Reklama

Reklama

Plechový panáček

  • USA Tin Toy
Animovaný / Krátkometrážní / Komedie
USA, 1988, 5 min

VOD (1)

Malé děti jen stěží působí jako nestvůry, pokud však nejste hračka. Jakmile se ale Tinny vymaní ze spárů žvatlajícího mimina, uvědomí si, že by si s ním přece jen rád hrál. Chvíli mu trvá, než zjistí, že jeho malý trýznitel zaměřuje svou pozornost na věci, které mohou připadat zajímavé jenom dětem. Chcete znát tajemství? Zvědavé mumlající děti jsou příčinou toho, že se hračky “ztrácejí” pod nábytkem a za prádelníky. Ale plechový panáček Tinny není jako ostatní vystrašené hračky pod pohovkou. Dobře ví, že má za úkol děti rozesmát, nikoli rozplakat. (HBO Europe)

(více)

Recenze (119)

Jara_II 

všechny recenze uživatele

Pro mě první opravdový kraťas od Pixaru, kde si autoři dali záležet i na příběhu, v kterém nechyběly vtipné situace (vystrašené hračky pod gaučem) ani až hororové scény (pohled na dítě utíkající za panáčkem schovávajím se ve svém obalu skrz celofán toho obalu). První animace člověka (nebo spíše mimina) sice nedopadla moc dobře, ale při takovém příběhu se to tolerovat dá. ()

Vignette 

všechny recenze uživatele

Plechový panáček v prvním záběru vypadá naanimovaný úplně dokonale- skoro bych ani nehádala rok výroby- a pak se do dveří vplíží lidské "mládě"... chápu, že o moc líp to v té době asi ani nešlo, ale stejně jsem měla při pohledu na dítě pocit, že se ke mně plazí nějaká malá zrůdička ne nepodobná té z Braindead :-)... slabší 4* ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Pokud jsem tvrdil, že ve filmečku "Sen o klaunovi" se objevují motivy, které byly pro Pixar důležité, v případě snímku "Plechový panáček" to platí dvojnásob. Samozřejmě, že proto, že při prvním pohledu se nabízí srovnání s "Příběhem hraček". Samozřejmě, v hlavní roli vystupuje hračka, ale je to i v tom, jaký je zde na hračky pohled. John Lasseter k nim musí mít velmi speciální vztah a jsem si jistý, že je jeden z těch lidí, co na svoje hračky nezapomene. Asi budu také jeden z nich. Svého plyšového medvěda mám pořád v posteli a hračky nevyhazuji, to za mě musí udělat někdo jiný, a to i když jsou skutečně velmi rozbité. Líbí se mi pak, jak je na hračky nahlíženo i ve snímku "Plechový panáček". Dětskou optikou. Hračky jsou ty, co nám mají dělat radost, ale i ony mají strach. Stejně tak jsou smutné, když si s nimi nechceme hrát. Tohle všechno je součástí kraťasu "Plechový panáček", který navíc má i hororovou sekvenci, která skutečně může vyvolat mrazení, hlavně asi u dětí. Za hororovost může i skutečnost, jak je vyrenderované dítě. Není to nic moc, vypadá strašně uměle, jako panenka, což jen dokazuje, že lidská postava je přece jen na animování velmi komplikovaná. Na druhou stranu, tohle jsou pořád začátky 3D animace (chybí stíny, tvary jsou zjednodušené) a tak se musí ocenit, že se do tak komplikované postavy, jako je ta batolecí, tvůrci pustili. Co ovšem hraje prim, to je opět příběh. A hračky. Jediný pohled hraček, uhnutí očima, to ve vás vyvolá emoce, které se nemusí povést ani celovečernímu filmu, který se označuje za drama. Pro animaci další krok kupředu, stejně tak i pro animované snímky s příběhem. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Takto vypadali začiatky 3D animácie z dielne Pixaru, a dá sa povedať že slušnú úroveň dosiahli už v úplných začiatkoch, je tam moc cítiť vplyv hlavnej osobnosti Pixaru a to Johna Lassetera. Na malej ploche je ponúknutý príbeh z čias keď každý vníma prvé podnety v živote s pohľadu hravosti a spoznávania nového v spojení s hračkami a ich údelu. To bábo tam vypadá trošku strašidelne, ešte tak neohrabane ale také už boli začiatky, ostatné veci v tejto animácii sú graficky omnoho lepšie spravené. /90%/ __Krátkometrážna rozprávka "Tin Toy" sa dá pozrieť na DVD disku rozprávky Toy Story - Príbeh Hračiek alebo na DVD Pixar: Kolekce krátkých filmů. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Cesta k Toy Story byla dlážděna všelijakými nápady – tenhle s miminem coby hororovým monstrem, s vyděšenými hračkami a plechovým hrdinou, kterého nejdřív zrazuje jeho vlastní hlučná konstrukce a potom zase batolecí sklon nadchnout se pro krabici víc než pro obsah, ten se vážně vyvedl, i přes lehce rozbředlou pointu. K technické kvalitě animace – jak pravil tuším Dizzy Gillespie, když máš co zahrát, zahraješ to i na srolovaný koberec, aneb jedna dobře dotažená myšlenka je nad tisíc dokonalých renderovacích softwarů. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (8)

  • V záverečných titulkoch je pod "Also appearing" (tz. Tiež sa objavili) medzi hračkami spomenutý RenderMan. To je názov animačného programu, ktorý vytvoril a používa PIXAR. (Zdroj: ČSFD)
  • Na papierovej taške, ktorú na seba prevráti dieťa, môžeme vidieť doftedajší znak PIXARu. (Zdroj: ČSFD)

Reklama

Reklama