečně příliš, možná je to kolikrát až na škodu, protože tohle vše stejně divák nepobere. Každopádně popisy válečné techniky, zbraní, bunkrů, opevnění, postupů armád jsou zajímavé. Jsou tu archivní záběry, ale bohužel i nově natočené rekonstrukce bitev s amatérskými herci. To by ještě jakžtakž šlo vydržet, a i to, že Němci tu v obličeji vůbec nevypadají jako Němci, ale prostě jsou to Rusové v německých uniformách. Co mi ale kazí dojem celého cyklu, tak to je ta 3D technologie, kvůli které si připadám jako v nějaké zastaralé počítačové hře. [1786 hodnocení, 105. komentář, 84%, 852. nejoblíbenější seriál] ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Je to poměrně zdařilý dokument o Velké vlastenecké válce. Veškeré akce ilustrované přehlednými mapami fronty, takže při elementární znalosti zeměpisu (a azbuky) se lze dobře orientovat. Trošičku mne rozčilovaly některé zbytečné až přiblblé animace, ale to se nedá nic dělat. Snaha o nezaujatost ve prospěch Rusů je evidentní a na devadesát procent to i funguje. Dobrý dokument ilustrující nejen manévry armád, ale i hrůzy války jako celku. 80% ()

alonsanfan 

všechny recenze uživatele

Překvapivě střízlivý ruský dokumentární seriál o Velké vlastenecké válce nepřináší sice žádné převratné novinky, ale o problematice informuje věcně, zajímavě, přehledně a téměř bez zbytečného patosu. Historické záběry i fotografie jsou prokládány stručnými medailonky hlavních aktérů, čísly statistiky, představením důležitých zbraní a počítačovými animacemi. ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama