Reklama

Reklama

Baahubali: The Beginning

  • Indie బాహుబలి (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

První díl velkolepé ságy o mocném indickém království Mahishmati. Tomu vládne tvrdou rukou neohrožený válečník Bhallaladeva (Rana Daggubati). Na hlavním nádvoří dlouhá léta vězní v okovech Devasenu (Anushka Shetty), sesazenou bývalou královnu, kterou se její věrní přívrženci marně snaží osvobodit. Ve stejný čas u řeky pod vysokým vodopádem žije chlapec jménem Shiva, který roste v silného a odvážného muže (Prabhas). Celý život upírá oči k vodopádu a touží zjistit, co je nad ním, protože nikdo z jeho rodu na tuto otázku nedokáže odpovědět. Zatím se mu ale nikdy nepodařilo vyšplhat proti proudu vody až nahoru. Když mu z vodopádu k nohám spadne tajemná dřevěná maska, je odhodlán konečně vylézt nahoru a naplnit svůj osud... (Dont)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (74)

DDT 

všechny recenze uživatele

Film s nejdelším flashbackem v dějinách a guilty pleasure jako prase. Díky stopáži jsem se už dlouho takhle dlouho nesmál. Některé scény (romanticko-tetovací nebo použití obřího válečného "křovinořezu") mi málem způsobily roztržení bránice. Baahubali vypadá jako vážně myšlená indická verze Kung Fury. Už se těším na dvojku. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Nebýt tam ty klasické indické tanečky, měl bych z toho ještě lepší dojmy. Naštěstí je ve druhé polovině výrazně omezili. :-) Každopádně to udrželo bez problémů moji pozornost navzdory hodně dlouhé stopáži. Skvělá je výprava, efekty i hudba, několik scén bylo skutečně velmi působivých. Těším se na pokračování. ()

Reklama

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

S indickou kinematografiou mám minimálne skúsenosti, a tak som niektoré prvky spočiatku prijímal len ťažko. Veril som však, že ma svojimi šialenými scénami dobre pobaví – čo sa aj stalo. Milo ma však prekvapilo, že niektoré pasáže zo seba vyžarovali množstvo napätia, až mi bolo miestami ľúto, že po jednej serióznej scéne nasledoval ihneď ďalší 100-metrový skok či iné bláznovstvo. No možno práve táto kombinácia robí z filmu malý unikát. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Ano, je to hodně spektakulární, udrží si to divákovu pozornost celých 159 minut a je tam pár wow momentů, ale přesto se trochu bojím, že oproti Eeze je to pro Rajamouliho přeci jen tvůrčí krok zpět. Varovný je například návrat do očí bijícího sexismu: Dvě ženské postavy se sice navenek mohou jevit jako "silné", ale obě zcela zapadají do škatulek vymezených patriarchálními stereotypů - jedna je matka, co se obětuje pro syna, druhá zase bojovnice, která ale vnitřně touží pobíhat ve zdobených šatičkách a vlastně (zatím) slouží jen jako odměna pro hlavního mužského hrdinu. _____ Zatím nikdy v dějinách indického filmu nebylo tolik věcí CGI (je tady i CGI kojenec, CGI býk a CGI vlající šaty) a většina triků je na velice slušné úrovni, zvlášť pokud opustíme kritéria kladená na mnohanásobně dražší hollywoodské blockbustery a budeme je hodnotit v kontextu asijských kinematografií. Párkrát to ale trikařům ujelo, a tak občas narazíme i na nějakou scénu, která je ošklivě naklíčovaná nebo z ní čpí závěsná lana. _____ Na konečný verdikt nad Baahubalim je ale čas až do doby, než v příštím roce přijde pokračování Baahubali: The Conclusion, protože zatím to opravdu vypadá, jakoby vám z klasicky odvyprávěného indického filmu pustili jen polovinu: Seznámíte se s postavami, dozvíte se o jejich minulosti, potěšíte se u několika atrakcí (hudební a akční scény včetně cca půlhodinové masivní bitvy), ale jinak se vlastně nic moc nestane. ()

Gore 

všechny recenze uživatele

Můj první film z Tollywoodu dopadl o hodně lépe než nedávno viděný první přispěvek z Kollywoodu "I" režiséra Shankara, ale na známější Bollywood to stejně nemá, ten mívá celek filmu více propracovaný a celkově na mě působí lépe. Ale jako epický příběh, při kterém přivřete oči nad nerealističností a jen se unášíte epochálními barevnými výjevy, popř. krvavými bitvami, ozvláštněné nějakým zajímavým nápadem, je to dostačující. ()

Galerie (113)

Zajímavosti (4)

  • Jméno Baahubali (Prabhas) vychází ze sanskrtu a je používané i v indických jazycích. „Baahu“ je paže a „bal“ je síla. Spojení „Baahubal“ tak znamená sílu paží. Z tohoto základu pochází Baahubali, tedy ten, který má sílu v pažích. Uvedená síla nemusí být nutně jen fyzická, ale může vyjadřovat i moc. (Muffino)
  • Film vydělal 10 milionů amerických dolarů a stal se tak druhým nejvýdělečnějším telugu filmem všech dob. Na prvním místě skončilo pokračování tohoto filmu Bahubali 2 (2017). (marrjaana)
  • Natáčanie prebiehalo v štúdiách Ramoji, v indickom meste Hajdarabád. (ambron)

Reklama

Reklama