Reklama

Reklama

Peklo na talíři

(pořad)

Šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk pranýřuje úroveň české gastronomie a stolování. Přidává i pár praktických rad, čemu se vyhnout, na co si dát v restauracích pozor a čas od času rozbírá některé zajímavé potraviny. (oficiální text distributora)

Recenze (174)

TrebleClef 

všechny recenze uživatele

V dnešní době, kdy prodejci jsou schopní dát na pulty cokoliv, je dobré mít takové pořady. Tento dobře uvádí pravdy na pravou míru, a osvětluje skryté sdělení výrobků spotřebitelům. Škoda že je tak krátký, témata jsou tak jen nahozena, a moc už nerozvedena. Hodně mi vadí Vaněk sám o sobě. Jeho hulvátskyarogantní projev, trapné hlášky a rádobyvtipnost nemůžu vystát. S jeho příjmem je asi lehké kritizovat spotřebitele, kteří živí rodinu a nemají vysoké příjmy...V porovnání s D-testem je to jako trabant a mercedes. Ale díky za něj. ()

nevermore 

všechny recenze uživatele

Roman se snaží udělat si podobné renomé jako Z. Pohlreich, ale s dechem mu nestíhá. Hláškuje, seč síly stačí, kritizuje co se dá, ale pořád to jaksi není ono. Začalo to hezky upozorňováním na šmejdy v supermarketech, tyto díly hodnotím jako přínosné. Horší to už je, když se např. v jednom díle pustí do instantní, pak mleté a nakonec i většiny zrnkových káv, abychom se v závěru dozvěděli, že máme kupovat kávu z pražírny. To už se mi zdá přestřelené a trefně to glosoval jeden komentující na streamu, který zdařile vyjádřil mé pocity: "No chlapci, tenhle program začal dobře, ale zůstaňte na zemi a dělejte pořady pro normální lidi a ne fajnšmekry. Kávu si dneske mele zlomek obyvatelstva... To bych uměl taky, odsoudit sekt Bohemku a doporučit Veuve Cliquot Ponsardin..." Zkrátka nápad dobrý, a rozhodně přínosný než hodný zatracení, ale už mě to zkrátka někdy se*e.. :/ ()

Reklama

AriAries 

všechny recenze uživatele

Cena studentů na festivalu Life Sciences Film Festival mluví za vše. Pořad má sice místy nějaké mouchy a ve druhé "sezóně" už se mi místy zdálo, že dochází inspirace či se opakují hlášky. I tak ale dávám pět hvězdiček. Ty v tomto případě nevyjadřují scénář, nebo herecké výkony na Oscara, ale právě nadšení pro věc a filmařsky nevyčíslitelný přínos lifestylových pořadů jako je tento. Navíc se pan Vaněk, ač "neherec", už poměrně slušně adaptoval na kameru. Pořad bývá trochu nekonzistentní a slabší díly (např. o správné přípravě Risotto, který byl de facto jen o chybném pojmenování pokrmu, který Risottem není) střídají ty jak by řekl pan Vaněk "legendární" o šunkové pizze, šmakuládách nebo šmejdech. ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Povedené testy těch nejlevnějších potravin, na které lze bohužel v každém českém supermarketu narazit v hojné míře. Spotřebiteli každý z těchto krátkých dílů dává možnost dovědět se něco zajímavého o potravinách, rady jak si vybírat něco, co nám zdravotně neublíží a čím nás obchodní řetězce neokrádají, ale také svým způsobem dokáží kultivovat nákupní chování, když poradí, jak si vybrat dobré výrobky (ne vždy je dražší zároveň i lepší). Co vidím jako nedostatek pořadu (přestože chápu jeho zacílení), je jeho zaměření pouze na tu nejhorší výrobkovou spodinu, na to nejlevnější, co lze dostat. Kdyby byl obšírnější a třeba trochu delší, nebylo by to špatné. ()

MrGregor 

všechny recenze uživatele

Stručný, 5-6 a občas i více minutový, zajímavými a užitečnými informacemi nabitý program, kterým provází příjemně vystupující a věcný Roman Vaněk. Vůbec bych se nezlobil, kdyby jej přejala nějaká televize a tyto ukázky "co si všechno lidé nechají líbit" vypustila do seriálového, pardon..., televizního světa... Zatím tento pořad docela vychvaluji, proč tedy jen 4*? Jednoduše proto, že i když se mi naprostá většina dílů líbí, najdou se i takové, se kterými nesouhlasím. Například v díle Číšník versus host: Kdy pan Vaněk a jeho kolega označili za "správnou" verzi číšníka, číšníka přespříliš vlezlého a pro mě poměrně nepříjemného. Dále pak např. díl Ledové čaje, kdy pomlouvali ledové čaje, za jejich obsah čaje - "pouhých" 0,2% - a porovnávali to s klasickým domácím louhovaným čajem. Což mi přijde trochu zvláštní, schválně si zkuste uvědomit, kolik skutečného čaje v tom vylouhovaném hrnku máte. A pokud si to představit nedokážete, uvařte si čaj a nechte odpařit vodu, řekl bych, že víc než 0,2% z původní hmotnosti tam stejně nenajdete. Jako jediný tristní výrobek bych tedy viděl čaj, který se v díle "pyšnil" 0,01% obsahu čaje. Takže shrnutí: Bohužel jsem musel zvolit 4*, protože 4,5* nejde. Ale i tak se jedná o skvělý pořad, který byste rozhodně neměli přehlédnout - Stránka pořadu (pouze pro lenochy :); Zajímavé díly: Angličtina pro gurmány, Vaječná epopej, Úroveň stolování nebo třeba jak má vypadat pravé Espresso. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (5)

  • Mezi nejsledovanější epizody prvních dvou řad patří díly o křehčeném mase, olivovém oleji či předraženém nádobí. Tyto epizody měli v roce 2013 na dva miliony shlédnutí. (gogos)
  • Natáčení pořadu probíhalo v Pražském kulinářském institutu na Suchdole. (janekrubes)
  • Pořad získal cenu studentské poroty na Life Sciences Film Festivalu 2012. (gogos)

Reklama

Reklama