Reklama

Reklama

Roland Klick: Srdce je hladový lovec

(festivalový název)
  • Německo Roland Klick: The Heart Is a Hungry Hunter

VOD (1)

Obsahy(1)

Celovečerní dokument rekapituluje tvůrčí dráhu režiséra, který v Německu platí za kultovního autora a unikátní tvůrčí úkaz. Vedle výpovědí jeho spolupracovníků dává prostor samotnému Klickovi, který s obdivuhodným nadhledem a inspirativní erudovaností vyjevuje své pojetí filmu jako umění i podívané. (Letní filmová škola)

Recenze (2)

rivah 

všechny recenze uživatele

Vášnivá výpověď filmového auteura, který se nejprve do prostředí, o němž natáčel, ponořil a žil v něm se všemi riziky. Hark Bohm vyzdvihuje jeho virtuozitu a komplexnost, od námětu po střih dělal vše sám, nebo se na tom podílel. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Dokument kombinuje Klickovu pedagogickou činnost na vysoké filmové škole s ukázkami z jeho filmů prokládaných jeho osobními vzpomínkami, doplněnými o vzpomínky a postřehy jeho nejbližších spolupracovníků a přátel. Režisérka dokumentu mapuje Klickovu práci od jeho druhého filmu Ludwig (1964) po Bílou hvězdu (1983), která se pro změnu stala jeho filmem předposledním. Už tehdy uvažoval o tom, že s filmem skončí, ve skutečnosti se k tomuto kroku rozhodl o devět let později- jeho režijní labutí písní se stala Škytavka (1992). O skutečné příčině takto radikálního řezu můžeme pouze spekulovat, dokument na tuto otázku odpověď nedává. Co se z něj naopak dozvídáme a nelze to přehlédnout, je neoddiskutovatelná vášeň, s jakou Klick svoje filmy natáčel. V dokumentu ji přirovnává k drogové závislosti. Na LFŠ 2018 v Uherském Hradišti po jedné z projekcí svých filmů tvrdil, že s prací režiséra skončil v pouhých 53 letech z toho důvodu, že už prostřednictvím filmů řekl vše, co jimi chtěl říct. V dobách své aktivní kariéry ale nemíval na růžích ustláno a tvrdé kritice býval podrobován zejména ze strany tzv. odborné veřejnosti- kolegů a novinářů. ()

Reklama

Reklama