Reklama

Reklama

Český žurnál - Série 2 (2014) (série)


Dělníci bulváru (S02E01)

(epizoda)
  • angličtina Tabloid Workers (festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Dokumentární film Víta Klusáka Dělníci bulváru proniká do světa českých celebrit a novinářů. Při práci sleduje především žurnalisty, kteří tyto celebrity vyrábějí i nesnášejí současně. Výsledkem je filmová reflexe, která záměrně není plakátovým odsudkem mediálního světa pomluv, intrik, nevěr a nemocí slavných, ale pozorovatelskou sondou tragikomického fenoménu, který jako jeden z posledních veřejně sdílených zájmů propojuje českou společnost napříč. „Píšu jen to, co moje čtenáře zajímá. A lidi chtěj jen to, co je zabalený mezi kozy a fotbal. Jsem dělník bulváru a jsem jeden z nejlepších," říká Pavel Novotný, šéfredaktor druhého nejčtenějšího bulvárního serveru v Čechách a jeden z protagonistů Klusákova dokumentu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (301)

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že mi kdysi charakteristický styl Klusáka a Remundy přišel novátorský a provokativní v tom správném slova smyslu. Jak stárnu, tak mě ale jejich výstupy baví míň a míň - hlavně proto, že jsou povrchnější a bulvárnější (a nezáleží přitom na faktu, jestli točí o bulváru jako v tomto případě, nebo ne). Jejich snaha je vlastně vytvořit narativ, tzn. převést cokoli na příběh, ať už je to žádoucí nebo ne (v případě Dělníků tenhle narativ vlastně završuje výstup Štiplové, které začne po nějaké době kamera a s ní související pozornost pozorovatele vadit a následně odkrytí neupřímnosti manželky Novotného, kterou "přece bulvár nezajímá", ačkoli ho po nocích sleduje). Skutečnou hloubku ponoru nebo třeba jen novou informaci, ale dokument nenabízí - divák si jen potvrdí svůj dojem, že lidi z bulváru jsou paraziti a ku*vy (v případě Pavla Novotného dokonce nepříjemně inteligentní ku*vy), ale to je tak všechno. A mezitím jako výplň nemotivovaná dramatická hudba v pozadí stejně nemotivovaných záběrů na suši a vibrátory. ()

Sonnery 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Slipy zůstaly čistý i po shlédnutí, ale nehledě na moje koulonosičky jsem spokojený. Vlastně jediný, co mě trochu sere, jsou komentáře degenerovaných všeználkovských uživatelů typu choze: "nic nového jsem se nedozvěděl". Fakt? No tak to byste si měli vytáhnout hlavu z prdele (dobrá rada nad zlato)! Samozřejmě, že dokument ukazuje (spíš dokazuje) známé šuškandy, že to funguje tak a tak - ale vy jste u toho někdy byli? Takhle máte detailně dokreslené prostředí, o kterém se kromě šuškání ví absolutní hovno. Nehledě na to, že rozkrytá psychologie a motivace všech postav (třeba dementní redaktorka Olga, Kristelová) jsou opravdovým přínosem a vlastně hlavním smyslem dokumentu - tohle, že není nic nového? Ta detailní konkretizace? Ty očividné příklady? Novotného otcovsky zanedbávaná dcera? Takže holky a kucí, co tolik kopírujete paní Spáčilovou, hoďte se do klidu a přestaňte pozérsky srát na hlavu těm, co na rozdíl od Vás dělají dobrou práci ;) ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak nebolo to úplne autentické, boli tam naschvál hrané scény, čo priznal Novotný a dali sa aj tušiť, no i tak je to riadne silné. To, čo môžete mnohí tušiť, to tu Novotný dal naplno a kľudne priznal, že nemá žiadne sociálne cítenie alebo skôr, že ho nezaujíma, je pravicový volič, je židovský syn a veci robí pre peniaze a moc, ktorú z toho má a pritom podľa neho tvorí ešte slobodnejšie, čo je teoreticky pravda pri tých ostatných mediálnych domoch, dokonca aj pri tých falošných a neúprimných ostatných bulvárnych novinároch narozdiel od neho tu. Práve úprimnosť v tej skazenosti je niekedy zaujímavá, no bolo to šialené. Dokonca aj tá Bartošová sa pár dní potom zabila, takže veľa informácií v tom je, ktoré sú stále smutne pravdivé. Bulvár je možno v 99% prípadoch podľa mňa zbytočný a je zlom, takže ako výpoveď o tej novinárskej stoke som čakal viac než nejaké očakávané, kde to zachraňuje úprimnosť podivnej osobnosti, tak trocha skazenej, Novotného. Dokumentarista sa mohol do témy viac položiť a neopisovať len príbehy prakticky dvoch osôb. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Agresivní manipulátor Vít Klusák versus beránek v kůži vlčí Pavel Novotný .. takhle nějak naopak mi tenhle dokument o zlém bulváru vyzněl. Hlavní hvězdou se stává amorální hyena Novotný, který zároveň dokazuje, že to má v hlavě víc v pořádku, než těch milion sedm set tisíc lačnících po bulváru denně. Těšil jsem se, že stejně jako Šmejdi tak i tady se kopne do nějakého vosího hnízda, ale nestalo se .. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Fascinující. Už několik dnů jsem nemohl natěšením dospat, abych konečně mohl v telce zhlédnout dokument, k němuž se ještě před jeho televizní premiérou už stihl vyjádřit snad každý. Dělníci bulváru jsou pro mě v první řadě potvrzením toho, co jsem věděl už loni 1. března, když Honza Barta na doméně po Čermákovi spustil Extra.cz a netajil se svými vysokými ambicemi - že tenhle projekt více než rozbouří české stojaté vody. To se stalo a Pavel Novotný, mj. bývalý šéfredaktor Spy, potvrdil svoji pozici krále českého bulváru. Skoro jistě tím týpkem můžete opovrhovat a jeho práci se vysmívat, ale to jediné podstatné na celé věci je, že zítra zůstane vše při starém. Lidi budou dál vyžadovat svou pravidelnou dávku emocí a udržovat v chodu celý ten olbřímí byznys, který je na tom postavený. Klusák do něj nechává decentně nahlédnout, a pro mě osobně je to dechberoucí podívaná, kterou jsem zhlédl vrcholně soustředěný, aby mi neuniklo jediné slovo. Za mě osobně 5 hvězd a vědomí, že tuhle záležitost budu v hlavě převalovat ještě dlouho. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (2)

  • Díky reakci svého okolí se rozhodla Kateřina Kristelová na sociální síti Facebook komentovat scénu s Pavlem Novotným. Zkráceně se vyjádřila v tom smyslu, že o kameře samozřejmě dobře věděla, k odvysílání svých záběrů dala svolení a že šlo jenom o hru, která jí živí, ale není ji možné brát vážně. (Olík)

Reklama

Reklama