Reklama

Reklama

Knězovy děti

Trailer 1

Obsahy(1)

Svěží, satirická komedie přivede diváka na malý ostrov Dalmácie. Mladý kněz Fabian, jenž zde převzal po svém předchůdci farnost, je zděšen zdejšími statistikami. Úmrtnost je příliš vysoká, porodnost je příliš malá. S dobrým úmyslem a heslem „dokonce i papež je proti používání kondomů" se Fabian pokusí zlomit místní trend. Za pomoci pobožného trafikanta Petara a lékárníka Marina propichují prodávané kondomy a antikoncepční pilulky mění za vitaminy. Brzy se dostaví kýžené výsledky a těhotenský boom začíná. Cesta do pekla je však vždy dlážděna dobrými úmysly. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (190)

mau 

všechny recenze uživatele

Rámec vyprávění tvoří zpověď bývalého kněze, který mladšímu kolegovi vypráví svůj životní příběh. Ve svém nejnovějším snímku se Vinko Brešan vrací ke svému klasickému schématu: uzavřenému prostoru malého města, kde sleduje příběhy několika postav. Zápletka se točí kolem začínajícího kněze, který společně s trafikantem a lékárníkem naruší užívání spolehlivé antikoncepce. Neplánovaná těhotenství zvýší porodnost, počet svateb i turistiku, ale situace se vymkne z rukou a původní vtipně rozehraná komedie se postupně mění v drama a tragická rozuzlení seberou divákovi úsměv ze rtů definitivně. Věčně skvělý Krešimir Mikić představuje další ze svých znepokojivě ambivalentních postav. ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Z tohoto filmu mám poměrně rozporuplné pocity. Byl hodně nesourodý, překombinovaný. První polovina vtipná a originální, druhá rozvleklá, vážná. Jakoby dva filmy v jednom. Brala bych buď černou komedii od začátku nebo drama na podobné téma. Dohromady je to průměr. Navíc těch nacionalistických vtípků na úkor jiných národů tam na mě bylo až dost. Za pokryteckou katolickou církev a neobvyklé téma dávám 65%. ()

Reklama

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Balkánská kinematografie a všeobecně naturel lidí ze zemí bývalé Jugoslávie mi nesedí. Takže jsem ke Knězovým dětem přistupoval se značným despektem a obavou z devadesátiminutového utrpení, nakonec to během první třetiny místy velmi slušně pobavilo a některé gagy vyvolaly salvu smíchu. Bohužel s přibývajícím časem začíná přibývat absurdit a ubývat nápadů a film začíná uvadat do průměru, navíc mu nepomáhají ani ochotnické výkony nesympatických hereckých tváří a absence (zajímavých - nejen těch z roztaženýma nohama) ženských postav, dále stále se opakující neskutečně otravný hudební motiv a hnusná kulisovost. Trojku dávám nakonec za nápad natočit film o "šprcgumě", což jsem zatím neviděl a za solidně nekorektní kritiku církevních pošuků. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrným hodnocením na csfd kolem sebe Knězovi smradi můžou mávat jenom z toho důvodu, že chorvatština se nápadně podobá češtině a tedy akorát budí hlubokou flustraci nad tím, jak nikdo není schopný dát dohromady tady alespoň takovouto letní komedii. Jinak ale je hovno o co stát. Brešan není dobrý režisér, což nejvíce vynikne díky špatnému střihu a s tím souvisejícím nepodařeným timingem vtipů. Není schopen zvýraznit ve správný čas jednotlivé vedlejší postavy, tak si pomáhá tím, že všechny nosí během filmu stále stejné oblečení, což je poměrně směšné už jen z toho důvodu, že film se odehrává během více než roku. Právě tou časovou rozplizlostí je i odepřena malebnost a nostalgie určeného časoprostoru, což je jinak největší dominium letních komedií. Body nakonec film získává v okamžicích, kdy se tvůrcům utrhne brzda vkusu a korektnosti, nicméně zde se film vyčerpá téměř kompletně ve své první polovině. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nesmíme se dopouštět sexuální nemorálnosti, jak to někteří z nich učinili, a za jediný den padlo dvacet tři tisíce.. (1 Korintským 10: 8) Zas takový masakr to na malém dalmátském ostrově nebude, ale spousta jeho obyvatel neujde důsledkům svých i cizích hříchů. Co na tom, že některé bolí kolena od pokládání dlaždic dobrých úmyslů.. Patálie kolem podlého způsobu zvyšování natality provází lidovost, lehká dávka nekorektnosti a moralizování, opakující se hudební motiv a sílící pocit, že mě to vlastně nějak moc nebere. Kdyby před vámi stála matka Krešimira Mikiće s těhotenským břichem a měla v ruce lístek se seznamem potencionálních otců, koho byste tipovali z trojice Brody, Strathairn, Strach? ()

Galerie (31)

Zajímavosti (8)

  • V niektorých mestách ako Benkovac bol po tlaku cirkvi film odstránený z premietania v kinách. (Arsenal83)
  • Goran Bogdan, jenž ve snímku ztvárnil Jureho, je v Čechách též známý díky reklamě na poděbradku, v níž hraje chorvatského číšníka Šimiho. (korndaddy)
  • Film počas otváracieho víkendu videlo v Chorvátsku 33 759 divákov, čo bola v čase vydania najlepšia premiéra chorvátskeho filmu od získania nezávislosti krajiny v roku 1991. (Arsenal83)

Související novinky

48. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

48. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

06.07.2013

Devítidenní karlovarské filmové prázdniny skončily a poroty v čele s Agnieszkou Holland udělily ceny nejlepším ze soutěžních filmů. Křišťálový glóbus pro nejlepší film si odnesl režisér János Szász… (více)

Reklama

Reklama