Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Trochu strašidelná komedie o staré dámě, věrném sluhovi a chamtivých příbuzných... Vtipnou situační veselohru Tetička podle úspěšné divadelní hry Jaroslava Tumlíře "Strašidelná tetička" natočil v roce 1941 režisér Martin Frič. Trochu strašidelný, trochu satirický příběh se odehrává ve starobylém zámku, kam se po zprávě o náhlé smrti tety Berty sjíždí chamtivé příbuzenstvo. Netuší, že tetička se těší výbornému zdraví a chtěla si jen vyzkoušet, co k ní její rodina cítí. Do hlavní role osamělé stárnoucí ženy, která čeká na návrat jediné životní lásky, obsadil Martin Frič Růženu Naskovou, na jejímž vyzrálém hereckém umění stojí celá veselohra. Velkou a pro něho nezvyklou příležitost zde dostal také Ferenc Futurista – přízračný majordomus se stal vlastně jeho první a také poslední velkou charakterní rolí. Ve filmu dále uvidíte Františka Smolíka jako dávného tetina ctitele ze staré školy, Theodora Pištěka, kterému zase pro změnu nikdy nedošlo, že jej tetička Berta celý život milovala, Jaroslava Marvana a Růženu Šlemrovou jako manželský pár, soupeřící o tetiččino dědictví s druhým maloměšťáckým párem, který s vervou ztělesnili Zdeňka Baldová a Miloš Nedbal. Nechybí zde ani dvojice zamilovaných, kteří pochopitelně pocházejí z obou znesvářených rodin (Lída Chválová a Jiří Dohnal). Milovníci filmových písniček si jistě rádi znovu poslechnou krásnou sentimentální píseň "Bláhové mládí" od Romana Blahníka a K. M. Walló v podání Františka Smolíka. (Česká televize)

(více)

Recenze (82)

Radko 

všechny recenze uživatele

Parádna zbierka chamtivých príbuzných, lačniacich po majetku a prachoch. Všeobecne je možné povedať, že ak je pravdepodobné dedičstvo zdrojom príjmov, nastávajú odrazu krvavé zvady v rodinách, nepriateľstvá do smrti a ignorovanie komunikácie. Kto v svojej rodine nezažil odtienky nepriateľstva a nestretávania sa, spočívajúce v majetkových nezhodách ohľadom dedenia, má šťastie. Avšak ten i onen si môžu vychutnať v podarenej Fričovej komédii neúprosnú honbu za majetkom, uprostred ktorej vzklíči láska. Podarený film s pochybnou pointou, ústiacou do založenia akéhosi masového detského výchovného tábora na mieste starodávnej stavby. Akoby sa práve v záverečných minútach filmu prejavili tak trochu také masové, či lebensbornovské ambície masovej výchovy pod jednou lajnou, dané rokom vzniku filmu. ()

MovieFive 

všechny recenze uživatele

Začátkem jsem si nebyla moc jistá, ale postupně se z Tetičky vyvinula vcelku originální komedie se slušným potenciálem, který se mi zdá, že zůstal nevyužitý. Frič tentorkát zabrousil do sice příjemného námětu, nicméně z celého filmu a z konce především je patrná hořkost a sentimentalita. Všichni herci odvedli výborný výkon, mě se nejvíce líbil Ferenc Futurista. Jak už jsem psala, velice pěkná komedie, která je ale založena spíše na smutném podkladu a i s tím slovem komedie bych byla opatrnější-nejedná se o typickou Fričovskou komedii s Burianem nebo Haasem, a tak myslím, že hořká komedie by Tetičku vystihla nejlíp. ()

Reklama

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Naivní komedie, ovšem s výbornými hereckými výkony a zvláštním kouzlem tajemnosti, které mě vždycky dostane a jakmile na něj v televizi narazím, musím si k ní prostě sednout a odkoukat jí znova do samého konce. V podstatě se jedná o úžasný film pro celou rodinu, který si bez problémů najde svého diváka i po více jak 70ti letech, což je pro mě něco, co mě vždycky fascinuje. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Jako malé dítko jsem si moc přála mít tetičku, ke které bych jezdila na návštěvy a pojídala u ní sušenky s čajem. Růžena Nasková v roli Berty je přesně ten prototyp hodných tetiček, které je radost mít kolem sebe. Ale přesto je sama. Ve své samotě touží alespoň po své rodině ... Ale ouha, přízeň se nechová vždy příznivě, někdy spíše žíznivě ... Jan Kaplan dokázal vybrat dobrá témata a Mac Frič je zase dokazal vykouzlit na plátno jedna radost. Tentokrát není veselá samotná zápletka, spíše její rozuzlení. Duchařská seance je krásnou přehlídkou charakterů, je to docela milé sledovat, čím se strašilo před 78 lety. Ale přesah má tohle dílko do dnešních dní, chamtivé příbuzenstvo existuje pořád. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Neprávem přehlížený film. Zajímavý hned v několika směrech. Růžena Nasková se trochu nesměle, ale s grácií pravé dámy, pokusila zahrát si v komedii a podle mě s daleko příjemnějším výsledkem než ve filmech Příklady táhnou a Konečně sami. Ale to není všechno - teprve když sledujete Tetičku, uvědomíte si, co měla česká komedie ve Ferenci Futuristovi a hanebně málo toho využívala. On měl ve většině filmů jen jediný komický výstup jako nějaký ten zahradník, školník, opilec atd. Ale tady hraje (skvěle) hlavní mužskou roli tetiny pravé ruky. Inteligentního, mazaného, autoritu vzbuzujícího majordoma Hynka. To on dostane ten mazaný nápad - teta předstírá, že zemřela, aby se na reakci "pozůstalých" přesvědčila, jak je to s jejich city. A není to věru žádná sláva, když máte v příbuzenstvu samé mamonuchtivé figurky, hrané Baldovou, Nedbalem, Marvanem, Šlemrovou... Ti poslední dva jmenovaní mají vztah ke své příbuzné už v příjmení, jmenují se Dusbabovi. :-) Růžena Šlemrová tentokrát opustila své oblíbené ráčkování a vsadila na jinou vadu řeči, pěknou koloraturní figurku nedbalé posluhovačky hraje Darja Hajská a ani mi nevadí vedlejší zápletka s Františkem Smolíkem, vemlouvavě pějícím sentimentální šlágr Bláhové mládí. Vidíte. Tak pěkný film to je. 100% ()

Galerie (36)

Zajímavosti (3)

  • Filmovanie prebiehalo v obci Pruhonice. (dyfur)

Reklama

Reklama