Reklama

Reklama

Učitelé z hvězd

Dokumentární / Mysteriózní / Podobenství
Česko, 2012, 80 (59) min

Obsahy(1)

Vědecká pozorování i mnohé osobní zkušenosti nasvědčují tomu, že žijeme v mnoharozměrné realitě, kde se vzájemně prolíná a ovlivňuje bezpočet světů, vesmírů s vyšším počtem dimenzí. Film byl natáčen v Peru, kde je řada zvláštních energetických zón a kde stovky lidí velmi často pozorují podivuhodné světelné objekty, které označujeme jako UFO. A nejde jen o pozorování objektů, ale i zvláštních humanoidních bytostí. Svědectví o tom ve filmu podávají nejen vesničané, ale i vojenští piloti, starostové měst a vládní expert na jev UFO. Peruánští šamani spolupracují s bytostmi z jiných světů, dimenzí odedávna - pomáhají jim léčit lidi a učí je. Ve filmu je i vysvětlení obrazců na planině Nazca a zmínka o zvláštních schopnostech zvířat jako je například teleportace termití královny. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tvl, teleportace termitů! A to není jediný wtf "fakt", co tu během filmu zazní, zazní jich tu mnoho. To by taky asi nebyl Politikovič, kdyby tomu tak nebylo. Celý film je vlastně konspirací - neustále se tu odkazuje na vědecké experimenty a zkušenosti, které jsou veřejnosti ukryté a zamknuté někde pod zámkem, protože se o tom podle vlády nesmí mluvit. Takže konspirační teorie jak vyšitá. Žánry Mysteriózní/Podobenství tu jsou úplně zbytečně, ani jeden u tohohle filmu neplatí, pro některé to je dokument, já to beru jako pseudo-dokumentární sci-fi, ale i kdybych to tak měl hodnotit, i tak by to filmu nepomohlo - opět to celé vypadá amatérsky a celých 59 minut se mluví o jednom a tom samém, navíc neskutečně otravným jednohlasým dabingem, který odvážlivcům, co dokoukají film do konce, způsobí řádný bolehlav. Taky je to celé natočené psychedelicky a halucinogenně, jako by celý štáb byl permanentně sjetý. Asi i byl, ale pššt, to nám narušuje teorie. Právě kvůli tomu to celé působí nedůvěryhodně a nakonec z toho mám pocit, že si tu jenom několik lidí kolektivně zafetovalo a popsali z toho svoje zážitky. Navíc jsou tam nelogičnosti - když můžeme s mimozemšťany komunikovat pouze telepaticky, proč tu přistávají a šamani se s nimi setkávají? A když je v Peru tak častý - prýkaždodenní - výskyt UFO, proč to Politikovič nenatočil, když tam lítají tak často? Nejlepší na tom filmu bylo ale to, když nějaký šaman tvrdil, jak se největší filozofové světa na nějakém poli v Peru a hovořili s mimozemšťany - jojo, Platón sem jezdil, Sokratés taky, Kant taky, prostě všichni filozofové. Celé to je na smích a hodnotit to fakt můžu snad jen jako sci-fi. Ale hlavně, lidé, tedy duše, nezapomeňte, všichni jsme jedna energie! Jo, btw. proč tu na ČSFD nejsou přidané profily těch šamanů? Tahle databáze potřebuje 10 šamanů jako sůl, stejně jako nějaké Ekvádorce, co žijou ze vzduchu a účinkovali jen v jednom dokumentu... 2* ()

ic odpad!

všechny recenze uživatele

Takovou párty bych si dal na silvestra, ale nechtěl bych aby mě při tom někdo natáčel. ()

papaguy 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma. Pokud v Peru opravdu dochází k tak četným pozorování UFO, je to pecka. Žel, autoři míchají pojmy a dojmy. Jedna věc je fenomén UFO - tj. něco, co je pozorováno a různými způsoby dokumentováno a řada lidí se pokouší to zkoumat a vyhodnocovat vědeckými metodami. A potom drogové tripy peruánských šamanů za světelnými bytostmi. Ale tohle míchání hrušek a jablek je pravděpodobně otisk mr. Chobota. Autorům bych doporučil rozdělit film do dvou dokumentů a nepatlat dohromady šamany a UFO. A tvrdit bez jediného důkazu, že se ty novodobé vzory sestavené z kamenů sami obnovují, je poněkud zvláštní. Z mého pohledu dokument bohužel selhává v samotných základech žánru. ()

sarfian 

všechny recenze uživatele

Verím v mimozemský život a nepotrebujem k tomu ani výpovede sfetovaných indiánov, ani rendžavého mudrlanta spolu s jeho pritepleným rozprávačom, ktorý vás tak akurát uspáva miesto toho aby udržal vašu pozornosť. fakt mizerný dokument s minimom zaujímavého obsahu. VIDENÉ 1x ()

subic 

všechny recenze uživatele

Autor je zřejmě příznivec knih Ivo Wiesnera. Obsahově docela zajímavé, ale forma zpracování je celkem nuda, ten čtený monotonní komentář jednoho uspí. Kdo četl např. už starší knihu Dvanáctá planeta od Sitchina, tak ví, o čem je tu řeč. Na to, že to je pořad z dílny ČT, tak nevím, proč ho ČT dává jen v té zkrácené verzi. ()

jemine odpad!

všechny recenze uživatele

Viliam Poltikovič, na českém filmovém nebi značně svérázná figurka, již před lety objevil svůj rybníček, v jehož kalných vodách pluje bez obav o vlastní budoucnost. Esoterika a "duchovno" jsou oblasti, v nichž se vždy najde dostatek důvěřivých lidiček, pro něž je možné točit. Možná proto vznikl i film Učitelé z hvězd. Ve spolku s Petrem Chobotem stvořil Viliam Poltikovič dílo, které v žádném případě nemá právo na zařazení do kategorie "dokumentární"; možná by bylo vhodné film označit za spekulativní mystifikaci, ale i to by mu přiznávalo určité kvality, které však bohužel nemá... Film se veze na módní vlně záhadologie, s níž před lety slavil úspěchy Erich von Däniken, která ve změněné formě trvá dodnes, valí se světem jako tsunami a zanechává za sebou mentálně poznamenané a zmrzačené lidi, ochotné padnout v boji za zjevenou pravdu. A pravda Učitelů z hvězd je opravdu jen zjevená a propagandisticky předložená, nikoli však dokazatelná. UFO, energetické zóny, obrazce a kresby, šamani, to všechno dohromady tvoří výsledek, který se velice podobá tomu, co vzniklo, když pejsek s kočičkou vařili dort. ()

Reklama

Reklama