Reklama

Reklama

Mauthausen - tajné popravy Čechů

(TV film)

Obsahy(1)

Před sedmdesáti lety vyvrcholila německá odveta za atentát na Reinhardta Heydricha. V koncentračním táboře Mauthausen bylo popraveno 254 spolupracovníků a blízkých příbuzných parašutistů. Jejich okamžitým zavražděním po příjezdu do tábora se v podstatě završily ztráty, které šly na vrub atentátu. Teprve v posledních letech potomci popravených přijíždějí do Mauthausenu, aby uctili osudy svých blízkých. Koncentrační tábor se i během dalších válečných let stal místem věznění a často i místem smrti pro mnoho dalších Čechů a Moravanů. Život zde byl doprovázen otřesnou prací v proslulém lomu i krutými podmínkami existence v samotném lágru. Dalo se vůbec v takových poměrech přežít? A jaké byly vztahy mezi samotnými vězni? A jak dlouho člověku trvalo, než si zvyknul na všudypřítomnou smrt? A co se v táboře dělo po příchodu amerických vojáků? Na to v televizním dokumentu vzpomínají i poslední pamětníci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

tomuto dokumentu by se z hlediska technického pár věcí vytknout asi dalo, ale samotné téma je natolik silné že by dokázalo přebít takřka jakýkoli nedostatek ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Dokument o jednom z nejstrašnějších nacistických koncentračních táborů. Případným zájemcům o bohatou memoárovou literaturu týkající se právě Mauthausenu lze doporučit například tyto tituly: Pierre Daix - Poslední pevnost (Mír - Družstevní práce, 1951), Jean Laffitte - Žijí, kdo bojují (Svoboda, 1949), Milan Jariš - Oni přijdou (1948, Československý spisovatel 1963). ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Šialené, čo sa dialo. Dobré, že ešte stihli natočiť hovorené spomienky ľudí, čo to zažili, aj keď je to len krátky popis dlhých hrôz. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Děsivá svědectví českých vlastenců, kteří přežili nacistický vyhlazovací koncentrační tábor Mauthausen. Svědectví potomků a příbuzných, kteří byli v Mauthausenu popraveni nebo umučeni. A dnes chtějí někteří politici rušit Benešovy dekrety ... ()

Lottr 

všechny recenze uživatele

Povedený dokument vyprávějící o fašistických popravách čechů. Některé praktiky o kterých jsem v dokumentu slyšel mi byly do dnes cizí a zde jsou vyprávěny účastníky bez cenzury, s naprostou autentičností a slzami v očích. Velmi působivé a zamyšleníhodné. ()

krabatt76 

všechny recenze uživatele

Dávám pět hvězdiček,ale dal bych i víc za tento velmi dobrý dokument.....Ostaně , pět a více hvězdiček si zaslouží snad každý dokument,kniha či novinový článek od J.Čvančary ! ! ! ()

offlineman 

všechny recenze uživatele

Kolik lidí muselo takhle potupně umřít, aby se ten dědek, který předtím zradil a okradl republiku, mohl za La Manchem tetelit blahem a vykazovat pochybnou činnost tím, že sem posílal na padácích mladé naivní kluky, kteří věřili tomu, že to dělají pro vlast a tím přivedli do neštěstí tolik rodin!!!! ()

Tempest 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý, ale zároveň velmi děsivý dokument o Mauthausenu, místu, kde se během války denně zabíjelo. S tímto místem je spojen osud celé řady Čechů a Moravanů.Musím obdivovat ty, kteří se zapojily do odbojové činnosti s vědomím, co je čeká (a častokrát i jejich rodiny), jestliže se dostanou do rukou gestapa. Vzpomínky pamětníků jsou neocenitelné a velmi působivé. ()

frantad odpad!

všechny recenze uživatele

Opĕt, "historici" tvrdící, že v tomto KT došlo k nĕjakému zplynování vĕzňů, když tam nikdy žádná plynová komora nebyla (když teda nepočítám desinsekční místnost, ale tam se dávalo jen oblečení). ()

Reklama

Reklama