Reklama

Reklama

Film o Ondreji Jajcajovi, vykradači hrobů

(studentský film)
  • USA Skullman, The (festivalový název)
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2012, 40 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Ondrej Jajcaj sbírá lidské zuby od čtrnácti let. Ve své sbírce má i zuby skladatelů Strausse, či Brahmse - jeho soukromá sbírka zubních protetik je údajně největší na světě. Nejčastěji se ovšem vydává do hrobů v okolí Sudet. Říká, že lidé by neměli sbírat obrazy slavných malířů, ale jejich hlavy, aby pak mohli své milé říct - "pozri, to sú obrazi z této hlavy". A přesto je to krásný člověk. Jako každý z vás... (MFDF Ji.hlava)

(více)

Recenze (5)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Ondrej Jajcaj je opravdu svéráz, což může být pro filmaře lákavé, ale může se z toho stát i past. Robin Kvapil to zvládl více než dobře a předvádí tu barevný portrét člověka, který se nenechal spoutat běžnými konvencemi. A udržel moji pozornost po celých 40 minut. Sice jsem nepochopil ten úplně poslední potitulkový záběr, ale na tom nesejde. Film je rozhodně invenčnější než jeho popisný název. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Slušný úlet. Prečo nie, takýto výstredníci boli vždy vďačným objektom dokumentaristov aj reportáží. Osobne mi jeho záľuba príde dokonale strelená, niečím dokonca odporná, ale proti gustu žiaden dišputát. Okrem toho, ten pán nie je džentlmen ale prasa, keď verejne v dokumente spomenie meno a priezvisko svojej milenky, jej vierovyznanie a uvedie, "že s ňou obcoval na židovskom cintoríne". Poznámka: Nie je to prvý raz, čo som hrdinu filmu videl alebo o ňom počul. Prvý raz som ho zaregistroval ako zamaskovaného z nejakého šestákového plesu v tv reportáži niekoľko rokov nazad. Chválil sa tam nálezmi na Ondrejskom cintoríne v Bratislave aj inde. Neskôr som stretol bezdomoca (viac v diskusii k filmu), ktorý pre neho kopal. Ukázal mi aj Jajcajovu knihu, vydanú v Česku (na Slovensku mu to údajne odmietli vydať) v čiernom obale s farebnými fotografiami hrobov, pootváraných rakví, lebečných chrupov. Pripadala mi podobne zvláštna ako jeho dokumentárne vyznanie sa z naozaj netradičnej zberateľskej činnosti. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Netradiční silné téma. Autor se nám ukáže nahý - má to co ženy chtějí - široká ramena, úzké boky a výraznou bradu. A je umělec. Já ženám na otázku Čím se živíš odpovídám, že chovám slepice. ()

HenryS. 

všechny recenze uživatele

Po mnoha letech kašírovaného vyšminkovaného pábitelství (např poslední Menzlové) něco autenticky hrabalovského! ()

antragus 

všechny recenze uživatele

Super. Ten pán je sice magor, ale evidentně ne úplně blbej magor. Přesně jak to tu vystihl Henry S. Autenticita hrabalovských pábitelů, jak si je představuji já... Teda aspoň některé... :-) ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama